Η Μαρίσα Μάγιερ ανέλαβε τα ηνία του Yahoo το 2012 με σκοπό, προφανώς, να το ξαναφέρει στην κορυφή του Business Internet και να ξαναγράψει μία τεράστια επιτυχία, όπως στη Google. Ο δρόμος που επίλεξε, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το ίδιο το business core της Yahoo, δηλαδή το κομμάτι της αναζήτησης σε συνδυασμό με τη διαφήμιση. Και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε αρκετά και με σαφώς έξυπνες – θεωρητικά τουλάχιστον – κινήσεις, μία εκ των οποίων ήταν και η εξαγορά – επένδυση έναντι 1,1 δισ. δολαρίων του Tumblr το 2013.

Μία άλλη, ήταν αυτή στα τέλη Ιουλίου του 2015, για την εξαγορά του Polyvore, η οποία χαιρετίστηκε από πολλούς (και από μένα) ως η απάντηση του Yahoo! στις κινήσεις όχι μόνο του Facebook, του Twitter και του Pinterest για τις προσθήκες Social Commerce χαρακτηριστικών, αλλά πολύ περισσότερο στην ίδια την Google και στο περίφημο Buy Button της. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές, πλην όμως οι φήμες κάνουν λόγο για ένα ποσό που μπορεί να αγγίζει και τα 230 εκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας έτσι τo Polyvore στη δεύτερη θέση των τελευταίων εξαγορών της Yahoo! Μια τρίτη, λιγότερο γνωστή κίνηση, είναι η συζήτηση για πώληση μεριδίου της Yahoo στον κινέζικο κολλοσό που ακούει στο όνομα Alibaba.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν υπέροχα όταν ανακοινώνονται –άλλωστε στην ελληνική αγορά έχουμε ιδιαίτερη αγάπη στις ανακοινώσεις – πλην όμως αν δεν συνοδευτούν από αποτελέσματα, υπάρχουν… θέματα. Και όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα δεν ήρθαν. Το μεν Tumblr έφερε χρήστες αλλά δεν έφερε διαφήμιση και το δε Polyvore είναι βραδυφλεγές φυτίλι, καθώς αφορά συνολικά στη λογική του Social Commerce, ενώ η ενδεχόμενη πώληση στην Alibaba γύρισε μπούμερανγκ, καθώς σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Starboard Value, η εν λόγω πώληση μπορεί τελικά να φέρει φόρους για τους μετόχους που θα αγγίξουν τα 12 δισ. δολάρια.
Και κάπως έτσι, ξεκίνησαν εδώ και ένα περίπου μήνα τα «όργανα». Και όταν λέμε «όργανα» αναφερόμαστε σε δημοσιεύματα του Reuters και όχι σε απλά posts στο Facebook. Και αυτά ακριβώς τα σχόλια κάνουν λόγο, για πωλήσεις ακόμα και του business core της Yahoo. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για την Μαρίσα Μάγιερ…