Τάνια Τρύπη, Ηθοποιός, Vegan και Aκτιβίστρια, Παρουσιάστρια της Βραδιάς

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στο St’ Astra Roof Top Restaurant του Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Vegan Awards 2022 από την Boussias. Για 2η συνεχόμενη χρονιά επιβραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν οι σημαντικές πρόοδοι στα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών που προάγουν το vegan lifestyle, δηλαδή τον τρόπο ζωής ο οποίος αποσκοπεί στον αποκλεισμό, στο μέτρο του δυνατού, όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας προς τα ζώα για να παραχθούν τρόφιμα, είδη ένδυσης ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Υπουργείων, Φορέων, Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, επαγγελματίες της διατροφής καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην τελετή απονομής, επικροτώντας την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες από τη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών προσωπικής φροντίδας και ειδών υγιεινής, συμπληρωμάτων διατροφής, απορρυπαντικών, ρούχων και αξεσουάρ από τον ευρύτερο χώρο της μόδας.

Συνολικά, διακρίθηκαν 33 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες της κατηγορίες των βραβείων. Ο κύκλος των βραβεύσεων άνοιξε με δύο τιμητικές διακρίσεις για το Vegan Life Festival, έναν μη κερδοσκοπικό φορέα που έχει ως στόχο τη διάδοση του vegan τρόπου ζωής μέσα από φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, και τη Vrouva Farm, το ασφαλές καταφύγιο για γέρικα, εγκαταλειμένα και κακοποιημένα ζώα στην Αίγινα.

Τις κορυφαίες διακρίσεις του διαγωνισμού απέσπασαν:

  • Το Εβλογημένο Νηστίσιμο ως Vegan Brand of the Υear
  • Η Bioart ως Vegan Company of the Year

Οι εταιρείες με την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την κατηγορία τους ήταν οι:

  • Βιοαγρός στην κατηγορία Food & Beverage
  • L’Erbolario στην κατηγορία Every Day Essentials
  • Crudo στην κατηγορία Services

Η απονομή με παρουσιάστρια την ηθοποιό και ακτιβίστρια, Τάνια Τρύπη, ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project στην εταιρεία Boussias, η οποία επεσήμανε την αυξανόμενη ανάγκη της αγοράς για vegan προϊόντα και υπηρεσίες. «Ο βιγκανισμός κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και στη χώρα μας. Καθώς πληθαίνει το vegan κοινό αυξάνεται και η ποικιλία vegan προϊόντων στην αγορά. Υπολογίζεται πως η παγκόσμια αγορά vegan διατροφής θα αγγίξει τα 35,5 δισ. δολάρια (περίπου 29 δισ. ευρώ) μέχρι το 2027. Προ τριετίας η τάση των vegan προϊόντων αφορούσε μία εξειδικευμένη μερίδα καταναλωτών.

λέον αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Στον παγκόσμιο χάρτη οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη, την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων γι’ αυτό υιοθετούν έναν πιο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Αυτά τα νεανικά ηλικιακά groups έχουν διάσημους ambassadors, συνδέονται μεταξύ τους και αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στα social media, διαμορφώνουν τάσεις και επηρεάζουν το καταναλωτικό κοινό. Επιπλέον, η παγκόσμια στροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια προς την υγιεινή διατροφή και το well-being, όπως και η πανδημία επηρεάζουν θετικά την πορεία των vegan προϊόντων. Η παγκόσμια βιομηχανία δέχθηκε άμεσα τα μηνύματα και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες οδήγησαν στην είσοδο σε νέες κατηγορίες τροφίμων ενώ ενδιαφέρουσες καινοτομίες βοήθησαν στη δημιουργία πιο ποιοτικών και εύγευστων προϊόντων. Αυτή τη βραδιά στην τελετή των Vegan Awards 2022 καλούμαστε να γιορτάσουμε τη βράβευση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών της vegan και τη vegan friendly αγοράς, η οποία βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και στη χώρα μας και υποστηρίζεται από μεγάλες πολυεθνικές αλλά και εγχώριες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και παραγωγούς, κάποιοι από τους οποίους έχουν σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό», ανέφερε η ίδια.

Η Ελένη Πρίφτη, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Χημικός, MSc, PhDc/Health Coach, έστειλε το δικό της μήνυμα στους νικητές των Vegan Awards: «Τα Vegan Awards κατάφεραν και φέτος να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα καλύτερα vegan προϊόντα και υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν τη vegan επιχειρηματικότητα και δίνουν κίνητρο στις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των νικητών. Ως θεσμός, τα Vegan Awards μας πήγαν και φέτος ένα βήμα πιο κοντά σε μια αγορά που σέβεται τα ζώα, τον άνθρωπο και τον πλανήτη μας».

