Οι μεγαλύτερες εταιρείες προχώρησαν ήδη σε σχετικές ανακοινώσεις
Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) στην κινητή τηλεφωνία εντός της Ε.Ε., σε συνέχεια σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ψηφίσθηκε οριστικά τον περασμένο Απρίλιο.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής στην κινητή τηλεφωνία, όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος σε πρόσφατο συνέδριο τηλεπικοινωνιών. Η κατάργηση του roaming υπήρξε διαχρονική επιδίωξη της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία, καθώς «σε μια ήπειρο όπου οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, οι υπερβολικές χρεώσεις περιαγωγής ήταν μία ανωμαλία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Αντρους Ανσίπ.

Στην Ελλάδα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δείχνουν πλήρη ετοιμότητα ενσωμάτωσης των νέων εξελίξεων. Ήδη, Cosmote, Vodafone και Wind προέβησαν στις σχετικές ανακοινώσεις για το πώς διαμορφώνονται πλέον οι υπηρεσίες τους. Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής αφορά σε συνδρομητές συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής, τόσο για ομιλία και sms, όσο και για δεδομένα. Οι χρήστες που βρίσκονται σε κάποια χώρα της Ε.Ε., θα καταναλώνουν πλέον το πρόγραμμα ή το πακέτο που ήδη έχουν, χωρίς επιπλέον χρέωση. Επίσης, χωρίς χρέωση είναι πλέον και οι εισερχόμενες κλήσεις εντός Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της περιαγωγής.