Χωρίς την προκήρυξη νέων αδειών στην ελεύθερη τηλεόραση και την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση κινείται με στόχο τη διατήρηση του υφιστάμενου τηλεοπτικού χάρτη αποφεύγοντας να ανακινήσει θέματα που εγείρουν τα πάθη ανάμεσα στους καναλάρχες με απρόβλεπτες συνέπειες. Προτεραιότητα στη χορήγηση ραδιοφωνικών αδειών.

Διατήρηση του status quo στην ελεύθερη τηλεόραση χωρίς αδειοδοτικές εκπλήξεις αναμένεται και για την επόμενη χρονιά. Η προκήρυξη των πανελλαδικών θεματικών αδειών στην ελεύθερη τηλεόραση που τελεί σε εκκρεμότητα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, μετατίθεται πλέον οριστικά για μετά τις εθνικές εκλογές που αναμένονται –εκτός απροόπτου- την άνοιξη του 2023. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ταράξει τα τηλεοπτικά ύδατα προεκλογικά και να αφήσει το ακανθώδες θέμα των θεματικών αδειών για την… επόμενη ημέρα, αποφεύγοντας έτσι να ανασύρει εκ νέου «πάθη» που δύσκολα θα μπορέσει να καταστείλει αλλά και να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Η σιωπή των… θεματικών
Μετά από μακρά σιωπή σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες για θέματα αδειοδότησης στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πεδίο, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε τη σύσταση ομάδας εργασίας και ευρεία διαβούλευση για να καταρτιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και δήλωσε ότι μετά από τα ραδιόφωνα θα ακολουθήσει η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών. Καμία αναφορά αλλά ούτε και νύξη δεν έγινε σχετικά με τις θεματικές άδειες, η χορήγηση των οποίων παρότι προβλέπεται από τον νόμο, περνάει για άλλη μια φορά στις καλένδες.

Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκαν «διευκρινίσεις» στο ζήτημα των θεματικών αδειών παραλίγο να προκληθεί γενικευμένη «σύρραξη» ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και τους καναλάρχες. Αιτία ήταν η διατύπωση σχετικά με θεματικές άδειες «ψυχαγωγικού περιεχομένου γενικής στόχευσης» που θεωρήθηκε ότι «φωτογραφίζει» τη λειτουργία του Μακεδονία TV (όμιλος ΑΝΤ1) και επέτρεπε ουσιαστικά τη λειτουργία καναλιών γενικής στόχευσης μεν, αλλά μόνο με ψυχαγωγία και χωρίς την κοστοβόρα υποχρέωση των ειδήσεων αλλά και με χαμηλότερο κόστος άδειας, αριθμό προσωπικού και μετοχικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη φράση ξεσήκωσε αντιδράσεις από το «στρατόπεδο» άλλων σταθμών με προεξάρχοντα τον Σκάι, στη συνέχεια απαλείφθηκε και το ζήτημα των θεματικών αδειών «θάφτηκε» μέχρι νεωτέρας.

Στην παρούσα φάση και ενώ τα 6 αδειοδοτημένα πανελλαδικά κανάλια «κονταροχτυπιούνται» για το μοίρασμα του 72-75% της τηλεθέασης (το υπόλοιπο καταλαμβάνουν τα others) ουδείς επιθυμεί την είσοδο και νέων παικτών με επιπλέον κανάλια γενικής στόχευσης ή θεματικά που θα «κόψουν» μερίδιο από την ίδια πίτα. Άλλωστε, παραμένει αδιάθετη η 7η πανελλαδική άδεια γενικής στόχευσης, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να την διεκδικήσει όποιος επιθυμεί να βγει στην ελεύθερη τηλεόραση, χωρίς για την ώρα να διαφαίνεται τέτοια κινητικότητα με σοβαρές προϋποθέσεις. Με την πάροδο των ετών και ενώ οι 10ετείς άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί λήγουν το 2028, πιο πιθανό θεωρείται να καταργηθούν οι προβλέψεις για τη χορήγηση θεματικών αδειών, καθώς αλλάζουν ραγδαία τα τεχνολογικά δεδομένα και οι δυνατότητες για υπηρεσίες OTT, που θα αυξήσουν το ποσοστό τηλεθέασης του «others» αλλά και συνολικά την on demand έναντι της γραμμικής κατανάλωσης περιεχομένου.

Η ΕΡΤ προχωρά το δικό της «θεματικό»
Την ώρα που οι θεματικές άδειες πάνε… περίπατο και ενώ κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν δικαιούται να προχωρήσει σε λειτουργία δεύτερου καναλιού με αμιγώς ειδησεογραφικό περιεχόμενο, η ΕΡΤ προχωρά τον σχεδιασμό για το ΕΡΤnews. Στόχος της δημόσια τηλεόρασης είναι να μεταφέρει το ΕΡΤnews (που πήρε τη θέση της Deutche Welle) σε άλλη συχνότητα ώστε να βγει πιο «μπροστά» στο τηλεκοντρόλ, αλλά και να ενισχυθεί με νέες συνεργασίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΡΤ ξεκίνησε σειρά επαφών με το Euronews για μια στρατηγική συνεργασία με την οποία θα εμπλουτίσει το περιεχόμενό της. Το 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι θα φέρει αλλαγές και στην ΕΡΤ1, όπου αναμένεται να μειωθεί η ενημέρωση και να απελευθερωθούν ζώνες για περισσότερο ψυχαγωγικό περιεχόμενο με στόχο να γίνει πιο πολυσυλλεκτική.