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η Αναστασία Ψειρίδου, Οικονομολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία χαρακτήρισε τα Vegan Awards 2022 μια γιορτή και αναφέρθηκε στην ανάγκη οι άνθρωποι να προσαρμοστούν και να αμφισβητήσουν τον καθιερωμένο τρόπο ζωής τους. «Όλοι εδώ έχουν κάνει το πρώτο “ξεβόλεμα”, έχουν έρθει σε επαφή με κάτι καινούργιο. Αυτό το καινούργιο είναι η αρχή για μια νέα στάση ζωής για όλους. Μια στάση που ενοποιεί όλες τις αξίες που θέλουμε να έχουμε, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των ζώων, τη δικαιοσύνη. Υπάρχουν πράγματα τα οποία σαν απλοί καταναλωτές δεν τα γνωρίζουμε και με το να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι σημαίνει vegan και τι οικονομικές προεκτάσεις έχει, μαθαίνουμε τόσα πράγματα και γινόμαστε πιο συνειδητοί», ανέφερε η ίδια.

Μια σημαντική αναγνώριση για την αφοσίωση και την επιμονή με την οποία παράγουν vegan προϊόντα, για ένα καταναλωτικό κοινό που συνεχώς διευρύνεται, έλαβαν οι Οf Τhe Year νικητές της βραδιάς.

Vegan Brand of the Year
«Αφοσιωμένοι στη δημιουργία αναβαθμισμένων vegan προϊόντων»
«Το Εβλογημένο Νηστίσιμο ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ξεχώρισε στα Vegan Awards κατακτώντας Gold και Silver Βραβεία στην κατηγορία Vegan Gluten Free Product και Best Non-Dairy Milk αντίστοιχα. Επίσης, έλαβε τη σημαντική διάκριση ως Vegan Brand of the Year. Κρίθηκε, συγκρίθηκε και οι ειδικοί κατέληξαν στη βράβευσή του για την ποιότητά του. Ένα ακόμη βραβείο, ένας ακόμα λόγος να παραμένουμε αφοσιωμένοι στη δημιουργία αναβαθμισμένων vegan προϊόντων. Plant based, εμπλουτισμένο με βιταμίνες B12, B2, D και ασβέστιο. Απαλλαγμένο από λακτόζη, γλουτένη και συντηρητικά. Ιδανικό για άτομα με δυσανεξίες, vegan και νηστεύοντεs! Με πλούσια γεύση και υφή. Δεν είναι γάλα, είναι το Εβλογημένο Νηστίσιμο! Εβλογημένο και βραβευμένο».
Παπαμήλιου Θεοδώρα, Υπεύθυνη εξαγωγών, Family Food

Vegan Company of the Year
«Το πάθος μας για υγιεινή διατροφή μας κινητοποιεί να γινόμαστε καλύτεροι»
«Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συγκίνηση, υποδεχτήκαμε και την κορυφαία διάκριση για την εταιρεία Bioart, ως Vegan Company of the Year. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να αναγνωρίζεται η προσπάθεια όλων αυτών των ετών στον χώρο των vegan τροφίμων. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για τα βραβεία που δόθηκαν στα προϊόντα μας και ειδικότερα για το βραβείο για την “Μανιταρόπιτα Ντίνκελ με Κινόα & Υπερτροφές Vegan Bio” εξ ολοκλήρου δικής μας παραγωγής. Με το πέρασμα των ετών διαπιστώνω ότι τα οφέλη του να είσαι vegan είναι τόσο εκτυφλωτικά προφανή. Το πάθος μας για υγιεινή διατροφή, για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και για καθαρό περιβάλλον είναι αυτό που μας κινητοποιεί να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν είναι θέμα ηθικής, είναι απλώς η θέληση προστασίας της ανθρώπινης φυλής. Στόχος της Bioart είναι να καλύψει κάθε απαίτηση στις διατροφικές ανάγκες και την προσωπική φροντίδα των καταναλωτών που έχουν κάνει την ουσιαστική επιλογή να είναι vegan ή vegan friendly».
Ελένη Καρακινάρη, PR – Τμήμα Προβολής & Διαφήμισης, Bioart

Τη δέσμευσή τους στην παραγωγή ποιοτικών vegan προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου, ευαισθητοποιημένου καταναλωτή, επιβεβαίωσαν οι Platinum νικητές
της βραδιάς στις δηλώσεις τους.

