Η διοργάνωση Young Lions αποτελεί διαγωνιστική διαδικασία για νέους δημιουργικούς, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ διαφήμισης στον κόσμο, Cannes Lions Festival. Κάθε χρόνο, διοργανώνονται αντίστοιχοι εθνικοί διαγωνισμοί σε κάθε χώρα, με τους νικητές να αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία στις Κάννες. Τα Young Lions αφορούν σε νέους από τη βιομηχανία της επικοινωνίας ως 28 χρονών, οι οποίοι διαγωνίζονται σε ζευγάρια (art και copy), πάνω σε brief κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα παιδιά διαγωνίσθηκαν φέτος με brief την κοινότητα LGBTQ νέων Αθήνας, «Colour Youth», ένα brief που κρίθηκε ως ιδιαίτερα δύσκολο. Παράλληλα, το σλόγκαν «Κέρδισε ένα. Νιώσε όπως θες», ήταν η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία κινήθηκε η όλη διοργάνωση.
«Ο θεσμός από μόνος του είναι πολύ σημαντικός. Είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς τους old lions να δούμε το νέο αίμα της Ελληνικής διαφήμισης, αλλά κυρίως είναι μια ευκαιρία για τα young lions να ακουστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό…ελπίζουμε!», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Χρήστος Κουτσούκος. Η τελετή απονομής ήταν μια προσπάθεια να γίνει ένα πάρτυ και φέτος για πρώτη φορά αποφασίσθηκε να μην ανακοινωθούν ή να ειδοποιηθούν οι νικητές, κάτι που τελικά ωφέλησε την τελετή, αφού η προσέλευση ήταν αρκετά μεγάλη. Η επένδυση της βραδιάς από τους Burger Project, οι οποίοι έκαναν και χρέη απονεμητών, έδωσε το μουσικό στίγμα και τον τόνο στο πάρτυ.
Ποιές ομάδες ταξιδεύουν για Κάννες
Τις… βαλίτσες τους για Κάννες ετοιμάζουν οι ομάδες που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στις τέσσερις κατηγορίες Film, Print, Cyber και Design του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Film, το 1ο βραβείο κέρδισαν τα στελέχη της Solid Κατερίνα Τσούμπα και Δημήτρης Βασδέκης, στην κατηγορία Print οι Ιάσονας Καμπάνης, CAMCON Υπηρεσίες Διαφήμισης και Άννα Ζουμή, Frank, στα Cyber οι Αθανασία Λυκούδη και Παναγιώτης Παπαματθαίου της OgilvyOne και στο Design οι Κατερίνα Μηλιαράκη και Μαριάννα Πεφάνη της The Newtons Laboratory. Για πρώτη φορά φέτος, ο ελληνικός διαγωνισμός συμπεριέλαβε και κατηγορία Δημόσιες Σχέσεις, χωρίς όμως δικαίωμα συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό για τους νικητές. Τα βραβεία έλαβαν οι ομάδες της Asset Ogilvy, της Weber Shandwick και ομάδα φοιτητών της Παντείου, στο ειδικό βραβείο student. Συνολικά κατατέθηκαν στο διαγωνισμό 142 συμμετοχές από 75 ζευγάρια: 17 στην κατηγορία Film, 58 στην κατηγορία Print, 19 στην κατηγορία Cyber, 30 στην κατηγορία Design και 18 στην κατηγορία PR.
Χωρίς…Wow-effect τα φετεινά έργα
Η κοινότητα «Colour Youth», μια οργάνωση που πραγματεύεται τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, ήταν ο φορέας με τον οποίο συνεργάσθηκαν φέτος τα Young Lions. Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Κουτσούκος, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, τo brief που έλαβαν τα παιδιά ήταν αρκετά ανοιχτό και εκτός από τον ρόλο του δημιουργικού, απαιτούσε και μια στρατηγική προσέγγιση, ως προς το κοινό ή το tonality που θα έπρεπε να επιλέξουν. «Φτάνοντας στις κριτικές επιτροπές υπήρχε ένας ενθουσιασμός αλλά και μια έντονη περιέργεια για το πώς ανταποκρίθηκαν τα παιδιά σε ένα τόσο δύσκολο brief», μας λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γενικό επίπεδο των έργων που διαγωνίσθηκαν δεν ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένο. «Υπήρχαν πολλές καλές παρουσιάσεις, αλλά έλειπε η δυνατή ιδέα. Ειδικά στο PR όπου ο καμβάς των παιδιών είναι απέραντος, χωρίς περιορισμούς σε media ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαμε να δούμε πολύ πιο wow ιδέες», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Σε γενικές γραμμές περιμέναμε να δούμε λίγη περισσότερη προσπάθεια. Είμαστε σε μια εποχή, που εκτελεστικά τα νέα παιδιά έχουν όλα τα μέσα και τις γνώσεις να δημιουργήσουν επαγγελματικού επιπέδου δουλειές. Κι αν έπρεπε να δώσω μια συμβουλή σε όσους διαγωνισθούν του χρόνου, είναι να γίνουν πιο…“ανόητοι” και να είναι πιο αυστηροί κριτές των εαυτών τους». Για κάθε κατηγορία συγκεκριμένα, μας είπε σχολιάζοντας τις επιδόσεις των νέων δημιουργών:
Cyber: Σχετικά λίγες συμμετοχές. Υπήρχαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία είχαν φτάσει κοντά, αλλά δεν ήταν εκεί που έπρεπε για να πάρουν βραβείο. Η βασική απόφαση που πήραμε ως κριτική επιτροπή ήταν να μην σκεφτούμε αν κάτι γίνεται ή δεν γίνεται. Το digital από μόνο του, είναι ένα Μέσο που έχει την τάση να φτιάχνει και να δημιουργεί νέα πράγματα. Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να βραβεύσουμε τρεις ιδέες οι οποίες μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες στο να υλοποιηθούν, αλλά από την άλλη…why not?
