Όταν ο Ευτύχιος –ή Βαν όπως έμελλε να τον αποκαλούν μετέπειτα- Βλαχάκης, έφυγε από την Κρήτη με προορισμό την Αμερική πριν από 50 χρόνια, σίγουρα δεν πίστευε ότι μια μέρα θα επέστρεφε στην πατρίδα για να δει τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη. Σίγουρα όμως, πίστευε στον εαυτό του και στη μεγάλη του επιθυμία να πετύχει και να υλοποιήσει το αμερικάνικο όνειρο. Στην πορεία της ζωής του, δημιούργησε την πανίσχυρη και διακεκριμένη Earth Friendly Products, έναν κολοσσό που παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά, τα γνωστά και πολύ επιτυχημένα στην Αμερική, Ecos.
Η ιστορία του Ευτύχιου Βλαχάκη είναι μια ιστορία επιχειρηματικού δαιμονίου, θέλησης, αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η ιστορία αυτή έγινε πρόσφατα ταινία και προβλήθηκε το καλοκαίρι στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή της Feelgood, δίνοντάς μας το έναυσμα για να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό success story.

Με 23 δολάρια στην τσέπη…
Ο Ευτύχιος Βλαχάκης έφυγε από την Κρήτη στα 18 του χρόνια και έφτασε στο Σικάγο με φοιτητική βίζα και 23 δολάρια στην τσέπη. Στην αρχή κοιμόταν σε άσυλα για άστεγους και δούλευε σε εστιατόρια και μπαρ, ενώ παράλληλα σπούδαζε Χημεία στο Roosevelt University, τη δεκαετία του ’50. Πολύ σύντομα άρχισε να εργάζεται σε εταιρείες που παρασκεύαζαν καθαριστικά και αντικατέστησε τοξικές ουσίες με πιο φιλικά στο περιβάλλον συστατικά. Πηγή έμπνευσής του ήταν ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’60 με τίτλο Silent Spring, που υποστήριζε ότι τα εντομοκτόνα και διάφορα άλλα χημικά δεν ήταν η καλύτερη λύση. Ο Βλαχάκης απέκτησε πολύ γρήγορα περιβαλλοντική ευαισθησία, κάτι που τον διακρίνει μέχρι σήμερα. Στην πορεία της ζωής του, χρειάστηκε να πάρει μεγάλα επιχειρηματικά ρίσκα προκειμένου να μείνει πιστός στις αξίες του.

Όταν αναφέρεται στην επιτυχία του, ο Βαν Βλαχάκης ευγνωμονεί ανελλιπώς τους συνεργάτες του, τους χημικούς, τους μηχανικούς και όλο το προσωπικό της EFP. Αν κάποιος επιμείνει, θα του αποσπάσει το μυστικό ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα του να κάνεις αυτό που αγαπάς. «Η δουλειά μου είναι το χόμπι μου. Μου αρέσει να κάνω καταδύσεις και να ταξιδεύω. Αλλά όταν ανεβαίνω στο σκάφος μου μετά από μια κατάδυση το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ελέγξω το κινητό μου για να ξέρω πως πάνε τα πράγματα. Αγαπώ τη δουλειά μου και αυτό εξασφαλίζει την επιτυχία», σχολιάζει και συνεχίζει λέγοντας ότι στα 78 του χρόνια εργάζεται καθημερινά ακόμα και στις διακοπές, ενώ δεν έχει καμία διάθεση να αποσυρθεί. «Το διασκεδάζω που η εταιρεία μεγαλώνει», λέει.

Η «εμμονή» στην προστασία του περιβάλλοντος
Ο Βαν Βλαχάκης είναι χημικός στο επάγγελμα και ίδρυσε το πρώτο του εργαστήριο το 1967 με την ονομασία Venus. Σκοπός του, από τότε, ήταν να παράγει μη τοξικά προϊόντα. Την Earth Friendly Products ίδρυσε το 1987. Η EFP πρόσφατα λάνσαρε το ECOS 4X, ένα προϊόν που κάνει την ίδια δουλειά με ένα κανονικό απορρυπαντικό μόλις με το ένα τέταρτο της ποσότητας. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση εξοικονομεί χρήματα τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την εταιρεία, ενώ μειώνει τη χρήση πλαστικού και των μπουκαλιών που φορτώνονται στα φορτηγά. «Ήθελα να κάνω ασφαλή για τον άνθρωπο προϊόντα», λέει ο ίδιος.