Platinum – Food & Beverage
«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ξεχωριστά προϊόντα»
«Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες για το έργο τους και να ευχαριστήσω τα Vegan Award για τη σημαντική τους συμβολή στην ανάδειξη του βιγκανισμού ως τρόπου ζωής. Έναν θεσμό που αγκάλιασε και υποστήριξε την επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη, τα δικαιώματα των ζώων και την υγεία, καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις των καταναλωτών σε καινοτόμα τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης ευχαριστώ την ομάδα Βιοαγρός – Βιοδιατροφική που κατάφερε να κατακτήσει σημαντικά βραβεία ανάμεσα σε δεκάδες προϊόντα και συγκεκριμένα Platinum Βραβείο στην κατηγορία “Best Non-Dairy Yogurt” με το προϊόν «Βιολογικό επιδόρπιο σόγιας με αμύγδαλο χωρίς ζάχαρη της Sojade» και Gold Βραβείο στην κατηγορία Best Vegan Meal με το προϊόν “Vegan ομελέτα της Veggs”. Αυτή η διάκριση αποτελεί για εμάς δέσμευση ώστε να συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία».
Κώστας Παπαδόπουλος, Ιδρυτής, Βιοαγρός – Βιοδιατροφική

Platinum – Every Day Essentials
«Με σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο»
«Ήταν χαρά μας που βρεθήκαμε στα βραβεία Vegan Awards και συνάμα πολύ τιμητικό να λάβουμε σαν L’Erbolario το Gold Βραβείο στην κατηγορία “Best Vegan Skincare product”.
Επίσης, μεγάλη χαρά και τιμή να κερδίζουμε το Platinum Βραβείο ως η εταιρεία που απ’ όλες τις υποκατηγορίες της κατηγορίας της συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία. Αυτό μας κάνει διπλά περήφανους για την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, ώστε σήμερα η L’Erbolario να είναι μια μάρκα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνάμα ο σχεδιασμός των νέων προϊόντων να γίνεται με σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο. Είναι μια υπόσχεση που θα συνεχίσουμε να τηρούμε για ένα καλύτερο μέλλον στον χώρο της κοσμετολογίας».
Γιάννης Τουρτουρόπουλος, Commercial Director, L’Erbolario Greece

Platinum – Services
«Στόχος μας να εξελισσόμαστε συνεχώς»
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που καταφέραμε να διακριθούμε στα Vegan Awards 2022 με Platinum Award για την κατηγορία “Best Vegan Catering”. Η πρώτη αλυσίδα Vegan Snack Bar, Crudo, σε συνεργασία με το Βιολογικό Χωριό, τη μεγαλύτερη αλυσίδα πώλησης βιολογικών προϊόντων, από την πρώτη στιγμή εστιάζει στην παρασκευή και διάθεση υγιεινών γευμάτων με επίκεντρο τη vegan διατροφή και την ωμοφαγία. Συνδυάζουμε 100% βιολογικές πρώτες ύλες άριστης ποιότητας, που προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και δημιουργούμε πεντανόστιμα πιάτα για κάθε στιγμή της ημέρας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διατροφή που χαρίζει ευεξία και ενέργεια, σωματική και πνευματική. Μαζί με το Βιολογικό Χωριό, στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε διαρκώς, εγκαινιάζοντας νέα σημεία στο προσεχές μέλλον και να διαθέτουμε στον σύγχρονο καταναλωτή vegan γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας, ικανοποιώντας έτσι μια ανάγκη για υγιεινά γεύματα με απολαυστικές και πρωτότυπες γεύσεις».
Νταϊάνα Βουγέση, Ιδρύτρια, Crudo

