To ότι η διαφήμιση έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, καταθέτοντας άποψη και προτείνοντας δράσεις δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο όταν έρχεται η πραγματικότητα και το επιβεβαιώνει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως οι διακρίσεις στους χώρους εργασίας λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και δη του καρκίνου, ακόμα και ο πλέον καχύποπτος αντιλαμβάνεται ότι η διαφήμιση δεν είναι απλά ένα εμπορικό εργαλείο πώλησης.

Η είδηση προέκυψε ξαφνικά και προκάλεσε αίσθηση: Στις Κάννες, κορυφαία δημιουργικά στελέχη από τους ομίλους Edelman, IPG, Omnicom, Publicis και WPP ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να παραδώσουν ένα από τα πιο σημαντικά briefs που έχουν παρουσιαστεί στον κλάδο, που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές έως και 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Βασικό ζητούμενο είναι να εξαλειφθεί το στίγμα και η ανασφάλεια του καρκίνου στον εργασιακό χώρο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζονται διαφορετικά στους χώρους εργασίας, από συναδέλφους και εργοδότες. Και δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι αντιμετωπίζονται ίσως πιο επιεικώς ή τους αναθέτονται λιγότερο επίπονα projects –κάτι που όχι μόνο δεν είναι μεμπτό, αντίθετα επιβάλλεται-, αλλά στον εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό τους, ο οποίος αποτυπώνεται με την εκούσια ή ακούσια περιθωριοποίησή τους. Κάτι που είναι πολύ διαφορετικό και προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στους εργαζόμενους αυτούς, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους και κατ’ επέκταση την σωματική υγεία τους, αλλά και το καθαυτό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Η ιδέα είναι απλή, αλλά εξαιρετικά ευρηματική και σημαντική: Το brief καλεί επαγγελματίες από τον κλάδο της επικοινωνίας και της διαφήμισης, είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες των δύο ατόμων από ένα ή περισσότερα agencies, να δημιουργήσουν μια καμπάνια που θα λανσαριστεί το 2024, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου. Μάλιστα, όπως ανέφερε και το Publicis Group σε σχετική του ανακοίνωση, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια διεθνής multi-media καμπάνια που θα ενισχυθεί με 100 εκατομμύρια δολάρια, η διαδικασία της οποίας θα υποστηριχθεί από τα παγκοσμίου επιπέδου συστήματα αξιολόγησης των Cannes Lions. Ο τίτλος της καμπάνιας θα είναι «Working with Cancer».

Η όλη ιδέα δεν προέκυψε ξαφνικά, αφού η έννοια του «Working with Cancer» και όλα όσα εκφράζει υπάρχει εδώ και καιρό στο χώρο των επιχειρήσεων, και έχει ως στόχο να εξαλείψει πλήρως το στίγμα και την ανασφάλεια που προκαλεί ο καρκίνος στους χώρους εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε αρχικά από το Publicis Groupe και σήμερα αποτελεί μια συμμαχία μεγάλων διεθνών εταιρειών, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 20 εκατομμύρια εργαζόμενους. Πρόκειται για έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό, ο οποίος αποτυπώνει το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός κλάδος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις του σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Όπως αναφέρει το Publicis Groupe, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεσμεύονται να δημιουργήσουν μια ανοιχτή, υποστηρικτική και προωθητική προς την ανάρρωση κουλτούρα για τους καρκινοπαθείς. Μάλιστα, το πρόγραμμα διακρίθηκε πρόσφατα στα Cannes Lions, αποσπώντας το βραβείο Grand Prix στην κατηγορία Good in Health.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το δημιουργικό αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό και η διαφήμιση θα κάνει και πάλι τη δουλειά της. Για να φθάσουμε όμως στο επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται και η ίδια η κοινωνία να καλλιεργήσει την ανάλογη κουλτούρα και νοοτροπία. Η έκθεσή της σε τέτοια διαφημιστικά μηνύματα είναι απλά ένα πρώτο βήμα.


Περισσότερες πληροφορίες για το «Working with Cancer» μπορείτε να βρείτε εδώ.