Τα ευρήματα από την τελευταία παγκόσμια Social Media έρευνα «Wave», η οποία διεξάγεται τα τελευταία 8 χρόνια σε ετήσια βάση, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η UM. Εξετάζοντας πάνω από 50.000 ανθρώπους σε 65 χώρες ανά τον κόσμο, το «Wave 8 – The Language of Content», καταδεικνύει ότι το περιεχόμενο ως «αγαθό» το οποίο οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται, είναι κομβικό στη δημιουργία μιας ισχυρής στρατηγικής στα social media.
Βασικές ανάγκες οδηγούν τη δράση.

«Στη UM μετά από 8 χρόνια έρευνας καταλήξαμε ότι υπάρχουν 5 βασικές ανθρώπινες ανάγκες που οδηγούν κάθε online δραστηριότητα: Γνώση, Κτίσιμο σχέσεων, Διασκέδαση, Εξέλιξη, Αναγνώριση. Έτσι σε ένα online περιβάλλον που επικρατεί συνωστισμός -διότι δεν υπάρχουν μόνο brands που προσπαθούν να ξεχωρίσουν αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές- τα brands θα πρέπει να δημιουργήσουν περιεχόμενο που καλύπτει τις ανάγκες του κοινού. Το να κάνεις κάποιον να μοιραστεί το περιεχόμενό σου είναι καλύτερο από το να τον κάνεις απλά να το δει, πέραν της προφανούς αύξησης στην κάλυψη. Χρησιμοποιούμε το περιεχόμενο για να καλύψουμε τις online φιλοδοξίες μας και αν το περιεχόμενο ενός brand μας βοηθά σε αυτό, τότε το brand επωφελείται σημαντικά», αναφέρεται στην έρευνα.

Το Wave 8 αποκαλύπτει ότι αυτές οι 5 θεμελιακές ανθρώπινες ανάγκες ποικίλουν ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, κάτι που τα brands πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όταν σχεδιάζουν την social στρατηγική τους. Για παράδειγμα:
– Όταν πρόκειται για luxury προϊόντα, οι καταναλωτές προτιμούν να ασχολούνται με περιεχόμενα που τους «εμπνέουν». Για FMCG κατηγορίες όπως η προσωπική περιποίηση, το σημαντικότερο περιεχόμενο είναι αυτό που έχει πρακτική αξία, που «εκπαιδεύει».
– 36% των καταναλωτών επιθυμούν τα consumer tech brands να τους παρέχουν περιεχόμενο που λέει κάτι νέο και αναπάντεχο.
– Τα ανώτερα στελέχη εταιρειών προτιμούν περιεχόμενο για την ανάπτυξη των ενδιαφερόντων και hobbies τους.
Τα κίνητρα διαφέρουν σημαντικά και ανά χώρα: Ο τύπος περιεχομένου που εκτιμάται περισσότερο από τους Βρετανούς καταναλωτές για παράδειγμα, είναι αυτός που προτείνει κάτι νέο και αναπάντεχο, ενώ στην Ελλάδα αυτός που δίνει πληροφορίες και συμβουλές. Η περιέργεια είναι σύμφυτο και των δύο λαών. Σε αυτές τις περιπτώσεις και σύμφωνα με την έρευνα, αντί ένα brand να προσπαθεί να ανταγωνιστεί τα υπέρογκα κονδύλια της βιομηχανίας της διασκέδασης, θα έπρεπε να επιλέξει την επικοινωνία περιεχομένου που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη.

Διαφοροποίηση περιεχομένου και στόχων
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όταν τα brands επικοινωνούν διαφορετικό τύπο περιεχομένου σε έναν καταναλωτή, πυροδοτούν και διαφορετικές αντιδράσεις. Για όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, το entertaining και fun περιεχόμενο είναι ιδανικό για το κτίσιμο brand desirability, ενώ ένα προκλητικό περιεχόμενο που δημιουργεί συζήτηση ενδείκνυται για τη δημιουργία awareness.

Το content sharing δεν έχει ηλικία
Το Wave 8 υπογραμμίζει ότι ακόμα και άτομα του ηλικιακού group 45+ (68% παγκοσμίως και 82% στην Ελλάδα) κάνουν share μια φωτογραφία ή ένα video τουλάχιστον 1 φορά το μήνα. Στην Ελλάδα, οι ενεργοί internet users είναι ανάμεσα στους πιο δραστήριους δημιουργούς περιεχομένου και sharers: Το 81% έχει κάνει κάποιου είδους δημιουργική δραστηριότητα έναντι 79% σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους 6 μήνες. Επιπλέον, το 32% των ενεργών χρηστών internet στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει και ανεβάσει ένα video.

It’s all about me!
Στην εποχή του content sharing καταλυτικό ρόλο παίζει η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία των καταναλωτών στο διαδίκτυο και η εξάρτησή τους από αυτό. Το 57% των internet users παγκοσμίως και το 40% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι αισθάνονται άγχος όταν δεν μπορούν να είναι online. Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση κατοχής κινητών συσκευών και διείσδυσης του Wi-Fi, επιτρέπει στους χρήστες να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με το Wave 8, έχει μια επίδραση ακόμα και στο «εγώ» τους. Το 27% των Ελλήνων συμφωνούν ότι μοιράζονται περισσότερες δικές τους φωτογραφίες online, παρά φωτογραφίες άλλων ανθρώπων.

