Ομάδες που θα ελέγξουν τους αλγορίθμους της πλατφόρμας του Facebook, αλλά και του Instagram φέρεται να δημιουργεί η εταιρεία, εστιάζοντας συγκεκριμένα στο εάν τα στοιχεία του machine learning έχουν εμμέσως επηρεαστεί από ακατάλληλα data. Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, το Facebook έχει δρομολογήσει τη σύσταση μιας ομάδας «ισότητας και συμπερίληψης», που θα εξετάσει το πώς επηρεάζονται οι χρήστες που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες σε σχέση με τους λευκούς χρήστες.

«Οποιαδήποτε προκατάληψη στα συστήματα και τις πολιτικές μας αντιβαίνει στην προσφορά μιας πλατφόρμας που επιτρέπει σε όλους να εκφραστούν», σχολίασε ο Vishal Shah, Head οf Product του Instagram. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το λογισμικό που χρησιμοποιείται λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα περισσότερο τους μαύρους χρήστες.

Επίσης, τα μέλη της μαύρης κοινότητας αποτελούν μια εξαιρετικά μικρή μειοψηφία (λιγότερο από 4%) στο ανθρώπινο δυναμικό του Facebook, αν και το δίκτυο έχει δεσμευτεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αυξήσει τον αριθμό υψηλόβαθμων υπαλλήλων του που προέρχονται από μειονότητες κατά 30% μέσα στην επόμενη πενταετία. Τα φαινόμενα ρατσισμού στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται να κινητοποίησαν την εταιρεία να εστιάσει στο ζήτημα, μετά από εντεινόμενες πιέσεις από κάθε πλευρά.
(Πηγή: WARC)