Κορυφαίες κυριακάτικες εφημερίδες σε συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και άλλες εταιρείες λιανικής από τον χώρο της ένδυσης, των ηλεκτρονικών, των υποδημάτων και των αξεσουάρ, προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια που ξεκινούν από 6 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 20, ανάλογα με την προσφορά και το ύψος του λογαριασμού. Έτσι, πετυχαίνουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Από τη μία αυξάνουν την κυκλοφορία τους και από την άλλη ενισχύουν την επισκεψιμότητα στα συνεργαζόμενα καταστήματα, εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις των τελευταίων.

Αυτό που για άλλη μια φορά φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα, είναι η αναγνωσιμότητα των εφημερίδων, αφού παραμένει άγνωστο πόσοι από αυτούς που αγοράζουν την εφημερίδα, τελικά τη διαβάζουν κιόλας. Οι εκδοτικοί οργανισμοί φαίνεται να κάνουν και πάλι το ίδιο λάθος, επιλέγοντας στρατηγικές που μπορεί να αυξάνουν περιστασιακά τις πωλήσεις των εφημερίδων, ωστόσο σε βάθος χρόνου τις απαξιώνουν ως εκδοτικά προϊόντα και τις απομακρύνουν από το δημοσιογραφικό τους ρόλο.

Ίσως βέβαια, αυτήν τη φορά να υπάρχει ένα σοβαρότερο άλλοθι για τις εφημερίδες κι αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη επιβίωσής τους. Μια πρώτη καταγραφή των τελευταίων εξελίξεων σε αυτό το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε στο παρόν τεύχος.

Η τηλεοπτική αγορά στη χώρα μας διανύει τη χειρότερη φάση της ιστορίας της, πέρα από κάθε αμφιβολία. Στην παρούσα φάση, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο Alpha, ο οποίος φαίνεται να αλλάζει χέρια, με όλες τις ενδείξεις -που προς το παρόν μένουν ανεπιβεβαίωτες-, να αναφέρουν ότι το κανάλι της Κάντζας θα περάσει στα χέρια του παλιού ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Κοντομηνά. Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις και το πώς αυτές θα επηρεάσουν τις κινήσεις των άλλων καναλιών.

Τέλος, από τη σειρά αφιερωμάτων «Τα Μεγάλα Λανσαρίσματα της Δεκαετίας 2000-2010» ετοιμάσαμε ένα ακόμα, αυτήν τη φορά για την αγορά μπισκότων. Ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό στα σημαντικότερα λανσαρίσματα που έγιναν στην ελληνική αγορά σε μια «μαγική» δεκαετία, που σήμερα φαντάζει τόσο μακρινή.

Το παρόν τεύχος είναι το πρώτο του νέου χρόνου. Το 2012 θα είναι δυσκολότερο από τον χρόνο που πέρασε, από κάθε άποψη. Ευχή μας είναι να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει -και- φέτος να οπλιστούμε με υπομονή, επιμονή και να συνεχίσουμε με πείσμα τη δύσκολη προσπάθεια της ανάκαμψης. Νομοτελειακά, αυτή θα έρθει. Καλή χρονιά.