Design: Το επίπεδο ήταν αρκετά καλό, είδαμε αρκετά ωραίες και έξυπνες δουλειές και το ενθαρρυντικό ήταν πως οι πιο πολλές από αυτές είχαν μια δυνατή σχεδιαστική ιδέα. Το Ελληνικό Design άλλωστε, διανύει μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο.
Film: Εκεί ίσως είχαμε το καλύτερο επίπεδο, τόσο εκτελεστικά όσο και σε επίπεδο ιδέας. Τα πρώτα 3 βραβεία κρίθηκαν κυριολεκτικά στο νήμα, αλλά η γενικότερη αίσθηση που πήραμε είναι πως τα παιδιά που συμμετείχαν πέρασαν καλά και αυτό βγήκε στις πιο πολλές δουλειές, που είχαν ένα θετικό και αισιόδοξο tonality.
Print: Αφιερώσαμε τον περισσότερο χρόνο. Ως κατηγορία είχε τις πιο πολλές συμμετοχές από κάθε άλλη και η ποικιλία των ιδεών που είδαμε ήταν κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Πολλές από τις συμμετοχές είχαν μια δυνατή ιδέα που δεν κατάφερε όμως να βγει σωστά κυρίως εκτελεστικά, άλλες πάλι ενώ είχαν δυνατή εκτέλεση δεν κατάφεραν να μας πείσουν ότι είναι εκεί που πρέπει για να διεκδικήσουν βραβείο, ενώ υπήρχαν αρκετές που ενώ μας έκαναν να γελάσουμε αρκετά, δεν θα μπορούσαν ποτέ να βγουν προς τα έξω.
Design (Logo Colour Youth)
1ο: Κατερίνα Μηλιαράκη, Μαριάννα Πεφάνη (The Newtons Laboratory)
2ο: Σουζάνα Βανδώρου, Σοφία Πλιακοπάνου (Freelancers)
Έπαινος: Κατερίνα Μηλιαράκη, Μαριάννα Πεφάνη (The Newtons Laboratory)
Film
1ο: «Φούξια»: Δημήτρης Βασδέκης, Κατερίνα Τσούμπα (Solid)
2ο: «Δεν είναι επιλογή»: Ευστράτιος Ιορδανίδης, Ανδρέας Μερσινιάδης (Mindworks)
3ο: «Τί έχει σημασία»: Μάνος Παναγιωτόπουλος, Hogarth-Ogilvy, Ιωάννα Φραντζισκάκη, Ogilvy
Cyber
1ο: «Internet of Discriminations»: Αθανασία Λυκούδη, Παναγιώτης Παπαματθαίου (OgilvyOne)
2ο: «Outcast»: Δημήτρης Βασδέκης, Κατερίνα Τσούμπα (Solid)
Έπαινος: «Access Denied»: Δανάη Κατσαλή, Rascal, Σταύρος Κυπραίος, Freelancer
Print
1o: «B&G»: Ιάσονας Καμπάνης, Camcon, Αννα Ζουμή, Frank
Έπαινοι:
1) «Boy With a Balloon»: Παναγιώτης Μυριαγκός, Βασιλική Τερζή (Bold Ogilvy)
2) «Alexander the Great»: Στεφανία Ζαλμά, Πάνος Παγώνης (Pollen)
3) «Το καλαμάκι»: Αλίκη Πεταχτή, Βασίλης Μεξής (Fifty Four)
PR
2α βραβεία:
1) «Love Your Difference»: Έλωνα Πουκαμισά, Ελένη Ακτύπη (Asset Ogilvy)
2) «Τρέχεις, τρέχω»: Νικόλαος Λάμπρου, Ευανθία Μάρου, Άννα Μαρινάκη, Αικατερίνη Μάρακα Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο (2ο Βραβείο/Student)
Έπαινος: «#toleratediversity»: Βερίνα Σαμόλη, Κωνσταντίνα Χριστοδούλου (McCann/Weber Shandwick)