Άλλη μία παράταση έλαβε η εφαρμογή του μέτρου για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από τα ΜΜΕ.

Η είδηση είναι κατ’ αρχάς καλή για την αγορά επικοινωνίας. Ωστόσο, αναδεικνύει μία όχι και τόσο θετική πραγματικότητα: Η αγορά επικοινωνίας υποδέχεται και το 2018 υπό την «απειλή» εφαρμογής μέτρων που χαρακτηρίζονται αν μη τι άλλο, ανορθόδοξα. Κατά πόσο μπορεί μία αγορά να ανθίσει επιχειρηματικά, όταν τελεί μόνιμα σε καθεστώς απειλής;

Στην εκπνοή του 2017 και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, δόθηκε παράταση ενός μήνα στην εφαρμογή του μέτρου της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζόμενων από τα ΜΜΕ. Η παράταση συμπεριλαμβάνεται στον νόμο 4508, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 και αφορά στην «αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – καταχώριση στο εθνικό μητρώο διαστημικών αντικειμένων – ίδρυση ελληνικού διαστημικού οργανισμού και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη, η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται για την 1η Φεβρουαρίου 2018, από την 1η Ιανουαρίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι για έναν ακόμη μήνα, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η διαδικασία για την τιμολόγηση των διαφημιζομένων βάσει τιμοκαταλόγου που υποβάλλεται στην οικεία ΔΟΥ από τα ΜΜΕ, καθώς και η δυνατότητα τιμολόγησης στις διαφημιστικές εταιρείες που μεσολαβούν.

«Στο ίδιο έργο θεατές», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του θέματος, καθώς η αγορά επικοινωνίας έχει μάθει πλέον να λειτουργεί με «παρατάσεις» και «αναβολές». Αξίζει να θυμηθούμε ότι το μέτρο της απευθείας τιμολόγησης απασχολεί την αγορά από τον Αύγουστο του 2014, συμπληρώνοντας ήδη τρία χρόνια προσωρινών ρυθμίσεων και αβεβαιότητας.

Αντίστοιχες περιπέτειες με πολλά επεισόδια και εκπλήξεις η αγορά επικοινωνίας τα Μέσα και οι διαφημιζόμενοι έχουν ζήσει πολλές φορές (φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων, αγγελιόσημο, τηλεοπτικές άδειες κ.α.), σε κάποιες περιπτώσεις με διάρκεια… δεκαετιών. Τα κλαδικά όργανα του επικοινωνιακού οικοσυστήματος έχουν μάθει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για την προάσπιση των συμφερόντων των εταιρειών που εκπροσωπούν, απέναντι σε ανάλογες εξελίξεις. Είναι ωστόσο αυτός ο κυριότερος ρόλος τους;

Όπως είχε αναφέρει στέλεχος της αγοράς επικοινωνίας στις αρχές του 2017 στο πλαίσιο της έκδοσης «The Year Ahead» με τις προβλέψεις τότε για τη νέα χρονιά, θα ήταν ευχής έργο εάν η αγορά «μπορούσε να επενδύει πολύ λιγότερο χρόνο και ενέργεια στην καθημερινή διαχείριση τέτοιου είδους θεμάτων και αλλαγών και πολύ περισσότερο χρόνο στην ενίσχυση του business και της αξίας των μαρκών». Δυστυχώς, όπως φαίνεται, ούτε το 2018 θα είναι μια τέτοια χρονιά…