Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης λόγω διαφωνιών για το ΕΣΡ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία αυτή αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου (ώστε να ψηφιστεί την επομένη) στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την ιδιωτική ασφάλιση. Μια σημαντική διαφοροποίηση στο νομοσχέδιο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, μια νέα ρύθμιση που θα μεταβιβάζει την αρμοδιότητα για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών από τον Υπουργό Επικρατείας στη Βουλή. Με την ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποσπάσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, που αντιδρά στο ενδεχόμενο ο εκάστοτε Υπουργός Επικρατείας να ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πρόσφατα ότι οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εκπομπής θα είναι κάτω από 5. Μετά την ομοβροντία αντιδράσεων ωστόσο, η κυβέρνηση αναφέρει τώρα ότι ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στα κανάλια γενικής στόχευσης, ενώ εκκρεμεί ο καθορισμός του αριθμού των αδειών για ενημερωτικά, ψυχαγωγικά και θεματικά κανάλια. Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι διαρκείς και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχουν προκαλέσει διαφωνίες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό πρόβλημα στην όλη διαδικασία προκαλεί η αδυναμία συγκρότησης της απαραίτητης πλειοψηφίας των 4/5 στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον ορισμό του ΕΣΡ και των νέων μελών του, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει εκ νέου την ψήφιση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.