Για 13η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης επιβράβευσε την εταιρική υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, τιμώντας 12 κορυφαίες επιχειρήσεις για τις υψηλές επιδόσεις τους, βάσει των διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης ESG του CR Index. Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα κατέκτησαν την ανώτατη διάκριση Diamond.

Την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που γίνεται πράξη έθεσε στο προσκήνιο το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, αναδεικνύοντας τους κορυφαίους της αειφορίας. Σε μια υβριδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι 12 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2020, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά πρακτικές Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και το CRI Pass.

Τη φετινή εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Ακριβού και προλόγισε η Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε κοινό και συμμετέχοντες και τόνισε ότι οι εταιρείες που διακρίνονται είναι εκείνες των οποίων οι ηγέτες έχουν αντιληφθεί ότι η στρατηγική της επιχείρησης και η κοινωνία είναι βαθιά αλληλεξαρτώμενες και δεν μπορούν να νοηθούν αυτόνομα. Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε ότι: «Εν μέσω της πανδημίας που έθεσε νέες απαιτήσεις και υψηλές προκλήσεις στις επιχειρήσεις, οι εταιρείες επιβραβεύονται σήμερα επειδή απέδειξαν τη δυναμική τους, την ευελιξία τους και την υπεύθυνη συμπεριφορά τους προς την κοινωνία, τους εργαζομένους τους, το περιβάλλον και την αγορά».

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Φέτος, το Ινστιτούτο απένειμε το Diamond, την ανώτατη διάκριση του θεσμού, στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, δύο οργανισμούς που συμμετείχαν επί σειρά ετών στον Δείκτη και είχαν καταφέρει να λάβουν τη διάκριση Diamond και προηγούμενες χρονιές.
Οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

 • Dιαμοnd: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς
 • Platinum: Genesis Pharma, Novartis Hellas ΑΕΒΕ
 • Gold: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Υγεία ΑΕ
 • Silver: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ ΟΕ
 • Bronze: Εθνική Ασφαλιστική, ION AE

Τo βραβείο για την επίτευξη μεγαλύτερης προόδου σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

 • Best Progress Gold Award: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

 • Έπαινος για την Κοινωνία: Genesis Pharma
 • Έπαινος για το Περιβάλλον: Τράπεζα Πειραιώς
 • Έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον: Εθνική Τράπεζα
 • Έπαινος για την Αγορά: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ ΟΕ

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ CRI PASS
Το CRI Pass δίνεται για 7η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο και απευθύνεται σε εταιρείες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Το CRI Pass αναβαθμίστηκε σε Πιστοποίηση CRI Pass Certified από το 2020 και εμπλουτίστηκε, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς, καθώς και να υποστηρίζει καλύτερα τις επιχειρήσεις στη βελτίωση της αξιοπιστίας τους προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Παράλληλα, τις υποστηρίζει στην εναρμόνισή τους με τα ελάχιστα κριτήρια ESG, διεθνή standards όπως τα GRI, UN Global Compact, UN Sustainable Development Goals, καθώς και τη νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών δεδομένων.
Διακρίσεις CRI Pass:

 • bwin.
 • Δέλτα Τρόφιμα Μονοπρόσωπη ΑΕ.
 • Leroy Merlin.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Την αξία της ευθυγράμμισης με τα υψηλότερα κριτήρια ESG υπογράμμισαν οι νικητές της διοργάνωσης, οι οποίοι ανέδειξαν την υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο της λειτουργίας τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής. Η εταιρική κουλτούρα, η μακροπρόθεσμη στοχοθεσία και ο συνεπής προσανατολισμός στις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος σε κάθε διάσταση της εταιρικής δραστηριότητας συνιστούν ζωτικά στοιχεία για τη διαμόρφωση υπεύθυνης εταιρικής πολιτειότητας, με τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των νέων, την προστασία του οικοσυστήματος, καθώς και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού να αποτελούν βασικές προτεραιότητες των οργανισμών που βραβεύθηκαν.

