Για τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού της αγοράς πληρωμών

Έρευνα για το κρυπτονόμισμα που λανσάρει το Facebook, σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές, εν μέσω προβληματισμών για την πιθανότητα να μονοπωλήσει την αγορά των πληρωμών.

Σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι «ερευνάται τυχόν συμπεριφορά που στρέφεται κατά των κανόνων ανταγωνισμού» σχετικά με το Libra και συγκεκριμένα το κατά πόσον θα μπορούσε να αποκλείσει ανταγωνιστές από το πεδίο. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν αποσταλεί ερωτηματολόγια σε ομάδες που εμπλέκονται στο project, για περισσότερες πληροφορίες.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξετάζουν επίσης το πώς το Libra θα ενσωματωθεί στις πλατφόρμες WhatsApp και Messenger. Με εκτιμώμενη ημερομηνία κυκλοφορίας το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, το Libra θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν προϊόντα, να πληρώνουν λογαριασμούς και να δανείζονται χρήματα. Μέχρι σήμερα, το κρυπτονόμισμα έχει λάβει τη στήριξη 27 εταιρειών και οργανισμών, μεταξύ αυτών οι Uber, Spotify, Mastercard, eBay και Vodafone.

Το Facebook σχεδιάζει να λανσάρει ένα wallet app για την αγορά και πώληση του Libra, με την ονομασία Calibra, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω WhatsApp και Facebook Messenger. Όπως υποστηρίζει το Μέσο, το Calibra θα είναι σαφώς διαχωρισμένο από το Facebook και τα δεδομένα του δεν θα χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς.
(Πηγή: Marketingweek.com)