Εντείνεται η μάχη της «θέασης»
Το Facebook ανακοίνωσε χθες το διεθνές λανσάρισμα του Facebook Watch, της υπηρεσίας για video περιεχόμενο που παρουσίασε για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο στις ΗΠΑ.

Πλέον, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη παντού και σύμφωνα με την πλατφόρμα, σκοπός είναι να προσφέρει σε εκδότες και δημιουργούς μια παγκόσμια αγορά για το video περιεχόμενό τους. «Με το παγκόσμιο λανσάρισμα του Watch, υποστηρίζουμε τους εκδότες και δημιουργούς παγκοσμίως σε δύο κρίσιμες περιοχές: Τους βοηθούμε να κεφαλαιοποιήσουν τα video τους στο FB και να κατανοήσουν καλύτερα την απόδοση του περιεχομένου τους», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η πλατφόρμα έχει θέσει κριτήρια για τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του FB Watch, όπως video 3 λεπτών με τουλάχιστον 10.000 followers, videos με πάνω από 30.000 views διάρκειας ενός λεπτού σε διάστημα δύο μηνών, όπως και videos που ανταποκρίνονται στα monetization standards της πλατφόρμας. Οι δημοφιλέστερες εκπομπές μέχρι στιγμής στο FB Watch περιλαμβάνουν το «SKAM Austin», ένα show με θέμα τις ζωές των εφήβων και το talk show «Red Table Talk», που έχει κερδίσει 2,9 εκατ. followers από το λανσάρισμά του αρχές Μαΐου.

Το διεθνές λανσάρισμα του FB Watch συνδυάζεται με τη διεύρυνση του προγράμματος video Ad Breaks της πλατφόρμας. Η υπηρεσία Ad Breaks λανσάρεται επίσημα σήμερα σε Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία επιπλέον των ΗΠΑ και σε άλλες 21 αγορές από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το FB, η υπηρεσία θα υποστηρίζει περιεχόμενο τόσο στα αγγλικά, όσο και σε άλλες τοπικές γλώσσες, ενώ περισσότερες χώρες και γλώσσες θα προστίθενται τους επόμενους μήνες. Το κοινωνικό δίκτυο επιδιώκει να υποστηρίξει video περιεχόμενο με παγκόσμια απήχηση και να δουλέψει τόσο με παραδοσιακά media όπως η Endemol Shine, όσο και με ανεξάρτητους δημιουργούς περιεχομένου.

Σύμφωνα με αναλυτές, το FB Watch είναι άλλο ένα «όπλο» που η πλατφόρμα ρίχνει στην εντεινόμενη μάχη της «θέασης», όπου ανταγωνίζονται brands όπως Goog (Alphabet), YouTube, Netflix, Amazon, Prime Video, κ.α. Το FB αναμένεται να δαπανήσει 1-2 δις δολάρια σε συμφωνίες περιεχομένου για το FB Watch τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το 50% των ενήλικων χρηστών FB στις ΗΠΑ δεν γνωρίζει ακόμη για την δωρεάν υπηρεσία FB Watch, ενώ ένα 24% έχει ακούσει γι’ αυτή, αλλά δεν την έχει χρησιμοποιήσει.
(Πηγή: variety.com, marketwatch.com)