«Με σεβασμό στην κουλτούρα και τις αξίες μας»
Η Τράπεζά μας βραβεύθηκε με την κορυφαία διάκριση Diamond για το 2020- 2021, για τη συνολική συνεισφορά της στους τομείς Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αποσπάσει την ανώτατη αυτή διάκριση για τρεις χρονιές. Το γεγονός αυτό αποτελεί επιβράβευση των πολιτικών μας, των δράσεων που αναλαμβάνουμε, των προτεραιοτήτων που θέτουμε, καθώς και των σημαντικών πρωτοβουλιών που διαρκώς αναπτύσσουμε. Παράλληλα, σηματοδοτεί και την αναγνώριση του θετικού αντικτύπου των δράσεών μας στην κοινωνία και το περιβάλλον. Στην Εθνική Τράπεζα, σεβόμενοι τη μακρόχρονη ιστορία μας των 180 ετών και την κουλτούρα μας, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με σεβασμό στις εταιρικές μας αξίες και τις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας, για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των κοινωνικών μας εταίρων.
Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας & του Ομίλου

«Διαρκής ενίσχυση του κοινωνικού έργου μας»
Συμμετέχουμε στον Δείκτη CR Index σταθερά εδώ και 13 χρόνια, καθώς είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να συγκρίνουμε την προσπάθειά μας από χρόνο σε χρόνο και να θέτουμε διαρκώς νέους στόχους. Έχουμε φτάσει πλέον στο επίπεδο Platinum, ενώ είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που λαμβάνουμε έπαινο για τις κοινωνικές μας δράσεις, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ καθώς αναγνωρίζεται η διαρκής επένδυσή μας σε αυτόν τον τομέα. Η ποιότητα, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η διαφάνεια και η ακεραιότητα είναι σταθερές αξίες με τις οποίες δουλεύουμε στον κλάδο του φαρμάκου πάνω από δυο δεκαετίες τώρα. Παράλληλα, ενισχύουμε διαρκώς το κοινωνικό μας έργο, το οποίο επεκτείνεται σε ζητήματα όπως οι ίσες ευκαιρίες, η εκπαίδευση και η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συνολικά, το αποτύπωμά μας στην εθνική οικονομία και την κοινωνία ξεπερνά ετησίως το 30% του κύκλου εργασιών μας.
Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Genesis Pharma

«Συμβάλλουμε στη δημιουργία αξίας για την ελληνική κοινωνία»
Η εταιρική υπευθυνότητα βρίσκεται στην καρδιά της αποστολής όλων εμάς στη Novartis, η οποία είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, και να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για τις κοινωνίες και τις οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Αναμφίβολα, το 2020 ήταν μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πολλές προκλήσεις και δυσκολίες και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που μέσα από τις δράσεις μας καταφέραμε να συμβάλουμε με τρόπο ουσιαστικό στη δημιουργία αξίας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δεύτερη κατά σειρά Πλατινένια διάκριση της εταιρείας μας από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης. Για εμάς, αποτελεί πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα και η υπευθυνότητα είναι αναγκαία συστατικά για τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική μας επιτυχία και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με το ίδιο πάθος και την ίδια προσήλωση.
Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας, Όμιλος Novartis, Ελλάδα

«Πάντα ένα βήμα μπροστά»
Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, η ενσωμάτωση των αξιών της εταιρικής υπευθυνότητας αποτελεί επιχειρηματική πρακτική, εδώ και 36 χρόνια. Η διάκριση «Gold», στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στον Δείκτη CR Index 2020 – 2021, αποτελεί για εμάς την έμπρακτη απόδειξη μίας επιτυχημένης προσπάθειας και στρατηγικής, με βασικούς άξονες την Κοινωνία, τους Εργαζομένους, την Ποιότητα των υπηρεσιών και το Περιβάλλον. Κυρίως όμως, αποτελεί τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να θέτουμε τον πήχη ψηλά, πρωταγωνιστώντας στις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, ως ο ελληνικός πόλος υγείας που παραμένει πάντα ένα βήμα μπροστά.
Χρήστος Αποστολοπουλος, Αντιπρόεδρος, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