Αργότερα τον κινητοποίησε και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Προσπαθώ να προφυλάξω τον πλανήτη από τη μεγάλη ζημιά που προκαλεί το διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική και να εξαρτιώμαστε λιγότερο από τη βενζίνη και τον άνθρακα». Χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού δαιμονίου του Βαν Βλαχάκη είναι το γεγονός ότι έχει στο ενεργητικό του την Progressive Solar, μια εταιρεία που κατασκευάζει και τοποθετεί φωτοβολταϊκά συστήματα.

Κατέχει επίσης από το 2011 το 50% της Paramyth Film με αντικείμενο την παραγωγή ταινιών για όλες τις πλατφόρμες. Ο ίδιος έχει συλλέκτες ηλιακής ενέργειας στην κυρίως κατοικία του στη Νότια Καλιφόρνια και στο εξοχικό του στα νησιά Τερκς και Κάικος, ενώ οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ένας από τους μελλοντικούς του στόχους είναι να εισάγει τα προϊόντα της EFP και στην ελληνική αγορά.


Όταν η ζωή συναντά τη μεγάλη οθόνη
Το «Green Story» είναι μια ταινία για το αμερικάνικο όνειρο και το ελληνικό δαιμόνιο, η οποία βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές του καλοκαιριού, σε διανομή της Feelgood. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία αφηγείται τη συναρπαστική διαδρομή του Βαν Βλαχάκη, ενός Έλληνα μετανάστη από την Κρήτη που κατάφερε με επινοητικότητα, διορατικότητα αλλά κυρίως με περιβαλλοντική ευαισθησία να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στην Αμερική. Η ιστορία επικεντρώνεται στο σήμερα και παρακολουθεί τον γνωστό πια ως Βαν Βλαχάκη, που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ του απομένουν μερικοί μήνες ζωής.

Ο πρωταγωνιστής θυμάται τα πρώτα του βήματα, όταν ήταν ακόμα ένας φτωχός μετανάστης τη δεκαετία του ’50 και αποφασίζει να κλείσει μια οικονομική συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Το ενδιαφέρον αυτό biopic γυρίστηκε στο Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ιλινόις και την Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό Ed O’ Ross. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι George Finn, Billy Zane, Malcolm McDowell, Shannon Elizabeth, Annabella Sciorra και Αλέξης Γεωργούλης. Ο Βαν Βλαχάκης συμφώνησε να γίνει η ζωή του ταινία όχι για να διαφημίσει τα προϊόντα του όπως λέει, αλλά «με την ελπίδα να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται διαφορετικά για τους μετανάστες και γι’ αυτά που μπορούν να προσφέρουν σε μια χώρα, αλλά και να σκεφτούν το περιβάλλον». Θέλησε επίσης να περάσει το μήνυμα της δικής του προσέγγισης στη ζωή, που είναι η εμπιστοσύνη στις προσωπικές δυνάμεις, το όραμα και η επιμονή.

Έτσι, εμπιστεύτηκε την ιστορία του στον νεαρό σκηνοθέτη Nika Agiashvili που γεννήθηκε στη Γεωργία και ήρθε στην Αμερική όταν ήταν 11 χρονών. Οι δυο τους, μοιράζονται το αμερικάνικο όνειρο. Ο σκηνοθέτης τον αναζήτησε όταν έμαθε την ιστορία του και οραματίστηκε να κάνει μια ταινία «για τον πρωτοπόρο της πράσινης ανάπτυξης». Με την πλήρη υποστήριξη όλης της οικογένειας Βλαχάκη, ο σκηνοθέτης απέκτησε πρόσβαση στα γραφεία και στα σπίτια τους, έκανε έρευνα για 6 μήνες ταξιδεύοντας στην Κρήτη και στην Αθήνα, ενώ επισκέφθηκε τα εργοστάσια της EFP στο Σικάγο και το Λος Άντζελες. Η ίδια η παραγωγή ήταν φιλική στο περιβάλλον, από το catering μέχρι τον τρόπο κατασκευής των σκηνικών. «Θέλαμε να είμαστε όσο πιο πράσινοι γίνεται.

Τα εργοστάσια της EFP αλλά και τα σπίτια της οικογένειας, όπου κάναμε γύρισμα, τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια», σχολιάζει ο σκηνοθέτης, επισημαίνοντας ότι σε μια σκηνή της ταινίας φαίνονται οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας. Ο Agiashvili είχε σκηνοθετήσει το 2008 το The Harsh Life of Veronica Lambert, ενώ συνεχίζει με ένα επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας για τη γενέτειρα του στη Γεωργία με τίτλο Tbilisi, My City. Σκοπεύει επίσης να αναλάβει την παραγωγή για λογαριασμό της Paramyth Films μιας σπονδυλωτής ταινίας με τίτλο Athens, My City, τα γυρίσματα της οποίας υπολογίζονται να ξεκινήσουν μέσα στο 2013.