Το κοινωνικό μέτωπο κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, που εκδηλώθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια με τα διάφορα διεθνή και εθνικά κινήματα, κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει την ευρύτερη κοινωνία, δημιουργώντας την πρόθεση στις επιχειρήσεις για λήψη δράσεων.

Όμως οι καλές προθέσεις πρέπει να συνοδεύονται και από γενναίες και στοχευμένες πράξεις. Η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, έστω και με καθυστέρηση, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο, με το οποίο καλούνται να συμμορφωθούν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Αυτό το πλαίσιο είναι ο νόμος 4808/2021, ο οποίος εκδόθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2021, εξειδικεύοντας τις απαιτήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Επιγραμματικά, αυτό που χρειάζεται να αναπτυχθεί σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου αριθμού εργαζομένων είναι:

  • Μεθοδολογία εντοπισμού και λήψη μέτρων για τη αντιμετώπιση της εργασιακής Βίας και Παρενόχλησης.
  • Διαδικασία – μηχανισμός καταγγελιών ενδεχόμενων συμβάντων ή / και υπόνοιες αυτών
  • Επιπλέον σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από είκοσι (20) εργαζομένους πρέπει η Διοίκηση να υιοθετήσει κατάλληλες Πολιτικές όπου δηλώνεται η δέσμευση της επιχείρησης για μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και στην υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και μορφών συμπεριφοράς.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να μένουν στη θεωρητική προσέγγιση. Για την επίλυση αυτού του φαινομένου, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναπτύξουν την κατάλληλη κουλτούρα εμπιστοσύνης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού.

Η ευαισθητοποίηση είναι σημαντική ώστε να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να αναγνωρίζουν και να εμποδίζουν αυτά τα φαινόμενα πριν ακόμα εκδηλωθούν.

H ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα εντοπισμού και αντιμετώπισης φαινομένων βίας και παρενόχληση στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

  • τη δέσμευση από τη διοίκηση (visible leadership) και
  • τη διαρκή εκπαίδευση.

Η δέσμευση από τη Διοίκηση επιτυγχάνεται με τη δημιουργία και πιστή τήρηση του ανωτέρου πλαισίου, καθώς και με την παροχή των απαραίτητων πόρων που απαιτούνται. Ταυτόχρονα η διαρκής εκπαίδευση είναι το ουσιαστικότερο και πιο ισχυρό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και δέσμευση όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμη σε όλες τις διαδικασίες καταγγελιών για να ενημερώνεται η επιχείρηση προτού οι καταστάσεις κλιμακωθούν σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα εσωτερικά.

Η εμπιστοσύνη των εργαζόμενων στο σύστημα δημιουργείται όταν αυτό χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια και ειδικότερα η διαχείριση των παραπόνων – καταγγελιών. Ο πιο απλός και σύγχρονος τρόπος για να πετύχουμε την πλήρη διαφάνεια είναι με χρήση ενός ειδικού λογισμικού που θα λαμβάνει τις καταγγελίες ανώνυμα ή επώνυμα και θα επιτρέπει στον οργανισμό να ενημερώνει τον καταγγέλλοντα για την κατάσταση της καταγγελίας του.

Εμείς στην Priority προσφέρουμε τις κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε οι οργανισμοί να εντάξουν την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην καθημερινότητα τους, μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών και διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψη τη δομή και λειτουργία του κάθε οργανισμού. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε λύσεις τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης εκπαίδευσης με χρήση eLearning.

Τέλος, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία με την EQS παρέχουμε μια από τις πλέον διαδεδομένες πλατφόρμες υποβολής αναφορών (Integrity Line), αναλαμβάνοντας την αρχική παραμετροποίηση της πλατφόρμας, την εκπαίδευση των χρηστών, την παράδοση της υπηρεσίας και την υποστήριξη.