Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με το «Two Nations Cup Basketball 2011» στις 1-2 Οκτωβρίου. Η συμμετοχή Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και των Anadolu Efes και Fenerbahce Ulker, χάρισε στο κοινό «μπασκετικές» στιγμές με άρωμα «Final Four».

Το παράλληλο τουρνουά των εφηβικών τμημάτων των τεσσάρων ομάδων, καθώς και η διεξαγωγή του «Youth Teams All Star Game» με συμμετοχή μεικτών ομάδων με παίκτες και των τεσσάρων συλλόγων, προσέφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία στους νεαρούς αθλητές των δύο χωρών. Οι αγώνες των αντρικών ομάδων μεταδόθηκαν ζωντανά από τη Nova και το CNN Turk σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα, ενώ παράλληλα, μέσω web streaming, σε όλο τον κόσμο. H ΟΠΑΠ Α.Ε. στήριξε σημαντικά το τουρνουά, όπου, μεταξύ άλλων, μετέδωσε ζωντανά τους αγώνες μέσω της ΟΠΑΠ TV.

H assetOgilvy εξασφάλισε την υποστήριξη της Euroleague Basketball. O Διευθυντής Διαιτησίας της, Κώστας Ρήγας, ανέλαβε Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής του τουρνουά και ακολούθως όρισε τους έξι διαιτητές της διοργάνωσης, τρεις Έλληνες και τρεις Τούρκους. Οι προπονητές των ομάδων μίλησαν για «ένα από τα καλύτερα τουρνουά που έχω συμμετάσχει» (Νέβεν Σπάχια, Fenerbahce), «το πιο δυνατό τουρνουά της Ευρώπης» (Ντούσαν Ίβκοβιτς, ΟΣΦΠ) και «μια εξαιρετική ιδέα» (Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ΠΑΟ).

Η συνέχεια του Two Nations Cup περιλαμβάνει, στις 23 Οκτωβρίου, αγώνες των εθνικών ομάδων κωπηλασίας (οκτάκωπος) των δύο χωρών στον Κεράτιο Κόλπο της Κωνσταντινούπολης. Το Two Nations Cup Basketball 2012 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ακολουθώντας τον πρωταρχικό στόχο της ετήσιας συνάντησης των δύο κρατών σε αθλητικό πλαίσιο.