Επιπλέον, 46% των 16-24 ετών λένε ότι «θα επιθυμούσαν να είναι διάσημοι στο διαδίκτυο» έναντι 13% όσων είναι πάνω από 45 ετών. «Τα social media έχουν διαφοροποιήσει τις φιλοδοξίες των γενεών, ριζικά. Η αποδοχή μιας θετικής αντίδρασης από άλλους σε αυτό που λέμε ή κάνουμε μας κάνει ευτυχισμένους. Το ίδιο συμβαίνει όταν μοιραζόμαστε περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Όσοι το αντιλαμβάνονται αυτό θα φροντίσουν να επικοινωνήσουν στο νεανικό κοινό τους περιεχόμενο που θα τροφοδοτήσει το “εγώ” τους και θα τους βοηθήσει στους προσωπικούς τους στόχους», αναφέρουν οι ερευνητές. Επιπλέον, η χρήση του διαδικτύου συνδέεται όλο και περισσότερο με την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών. Παγκοσμίως, 24% των ανθρώπων θεωρούν τα social networks ως ένα καλό μέσο για να βγάλουν χρήματα (έναντι 19% το 2013).

Προβληματισμός για τα προσωπικά δεδομένα
Το Wave 8 αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αντίφαση μεταξύ της επιθυμίας των χρηστών να γίνουν διάσημοι online και της επιθυμίας για ανωνυμία. Οι ανησυχίες για την έκθεση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο αυξάνονται. Παγκοσμίως, πριν 6 χρόνια το 61% των ενεργών internet users δήλωναν ανήσυχοι για την ποσότητα των προσωπικών τους δεδομένων που βρίσκονται online. Μέχρι το 2013 αυτό αυξήθηκε σε 67% και το 2014, στον απόηχο του hacking προσωπικών φωτογραφιών από το iCloud, αυξήθηκε στο 69%. Εντούτοις, 58% συμφωνούν ότι θα επιθυμούσαν ανωνυμία σε ό,τι κάνουν online και ταυτόχρονα 47% από αυτούς που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, συμφωνούν ότι θα ήθελαν να είναι διάσημοι online και χρησιμοποιούν το login του κοινωνικού τους δικτύου για να μπουν σε διάφορα sites. Φυσικά αυτό αποδεικνύει μια ανησυχητική έλλειψη κατανόησης για το πως τα κοινωνικά δίκτυα συλλέγουν προσωπικά δεδομένα.

Smartphone Rules!
Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια έρευνας, το Wave καταγράφει ότι τα smartphones έχουν πλέον την υψηλότερη διείσδυση από οποιαδήποτε άλλη συσκευή στον κόσμο (84% παγκοσμίως, 81% στην Ελλάδα). Παράλληλα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το smartphone μπορεί να τους εξυπηρετήσει ακόμα και για την πραγματοποίηση αγορών (αύξηση από 19% σε 28% τα τελευταία 2 χρόνια). Πράγματι, παρόλη την αύξηση διείσδυσης των tablets, τα smartphones σκοράρουν ως πρώτη επιλογή για διάφορες δραστηριότητες. Το Wave 8 καταγράφει την ανοδική πορεία χρήσης των smartphones και για content creation και για sharing.

Λίτσα Μέγγουλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, UM
Διαμόρφωση στρατηγικής στα social media
Το ανήσυχο πνεύμα και η δημιουργική περιέργεια, είναι οι αξίες τόσο του παγκόσμιου δικτύου όσο και της ελληνικής ομάδας της UM. Καθημερινά προσπαθούμε να δημιουργούμε added value για τους πελάτες μας, να αφουγκραζόμαστε τις μελλοντικές τους ανάγκες και να επενδύουμε σε πρωτοποριακά εργαλεία και έρευνες. Σε αυτή τη λογική δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελούν προτεραιότητά μας οι νέες τεχνολογίες, στις οποίες ο όμιλος IPG επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, επιλέγει να επενδύσει και να στηρίξει την ανάπτυξη των εταιρειών του στην Ελλάδα. Μέρος αυτής της επένδυσης αποτελεί η έρευνα Wave.

Από το 2006, που έγινε για πρώτη φορά μέχρι σήμερα, η Wave καταγράφει την παγκόσμια επιρροή των social media, ερευνώντας παράλληλα τις αλλαγές που προκαλούν στην επικοινωνία και πως αυτές μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρηματικού πλάνου ενός διαφημιζόμενου. Στο πέρασμα του χρόνου η Wave έχει καταγράψει την πρωτοφανή ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία εκδηλώνεται με νέες πλατφόρμες προσεγγίζοντας το κοινό με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεί πλέον ένα ανεκτίμητο εργαλείο της UM. Με την Wave, η διαμόρφωση της στρατηγικής των Social Media ισχυροποιείται στο μέγιστο ώστε να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων των πελατών μας.