Ιστορική αλλαγή τηλεοπτικής «έδρας» για τον Ολυμπιακό που βάζει φωτιά στο σκηνικό της συνδρομητικής τηλεόρασης, βρίσκεται προ των πυλών. «Χρυσή» προσφορά της Cosmote που πλειοδοτεί έναντι της Nova για τα δικαιώματα μετάδοσης των ερυθρόλευκων. Το νέο deal της Cosmote με την πλευρά Μαρινάκη αλλάζει τις ισορροπίες και διαμορφώνει νέες συμμαχίες. Στη συμφωνία μπαίνει και το Mega που παραχωρεί τους αγώνες του Champions League στη συνδρομητική του ΟΤΕ, μετά τη συμφωνία της Nova με τον Alpha.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη περιεχομένου και γοήτρου ανάμεσα στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς νέες συμμαχίες και ανατροπές ισορροπιών προμηνύουν αλλαγές στον χάρτη της pay TV. Στο επίκεντρο μπαίνουν φιλέτα διεκδίκησης, ενώ στο «κόκκινο» φτάνει το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους πρωτοπόρους Cosmote και Nova για τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του Ολυμπιακού. Το «ποιος θα σηκώσει την… κούπα του πρωταθλητή» εξελίσσεται σε μείζον ερώτημα που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο συνεργειών ανάμεσα σε «παίκτες» της συνδρομητικής με την ελεύθερη τηλεόραση, καθώς μετά τη συμμαχία της Nova με τον Alpha, διαφαίνεται ηχηρό deal ανάμεσα στην Cosmote και το Mega. Μετά από μήνες φημολογίας και διαρροών, ο Ολυμπιακός φέρεται να αλλάζει τηλεοπτική στέγη και τα δικαιώματα μετάδοσής του να αλλάζουν χέρια. Το μεγαλύτερο αθλητικό brand της χώρας που αποτελεί τον σύλλογο με τη πιο πολυάριθμη βάση φιλάθλων βρίσκεται σε τροχιά μετακίνησης.

Πλειοδοσία της Cosmote για τον ολυμπιακό
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η Cosmote έχει σαφές προβάδισμα και βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με την ΠΑΕ Ολυμπιακός για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της πειραϊκής ομάδας, η οποία μετά από πολυετή συνεργασία με τη Nova ετοιμάζεται να σφραγίσει την πιο ηχηρή τηλεοπτική μεταγραφή. Η Cosmote που πέρυσι μπήκε δυναμικά στη Super League εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα μετάδοσης των 8 από τις 14 ομάδες, πλειοδοτεί στην μάχη για τον Ολυμπιακό ρίχνοντας στην… ποδιά του το υψηλότερο –έως τώρα- πόσο για τα δικαιώματα μετάδοσης ελληνικής ομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του Ολυμπιακού που προσφέρει η Cosmote κυμαίνεται από 18 έως 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τη στιγμή που το deal της ομάδας με τη Nova τις προηγούμενες χρονιές έφτανε –κατά πληροφορίες- τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Και το MEGA στο Deal Cosmote για τον Ολυμπιακο
Το διαφαινόμενο deal ανάμεσα στην Cosmote και την πλευρά Μαρινάκη δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία-μαμούθ μεταξύ της Cosmote με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη εκτός από τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων, θα αφορά και ανταλλαγή περιεχομένου με το Mega, ενώ στο τελικό ποσό θα περιλαμβάνεται και διαφημιστικό κονδύλι της Cosmote στα μέσα σε άλλες εταιρείες media της Άλτερ Έγκο. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου deal ανάμεσα στις δύο πλευρές, το Mega θα παραχωρήσει στην Cosmote τα δικαιώματα για τους αγώνες Champions League τους οποίους εξασφάλισε πέρυσι από την ΤΕΑΜ έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία, ήτοι 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Από την πλευρά της η Cosmote πήρε το Champions League για 45 εκατομμύρια ευρώ. Με το deal με την πλευρά Μαρινάκη, θα ενισχύσει σημαντικά το περιεχόμενό της με την πλέον δημοφιλή ομάδα της χώρας μας, αλλά θα πάρει πίσω στο ακέραιο την αποκλειστική μετάδοση όλων των αγώνων του Champions League.

