Υπό διερεύνηση και η εξαγορά του Whatsapp από το Facebook.

Επιταχύνονται οι έρευνες για τη δραστηριότητα των Facebook, Amazon, Apple, Microsoft και Alphabet, με τις αμερικανικές αρχές να ζητούν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εξαγορές που έχουν πραγματοποιήσει από το 2010. Εάν προκύψουν στοιχεία παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού, η κυβέρνηση μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να εκποιήσουν τα assets τους, να τα μεταφέρουν σε άλλο unit, ή να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους.

Στο στόχαστρο τίθενται κυρίως εξαγορές μικρότερης αξίας, από 100 εκατ. δολάρια και κάτω, οι οποίες δεν απαιτούν έλεγχο από την κυβέρνηση. Ωστόσο, εκπρόσωποι του Federal Trade Commission δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για συγχωνεύσεις όλων των μεγεθών στον κλάδο της τεχνολογίας. Αναφέρουν επίσης ότι θα εξεταστεί το κατά πόσο η αξία κάποιων εξαγορών υπέστη χειρισμούς προκειμένου να αποφευχθεί ο κρατικός έλεγχος.

Η απόκτηση δημοφιλών πλατφορμών όπως το Instagram και το WhatsApp από το Facebook έχει πυροδοτήσει σωρεία κριτικών για καταστρατήγηση των κανόνων ανταγωνισμού, ενώ η Google έχει διερευνηθεί και στο παρελθόν για τους ίδιους λόγους. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές, αρνούμενες ωστόσο ότι λειτουργούν ως μονοπώλιο, εκθέτοντας τους τρόπους με τους οποίους ανταγωνίζονται δίκαια άλλους παίκτες.
(Πηγή: Apnews.com)