«Πρωτοπορούμε με σαφείς δεσμεύσεις»
Τα τελευταία χρόνια, επενδύουμε με συνέπεια σε υποδομές και διαδικασίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνίας. Στη Lidl Ελλάς πιστεύουμε στη δύναμη της συνένωσης και της συνεννόησης. Γι’ αυτόν τον λόγο προωθούμε στρατηγικές συνεργασίες που δυναμώνουν την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχουμε αυξημένη ευθύνη απέναντι στην ποιότητα των προϊόντων, αλλά και τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς συνεργατικότητας με τους προμηθευτές μας. Ενισχύουμε την αειφορία της ελληνικής παραγωγής και επενδύουμε σε ακόμα περισσότερες συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς. Παράλληλα, πρωτοπορούμε με σαφείς χρονικές δεσμεύσεις στη μείωση της χρήσης πλαστικού και στην υλοποίηση δράσεων που προωθούν την ανακύκλωση, ενώ εξασφαλίζουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της ενέργειας που απαιτεί η επιχειρηματική μας δράση. Πάνω απ’ όλα όμως είμαστε υπεύθυνος εργοδότης, φροντίζοντας σταθερά ώστε πέρα από τις άριστες συνθήκες στον χώρο εργασίας να αναπτύσσουμε τις δεξιότητες των εργαζόμενών μας.
Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, Lidl Ελλάς

«Έναυσμα για νέες προσπάθειες και δράσεις»
Η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια διαρκούς και πρωταγωνιστικής παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, διακρίθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά για τις επιδόσεις της στην Εταιρική Υπευθυνότητα, αποσπώντας το Bronze βραβείο, στο πλαίσιο του CR Index 2019-2020. Η διάκριση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελεί επιβράβευση της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία στα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ ταυτόχρονα γίνεται το έναυσμα για νέες προσπάθειες και δράσεις. Έχοντας πάντοτε ως στόχο τη δημιουργία ενός «διαρκούς αποτυπώματος», η Εθνική Ασφαλιστική, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες δεν σταματά να υποστηρίζει με ποικίλους τρόπους τους ασφαλισμένους της, το ανθρώπινο δυναμικό της και την κοινωνία γενικότερα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι!
Γιάννης Σηφάκης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Marketing & Bancassurance, Εθνική Ασφαλιστική

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά»
Όλοι εμείς, η ελληνική ομάδα της bwin, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς μέσα σε ελάχιστα χρόνια και με μικρά αλλά σταθερά βήματα, έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε πάνω από 80 πρωτοβουλίες κοινωνικού ενδιαφέροντος, αγκαλιάζοντας πάνω από 60 τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, το κοινωνικό μας έργο αναγνωρίζεται από τον ανανεωμένο θεσμό του CRI Pass. Αξίζει να τονίσουμε ότι είμαστε το πρώτο online στοιχηματικό brand που λαμβάνει αυτή τη διάκριση και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά και στοχευμένα. Καθώς οι πρωτοβουλίες μας είναι πλήρως εναρμονισμένες με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλουμε και εμείς στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου έως το 2030.
Ιωάννα Μπερίου, Corporate Communication Director, bwin.gr

«Ένα βιώσιμο αύριο για τους νέους»
Η εταιρεία Δέλτα Τρόφιμα υλοποιεί επί σειρά ετών ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας και δημοσιεύει Eκθέσεις κατά το πρότυπο GRI από το 2016. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η Πιστοποίηση CRI Pass που λάβαμε από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, όπως και τα 2 πρόσφατα βραβεία Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, καθώς αποδεικνύουν την ευαισθησία της Δέλτα για την Κοινωνία, το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κατά τη φετινή δύσκολη για την κοινωνία χρονιά, που η εταιρική υπευθυνότητα αναδείχθηκε πιο σημαντική από ποτέ, η Δέλτα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να παρέχει στα παιδιά και τους νέους ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο.
Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Δέλτα

13 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 13 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ως αποκλειστικός συνεργάτης του CR Index στη χώρα, σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον Πρίγκιπα Κάρολο. Στα 13 αυτά χρόνια, το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 70 εταιρείες και οργανισμούς από 12 διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική τους στρατηγική. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου, αποδεικνύεται πως τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI & ΕSG Standards, καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Μαύρος-Πρόεδρος και Νίκος Αυλώνας-Αντιπρόεδρος, Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης: «Η εταιρική υπευθυνότητα εδραιώνεται ως έννοια και ουσία»
Για την πορεία που έχει διανύσει η ελληνική αγορά στο μονοπάτι της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας μιλούν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, αναλύοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τα brands.

Στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων CR Index και CRI Pass, ο Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης και ο Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος, χαρτογραφούν το τοπίο της εταιρικής υπευθυνότητας στη χώρα, αναδεικνύουν τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων και παρουσιάζουν τις νέες δυνατότητες.

MW: Για 13η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης επιβράβευσε την υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της επιχειρηματικής στρατηγικής. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην Ελλάδα σήμερα;

Δημήτρης Μαύρος: Η εταιρική υπευθυνότητα έχει εδραιωθεί διεθνώς και ως έννοια αλλά και ως επιχειρηματική πρακτική. Στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί υιοθετούν πρακτικές και διαδικασίες που προσφέρουν οφέλη στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον, στην αγορά και στην κοινωνία. Σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλλει και το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης με τον Δείκτη CR Index, που αποτελεί και τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα, καθώς αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στα βασικά πεδία της εταιρικής υπευθυνότητας. Οι εταιρείες έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα στρατηγικό εργαλείο που εντοπίζει ποια σημεία επιδέχονται βελτίωση και δίνει στοιχεία που επιτρέπουν τη σύγκριση και με άλλες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση των ESG Ratings.

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και μικρότερων επιχειρήσεων στην αξία της εταιρικής ευθύνης, προσέφερε και ένα πιο απλό εργαλείο, το CRI Pass, το οποίο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες εταιρείες και το οποίο πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε Πιστοποίηση CRI Pass Certified.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρήσεις στο πεδίο της ΕΚΕ σήμερα και ποιος ο αντίκτυπος της πανδημίας;

Δ. Μ.: Οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων ακολουθούν τους τομείς αξιολόγησης του Δείκτη CR Index και αναφέρονται:
1. στην κοινωνία, αξιολογώντας την υποστήριξη που παρέχει μια επιχείρηση σε πρωτοβουλίες των τοπικών και εθνικών κοινωνιών, βοηθώντας στο χτίσιμο εποικοδομητικών σχέσεων με τις κοινωνίες αυτές και τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης,
2. στο περιβάλλον, αξιολογώντας τις πολιτικές και τις ενέργειες για τον περιορισμό των δυσμενών επιδράσεων στις κλιματικές αλλαγές,
3. στην αγορά και τους καταναλωτές, αξιολογώντας την επίδοσή τους στις σχέσεις τους με τους πελάτες τους και την αγορά και στο κατά πόσο ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταλλασσόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Στο πώς δηλαδή παράγουν, πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με υπευθυνότητα, σωστή ποιότητα και τιμές και
4. στους εργαζόμενους, αξιολογώντας τη συμπεριφορά και τις πολιτικές τους στα εργασιακά θέματα και το εργασιακό περιβάλλον όπως: ασφάλεια, υγιεινή, ειλικρινή επικοινωνία και δίκαιη μεταχείριση.

Βέβαια, η πανδημία επηρέασε δραματικά τη στρατηγική και τα προγράμματα των επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας τη σημασία και τον κρίσιμο ρόλο της υγείας σε όλους μας, σε σημείο που κάθε επιχείρηση οφείλει πλέον να έχει άμεση σχέση με την υγεία των πελατών της και της κοινωνίας συνολικά.

Ποια εντοπίζετε ως τα σημαντικότερα εμπόδια για την εφαρμογή στρατηγικών με γνώμονα την αειφορία;

Νίκος Αυλώνας: H ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών απαιτεί αλλαγή κουλτούρας για την εταιρεία, καθώς η βιωσιμότητα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο τρόπο σκέψης σε όλα τα επίπεδα. Το πρώτο εμπόδιο που συναντάται, επομένως, είναι αυτό της κατανόησης της στρατηγικής σημασίας από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως έχουν την ωριμότητα ώστε να υιοθετήσουν πιο γρήγορα ένα πιο βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, αλλά οι μεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι η πολυπλοκότητα. Για παράδειγμα, όσον αφορά την ενσωμάτωση κριτηρίων ESG, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε σύγχυση ως προς το ποια είναι αξιόπιστα, καθώς υπάρχουν πολλές διαθέσιμες αξιολογήσεις από αξιόπιστους οργανισμούς. Επιπλέον, η ενσωμάτωση ESG κριτηρίων απαιτεί μεγάλη ωριμότητα και ετοιμότητα από την επιχείρηση για ριζικές αλλαγές πολιτικών και διαδικασιών σε όλο το εύρος της. Στο σημείο αυτό, υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος της εταιρικής υπευθυνότητας σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να περίμενε κάποιος, με αύξηση των κοινωνικών κυρίως δράσεων από τις εταιρείες. Και τον περασμένο χρόνο, με τις συνέπειες της πανδημίας να έχουν χτυπήσει εκ νέου επιχειρήσεις, οικονομία και κοινωνία, δοκιμάστηκε τόσο η αντοχή όσο και η ευαισθησία τους, η ευελιξία και η βιωσιμότητά τους.

Οι συνθήκες αυτές αύξησαν ακόμα περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας στην υιοθέτηση υπεύθυνων πρακτικών από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως, ανέδειξαν το πόσο σημαντική είναι η υιοθέτηση των πρακτικών αυτών για την επιβίωση και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Εδώ, θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντική είναι και η ουσιαστική συμβολή του κράτους για άρση αυτών των «εμποδίων», μέσω της υποστήριξης και της παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις για υιοθέτηση υπεύθυνων πρακτικών.

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για την προώθηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης;

Ν. Α.: Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης CRI που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2008 ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του Εθνικού Δείκτη CR Index, σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό Business in the Community (BITC), το οποίο τελεί υπό τη σκέπη του Πρίγκιπα Κάρολου, ήταν το πρώτο που έφερε τα κριτήρια ESG στις ελληνικές επιχειρήσεις, αν και τότε οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει ακόμα. Με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το CR Index αποτελεί τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα, καθώς εξετάζει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης και αποτελείται από 100 περίπου αυστηρά κριτήρια που εναρμονίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις ESG στο σύγχρονο περιβάλλον. Ο Δείκτης CR Index είναι στην ουσία ένα στρατηγικό, διοικητικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιολογήσουν τις ενέργειές τους στην εταιρική υπευθυνότητα και να συγκρίνουν τις πρακτικές τους με τις πρακτικές αξιόλογων εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει, εξάλλου, αποδειχθεί ότι όταν οι εταιρείες εφαρμόζουν τα κριτήρια CRI τότε υποστηρίζουν και τη βελτίωση των ESG Ratings, καθώς και την εναρμόνισή τους με τα GRI standards για σύνταξη Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Το 2020, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης δημιούργησε ένα νέο, εξειδικευμένο στρατηγικό εργαλείο αξιολόγησης επιδόσεων στην εταιρική υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Η νέα, σύγχρονη Πιστοποίηση CRI Pass Certified έρχεται ως απάντηση στις ανάγκες της αγοράς που συνεχώς μεταβάλλονται και θέτουν νέες απαιτήσεις στον τομέα αυτό. Η νέα πιστοποίηση είναι ειδικά σχεδιασμένη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να πιστοποιήσουν και να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της εταιρικής ευθύνης και βιώσιμης ανάπτυξης, ξεκινώντας με μια συνολική αξιολόγηση των επιδόσεών τους, με στόχο τη βελτίωση του κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού τους αποτυπώματος.

Τι θα συμβουλεύατε τις εταιρείες που επιθυμούν να ξεχωρίσουν στο πεδίο της εταιρικής ευθύνης;

Δ. Μ.: Η πορεία των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την έννοια της εταιρικής ευθύνης και του corporate citizenship ήταν δύσκολη. Μέχρι πρόσφατα, η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητική.

Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν την κοινωνία και την επιχείρηση ως ξεχωριστά μεγέθη, ενώ είναι αλληλεξαρτώμενα. Επιπλέον, οι διοικήσεις δεν συνέδεαν τη στρατηγική και την αποστολή τους με τα προγράμματα εταιρικής ευθύνης που σχεδίαζαν.

Διαπιστώνουμε, όμως, ότι οι επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται ότι η ΕΚΕ δεν είναι άλλο ένα κόστος ή απλά άλλη μια μορφή φιλανθρωπίας και την ενσωματώνουν στην επιχειρησιακή τους λειτουργία και στρατηγική, ανακαλύπτουν ότι είναι μια ευκαιρία που οδηγεί στην καινοτομία και τελικά μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, με καλά αποτελέσματα για την επιχείρηση αλλά και την κοινωνία.