Στο εξωτερικό, πολλοί ήδη επανατοποθετούν τη λειτουργία του digital στον χώρο του μάρκετινγκ. O Marc Pritchard, global brand officer της P&G ανακοίνωσε το τέλος της εποχής του digital marketing ήδη από το 2013. Ο Roel de Vries, CMO της Nissan, προβλέπει ότι έρχεται η μέρα που θα εξαφανιστεί η λέξη «digital». Ο Ian Pearman, CEO της AMV BBDO, ζητάει από τους πελάτες του να εξαφανίσουν την «D word».

Η Amanda Rendle,  global head of marketing commercial banking της HSBC, λέει ότι απαγόρευσε στην ομάδα της τη χρήση της λέξης «digital», για να ενθαρρύνει τη σκέψη έξω από τα κυρίαρχα κλισέ: «Πρέπει να πάμε πίσω στο τι είναι Μάρκετινγκ, να καταλάβουμε ότι μάρκετινγκ είναι το ίδιο το προϊόν. Πρέπει να ξεφύγουμε από την δοξασία ότι το digital είναι κάτι ξεχωριστό και να επιστρέψουμε σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά». 

Ο Jeff Dodds, CEO της Tele 2 Netherlands και πρώην CMO της Virgin Media, λέει: «Το να αναφερόμαστε στο digital σαν κάτι ξεχωριστό είναι σαν να μην το κατανοούμε. Δεν κάνουμε digital, κάνουμε απλά τη δουλειά μας με ένα τρόπο που ανταποκρίνεται στις κυρίαρχες συνθήκες.  Γίνεται πολύς λόγος για ρόλους: Θέσεις εργασίας στο digital, στρατηγικές digital. Το digital δεν χρειάζεται επαγγελματικούς τίτλους. Βρίσκω την ορολογία ενοχλητική γιατί δημιουργεί το μύθο του digital ως κάτι ξεχωριστό και αποκομμένο». Ο Ivan Menezes, CEO της Diageo, βάζει το κερασάκι στην τούρτα: «It is not about doing “digital marketing”, it is about marketing effectively in a digital world».

Ως επίλογο παραθέτω την άποψη του Mark Ritson από το βρετανικό MarketingWeek: «Σε τακτικό επίπεδο, το επάγγελμά μας δεν δείχνει να καθορίζει τον νέο αιώνα. Σε στρατηγικό επίπεδο όμως, είναι σε μεγάλο βαθμό  business as usual. Η ψηφιακή εποχή μας έχει δώσει καταπληκτικά νέα εργαλεία μάρκετινγκ να παίξουμε μαζί τους, αλλά οι αιώνιες ερωτήσεις του μάρκετινγκ – insights, δημιουργικότητα, positioning, engagement, και, κυρίως, αποτελεσματικότητα – παραμένουν κυρίαρχες».