Με δύο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για τον κλάδο του marketing και της διαφήμισης καταπιανόμαστε, μεταξύ άλλων, στο τρέχον τεύχος MW. Το ένα είναι η βιωσιμότητα & το ESG και το άλλο η διαδικασία των specs.

Σημαντική είναι πλέον η διάχυση του ενδιαφέροντος για το ESG στο ευρύ κοινό, το οποίο βαθμιαία εξοικειώνεται, τόσο με την ορολογία, όσο και με την ουσιαστική του σημασία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με μελέτη της Kantar, ο όρος ESG αναζητείται πάνω από 1,35 εκατ. φορές μηνιαίως από το 2017, ενώ καταγράφει αύξηση 260% τα τελευταία 2 χρόνια. Η Gen Z αποτελεί ρυθμιστή των αλυσιδωτών αντιδράσεων, καθώς τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι η βιωσιμότητα είναι πιο σημαντική από το brand name όταν πρόκειται να λάβουν μια αγοραστική απόφαση.

Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών κορυφώνεται με τα παγκόσμια κεφάλαια ESG να μπαίνουν σε τροχιά υπέρβασης των 53 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2025, ενώ η διαφάνεια, η λογοδοσία της ηγεσίας και η ευέλικτη αναπροσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων αναδύονται ως κεντρικοί άξονες για αποτελεσματική προσέγγιση του ESG. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επιταχυντή των εξελίξεων μετασχηματίζονται τα agencies, τα οποία παίρνουν θέση και αξιοποιούν τον στρατηγικό τους ρόλο στο οικοσύστημα, ως πόλος σύζευξης της αγοράς με το κοινό. Έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε περισσότερα σχετικά, στο αφιέρωμα Sustainability & ESG Performance (σελ. 14).

Όσον αφορά στη διαδικασία των specs, οι οργανισμοί IPA και ISBA του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασαν πρόσφατα το Pitch Positive Pledge, μια πρωτοβουλία η οποία στοχεύει «στη βελτίωση των συμπεριφορών των agencies αλλά και των διαφημιζομένων κατά τη διεξαγωγή των pitches, προς όφελος των ανθρώπων τους, του πλανήτη και της κερδοφορίας».

Ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει το Pitch Positive Pledge είναι η ευημερία και η ψυχική υγεία των εργαζομένων, η οποία έχει επηρεαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση των περιστατικών burnout να συμβάλλει σημαντικά στην αποχώρηση ταλέντων από τη διαφήμιση. Κατά πόσο, ωστόσο, ένα πλαίσιο αυτοδέσμευσης μπορεί να έχει αποτέλεσμα; Περισσότερα γύρω από την πρωτοβουλία θα βρείτε στο σχετικό άρθρο (σελ. 50), μαζί με την πολύτιμη οπτική των ΣΔΕ και ΕΔΕΕ.