Εκτός διαφημιστικής αγοράς η ΕΡΤ, αλλάζει η κατανομή κρατικής διαφήμισης

Τις βασικές παραμέτρους του παρουσίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε, τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμα να συνεργαστούν έτσι ώστε να διαμορφώσουν ένα υγιές και ορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, θέτοντας κανόνες για την ψηφιακή τηλεόραση, την ΕΡΤ, τις δημοσιεύσεις ισολογισμών και άλλα καίρια ζητήματα.

Αναφερόμενος στην ΕΡΤ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης επισημοποίησε αυτό που εδώ και καιρό ακούγονταν ότι δηλαδή η δημόσια ραδιοτηλεόραση σταδιακά θα βγει από τη διαφημιστική αγορά, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2012. Παράλληλα προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, ενώ όσον αφορά στο ανταποδοτικό τέλος, τόνισε ότι ανήκει στην ΕΡΤ, «η οποία με τα χρήματα αυτά θα μπορεί πλέον να παρέχει αξιόλογο περιεχόμενο και υπηρεσίες στους πολίτες». Μάλιστα παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι το ύψος του είναι το 5ο χαμηλότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη – μόλις 4 ευρώ το μήνα -, ενώ από τα 300 εκατ. ευρώ της ετήσιας εισφοράς, τα 120 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στο κράτος με τη μορφή φόρου.

Όσον αφορά στα τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ είπε ότι δεν θα συρρικνωθούν, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα περιορισμού του προσωπικού, αλλά «καλύτερης κατανομής δραστηριοτήτων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία». Τέλος, όσον αφορά στο αγγελιόσημο δεσμεύθηκε ότι δεν θα καταργηθεί.