Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης του κορoνοϊού και πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μελέτη της McKinsey.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης του κορoνοϊού και πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η εταιρεία McKinsey έχει εκπονήσει μελέτη η οποία επιχειρεί να προβλέψει τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στις επιχειρήσεις, σε σχέση με τρεις διαφορετικές εκδοχές εξελίξεων.

Λαμβάνοντας υπόψη πλήθος δεδομένων όσον αφορά στην εξέλιξη των κρουσμάτων και των επιστημονικών δεδομένων μέχρι στιγμής, η εταιρεία προβλέπει τρεις εκδοχές: Την γρήγορη ανάκαμψη, την παγκόσμια επιβράδυνση, και, το χειρότερο σενάριο, της παγκόσμιας ύφεσης λόγω πανδημίας. Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές, οι οικονομικές επιπτώσεις προβλέπονται διαφορετικές.

Γρήγορη ανάκαμψη: Στο σενάριο αυτό, το μοντέλο της McKinsey που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics, προβλέπει ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 θα επιβραδυνθεί από 2,5% σε 2,0%, ενώ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν θα ανακάμψει πλήρως πριν από το τέλος του Q2.

Παγκόσμια επιβράδυνση: Το σενάριο αυτό υποθέτει ότι οι περισσότερες χώρες δεν καταφέρνουν να επιτύχουν γρήγορο έλεγχο της εξάπλωσης και, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η μεταδοτικότητα παραμένει σε τοπικό επίπεδο, κυρίως λόγω των αυστηρών μέτρων πρόληψης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας (κλείσιμο σχολείων, ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων).

Στο σενάριο αυτό, οι λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες υποφέρουν περισσότερο, ενώ, πιο ευάλωτοι τομείς της οικονομίας είναι οι μεταφορές, αεροπορικές υπηρεσίες και τουρισμός. Τα καταναλωτικά αγαθά βλέπουν και αυτά επιβράδυνση της ζήτησης, η οποία όμως ανακάμπτει Μάιο-Ιούνιο καθώς μειώνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.

Πανδημία και οικονομική ύφεση: Η υπόθεση εδώ λέει ότι ο ιός τελικά δεν είναι εποχικός και δεν επηρεάζεται από την έλευση της άνοιξης. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται το Q2 και Q3, επιβαρύνοντας σημαντικά το παγκόσμιο σύστημα υγείας και μεταθέτοντας την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το Q3 ή και μετά. Το σενάριο αυτό οδηγεί σε ύφεση, με την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 να πέφτει μεταξύ του -1,5% και 0,5%.

Σύμφωνα με την McKinsey, το μεγαλύτερο ζήτημα για τις επιχειρήσεις στις πρώτες 10 εβδομάδες από το ξέσπασμα του κορoνοϊού, είναι οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Λόγω κλεισίματος εργοστασίων στην Κίνα το Q1, πολλές αναταράξεις έγιναν αισθητές, χωρίς ακόμη να έχει φανεί το πραγματικό μέγεθος των επιπτώσεων.

Όπως επισημαίνει η McKinsey, η αδυναμία πρόβλεψης των παραμέτρων χρόνου και διάρκειας της ανάκαμψης στη ζήτηση, θα «παράγει» σύγχυση στην εφοδιαστική αλυσίδα για αρκετές εβδομάδες. Η μελέτη της McKinsey αφορά σε στοιχεία μέχρι και 09/03 και σύμφωνα με την εταιρεία, θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.