Gold winner, ready meal without certification
«Ερευνάμε, μελετάμε και δοκιμάζουμε συνεχώς»
«Στον Φρεσκούλη, τη Νο 1 μάρκα έτοιμης για σερβίρισμα σαλάτας, ερευνάμε, μελετάμε και δοκιμάζουμε συνεχώς, για να δημιουργήσουμε όλο και περισσότερες φυσικές λύσεις και γευστικές εμπειρίες που κάνουν την καθημερινότητα του καταναλωτή πανεύκολη. Βλέποντας ότι το μέλλον ανήκει στα τρόφιμα που φροντίζουν εύκολα και νόστιμα την υγεία, τόσο τη δική μας όσο και του μοναδικού πλανήτη μας, κάναμε πράξη αυτή την επιταγή με τη νέα πρωτότυπη σειρά Super Bowls καινοτομώντας και πάλι και φυσικά φροντίζοντας να υπάρχει και μια προσεγμένη επιλογή vegan. Η υψηλή διατροφική αξία είναι η ειδοποιός διαφορά της σειράς σε σχέση με τρόφιμα και τις υπόλοιπες έτοιμες σαλάτες που κυκλοφορούν. Οι εξατομικευμένες μερίδες, οι συναρπαστικές συνθέσεις γεμάτες θρέψη και γεύση, η ευκολία και η ασυμβίβαστη φρεσκάδα είναι οι επιπλέον λόγοι, για να την επιλέξει κανείς. Η διάκριση αυτή επιβραβεύει την δουλειά μας και μας δίνει μεγάλη χαρά».
Αγγελική Ιωσηφίδου, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας, Eurocatering

Gold winner, vegan spreads, dips & sauces – Silver winner, vegan gluten free product
Επιμονή έρευνα και λεπτομερής σχεδιασμός
«Οι διακρίσεις μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα Vegan Awards, με ένα Gold και ένα Silver Βραβείο, έρχονται να ανταμείψουν για ακόμη μια φορά τις υψηλές προσδοκίες και τους γενναίους στόχους που έχουμε θέσει μπροστά μας, για τα προϊόντα που φέρουν την υπογραφή μας. Η υψηλή τεχνογνωσία της ομάδας μας σε συνδυασμό με την επίμονη έρευνα και τον λεπτομερή σχεδιασμό, μας έδωσαν την αυτοπεποίθηση να εισάγουμε στην αγορά το νέο brand Condito The Green Line και να προσφέρουμε στους καταναλωτές vegan προϊόντα που μπορούν να εναρμονιστούν με πλήθος προγραμμάτων διατροφής, δίνοντας γεύση και εναλλαγή στην καθημερινότητα. Ευχαριστούμε τους καταναλωτές που έχουν αγκαλιάσει με θέρμη τα προϊόντα μας και υποσχόμαστε δημιουργική συνέχεια».
Μαρία Μωραΐτη, Marketing Director, Condito

Bronze winner, non-dairy ice cream
«ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη της αγοράς»
«Από το 1936, η μάρκα ΕΒΓΑ αποτελεί συνώνυμο του ποιοτικού παγωτού και των παιδικών καλοκαιρινών μας αναμνήσεων. Παρατηρώντας την τάση της αγοράς και την ανάγκη των καταναλωτών για vegan προϊόντα, εμπλουτίσαμε το κωδικολόγιό μας με νέα vegan παγωτά φυτικής βάσης με πάστα αμυγδάλου, που έχουν πλούσια γεύση βανίλια και απολαυστικό σιρόπι σοκολάτας. Ξεχωρίζουν για την υπέροχη γεύση τους και τα ποιοτικά συστατικά τους, κατάλληλα και για όσους ακολουθούν διατροφή άνευ γαλακτομικών και άνευ γλουτένης. Στα ψυγεία της ΕΒΓΑ, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μια μεγάλη γκάμα παγωτών που καλύπτει διαφορετικές ανάγκες για λαχταριστές καθημερινές απολαύσεις».
Γιώργος Τζαβάρας, Διευθυντής Κλάδου Παγωτού, Unilever Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Bronze winner, vegan friendy cosmetics
«Αγκαλιάζουμε το lifestyle της σύγχρονης γυναίκας»
«Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, στόχος της Αvgerinos Cosmetics παραμένει η δημιουργία μίας ολιστικής εμπειρίας περιποίησης για τους πελάτες μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη διάκριση της “3 σε 1 Κρέμας Προσώπου, Ματιών & Primer”, ενός vegan προϊόντος που φροντίζει με απόλυτα φυσικό και αγνό τρόπο την επιδερμίδα χάρη στη σύνθεση με 91% συστατικά φυσικής προέλευσης. H φιλοσοφία μας βασίζεται στις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης και της αρωματοθεραπείας, προσφέροντας προϊόντα με πολλαπλά οφέλη και πραγματικό αποτέλεσμα. “Αγκαλιάζουμε” το lifestyle της σύγχρονης γυναίκας, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και την αξιοποίηση πρώτων υλών φιλικών προς την επιδερμίδα και τη φύση».
Χριστίνα Αυγερινού, Founder & Owner,
Αvgerinos Cosmetics