Το 2003, σύμφωνα με μία έκθεση του ΟΗΕ η επένδυση των Αραβικών Χωρών σε Έρευνα και Ανάπτυξη έφτανε μετά βίας 0,2% του ΑΕΠ τους (την ίδια εποχή, το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ ανερχόταν σε 2,5% περίπου). Φυσικά η αιτία δεν ήταν η έλλειψη πόρων – η περιοχή άλλωστε διαθέτει το 61% των καταγεγραμμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως. Μόνο η Σαουδική Αραβία διέθεσε το 2007, 264,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/3 των εξαγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ το 2007 (ή αλλιώς, το 1/3 884 δισ. δολλαρίων).

Η εικόνα όμως έχει αλλάξει δραστικά πρόσφατα. Το 2006 ο ο σεΐχης Hamad bin Khalifa Al-Thani, εμίρης του Κατάρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διοχετεύσει το 2,8% του ΑΕΠ της σε R&D. Τα Εμιράτα ολοκλήρωσαν την κατασκευή του πρώτου τους δορυφόρου το 2008, και φέτος ετοιμάζονται να τον θέσουν σε τροχιά. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το King Abdullah University for Science and Technology το φθινόπωρο. Το Πανεπιστήμιο ξεκινά με μία «προίκα» 10 δις δολαρίων, από τον ίδιο το βασιλιά.

Ένα από τα πλέον ευπρόσδεκτα παράπλευρα αποτελέσματα της αύξησης των επενδύσεων είναι το φαινόμενο των Πάρκων Έρευνας και Τεχνολογίας, που έχουν πολλαπλασιαστεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Μόνο οι χώρες του Κόλπου, έχουν τουλάχιστον 15 τέτοια πάρκα υπό κατασκευή ή υπό σχεδιασμό.

Τυπικά τα Πάρκα αυτά είναι οργανισμοί που συνδέουν ιδρύματα όπως πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τον επιχειρηματικό κόσμο, με σκοπό να ενισχύσουν και να διαχειριστούν τη ροή της γνώσης και της τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πόλων. Η μεταστροφή αυτή οφείλεται βασικά στη συνειδητοποίηση των ηγετών της περιοχής ότι η οικονομική ευρωστία που απολαμβάνουν σήμερα λόγω πετρελαίου δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα – οπότε η μόνη πρακτική διέξοδος είναι να διαφοροποιηθούν και να επενδύσουν στη γνώση. Πρωτοβουλίες όπως τα Πάρκα προσφέρουν ελκυστικές δυνατότητες καριέρας στα πιο δυνατά μυαλά του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα συνδέουν το θεωρητικό R&D με εμπορικές εφαρμογές, με μακροχρόνιο στόχο τα πνευματικά δικαιώματα να αποτελέσουν κύρια πηγή εισοδήματος.