Θα «απαντήσει» η NOVA;
Την ώρα που πληροφορίες θέλουν το χρυσό deal μεταξύ Cosmote και Β. Μαρινάκη (Ολυμπιακός και Mega) να βρίσκεται σε τελικό στάδιο οριστικοποίησης, αναμένεται και η αντίδραση της Nova. Οι διαρροές των τελευταίων ημερών για το επερχόμενο deal δίνουν περιθώριο στη United Group να επανεξετάσει τα δεδομένα και να «χτυπήσει» με νέα προσφορά στην άτυπη δημοπρασία για τα δικαιώματα της ομάδας των ερυθρόλευκων έστω και στο παρά πέντε. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το ποσό που διαθέτει η Cosmote θεωρείται «τρελό» και πολύ δύσκολα θα υπάρξει εκ νέου πλειοδοσία από την πλευρά της Nova. Το συνδρομητικό κανάλι της Κάντζας υπέστη και πέρυσι σημαντική απώλεια, με τη μετακίνηση 8 ομάδων της Super League στην Cosmote, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, η κίνηση αυτή ενώ έφερε νέους «πελάτες» στον αντίπαλο, δεν έφερε απώλεια συνδρομητών για τη Nova.

Τα deal τέτοιας κλίμακας κλείνονται κατά κύριο λόγο στη λογική του «show me the money», ωστόσο, στην αλλαγή ισορροπιών που προμηνύεται με την επερχόμενη συμφωνία Cosmote-Mega φέρεται να έπαιξε κάποιο ρόλο και η κίνηση της United Group (Nova) να συμμαχήσει με τον Alpha σε μια συνεργασία πολλαπλών επιπέδων που μελλοντικά μπορεί να εκφραστεί και μετοχικά. Πηγές της τηλεοπτικής αγοράς σημειώνουν ότι ίσως η Nova «πληρώνει» την επιλογή άλλου… συμμάχου από την ελεύθερη τηλεόραση. Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν πληροφορίες για συμμαχία Nova-Alpha, υπήρξε δυσαρέσκεια από την πλευρά Μαρινάκη, που τώρα με κεντρικό γνώμονα το υψηλό οικονομικό δέλεαρ περνάει τον Ολυμπιακό «απέναντι» σε μια ιστορική -όπως όλα δείχνουν- αλλαγή τηλεοπτικής έδρας.

Κόντρα και μεταξύ ANT1+ και ERTFLIX
Στο πεδίο των συνδρομητικών OTT υπηρεσιών την ίδια στιγμή, ο ΑΝΤ1+ ετοιμάζεται να εμπλουτίσει κι άλλο το ελληνικό του περιεχόμενο με τρεις πρεμιέρες τις προσεχείς εβδομάδες. Μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει η σειρά «Γέφυρα» (The bridge) η οποία διαδραματίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ έρχεται σε πρώτη μετάδοση μετά τα σινεμά η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», καθώς και η σειρά 4 επεισοδίων που θα αποτελεί εμπλουτισμένη εκδοχή της ταινίας. Η είσοδος του ΑΝΤ1+ στο εγχώριο τοπίο των υβριδικών και over the top υπηρεσιών ενεργοποιεί άλλα αντανακλαστικά και στην ΕΡΤ, η οποία σχεδιάζει τη σημαντική ενίσχυση του ERTFlix. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Ραδιομέγαρο επεξεργάζονται την ιδέα να βγάλουν κάποια από τις νέες τους σειρές πρώτα στα ERTFlix, όπως έκανε και ο ΑΝΤ1+ με τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη.