Νέες αλλαγές στην τηλεοπτική σκακιέρα αναμένεται να προκαλέσει το διαφαινόμενο «σπάσιμο» της συμφωνίας του Ιβάν Σαββίδη με τον Νίκο Κοκλώνη για την ψυχαγωγία του Open. Η αλλαγή ισορροπιών φέρνει άμεσα διοικητικές αλλαγές και σε επόμενη φάση, τη στροφή του Open στην ενημέρωση με κατάργηση ζωνών ψυχαγωγίας. Στον αέρα βρίσκεται το μέλλον της εταιρείας Red Smile που ιδρύθηκε από τον Ν. Κοκλώνη, ειδικά για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Open. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα κανάλια.

Σε τροχιά ρήξης μπαίνουν ο Ιβάν Σαββίδης και ο Νίκος Κοκλώνης μετά από έναν χρόνο στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ψυχαγωγίας που δεν έφερε τα προσδοκώμενα, προκαλώντας απώλεια μονάδων τηλεθέασης αλλά και μείωση σε διαφημιστικά έσοδα. Την ώρα που όλοι οι πανελλαδικοί σταθμοί βρίσκονται στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό των νέων τους προγραμμάτων, ο χρόνος στο Open μοιάζει να έχει «παγώσει» μαζί με τις συζητήσεις για τις εκπομπές και τα πρότζεκτ της νέας σεζόν.

Το κανάλι του Κορωπίου, που κατέχει μία από τις έξι πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου, βρίσκεται στον αέρα με ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιπέσει σε δίνη εσωστρέφειας και οικονομικών αδιεξόδων με στροφή σε αποκλειστικά ενημερωτικό πρόγραμμα.

Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Κοκλώνης αναλαμβάνει τη διαχείριση του ψυχαγωγικού προγράμματος του Open, πυκνώνουν οι πληροφορίες που θέλουν τις δύο πλευρές να οδεύουν σε «σπάσιμο» της συμφωνίας. «Τα κουκιά του deal δεν βγήκαν» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, καθώς ο στόχος για τηλεθέαση άνω του 5% δεν επετεύχθη με την συνδρομή των ψυχαγωγικών προγραμμάτων, ενώ πτωτική πορεία ακολούθησαν και τα διαφημιστικά έσοδα του σταθμού.

Το πλέον πιθανό σενάριο στην παρούσα φάση είναι οι δύο πλευρές να διακόψουν τη συνεργασία τους και ο Ν. Κοκλώνης να αποχωρήσει από το Open τόσο ως στρατηγικός συνεργάτης όσο και ως απλός παραγωγός.

Διοικητικές αλλαγές
Με τη ρήξη να βρίσκεται προ των πυλών, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν άμεσα διοικητικές αλλαγές στο Open με αποχώρηση στελεχών που τοποθετήθηκαν από τον Ν. Κοκλώνη. Σε τροχιά εξόδου φέρεται να βρίσκεται ο Τζώνη Καλημέρης, που αποχώρησε πριν έναν χρόνο από τη Barking Well για να αναλάβει τη θέση του Διευθυντή Λειτουργίας (Chief Operating Officer) του Open. Αν όπως όλα δείχνουν η συνεργασία «σπάσει», η πλευρά Σαββίδη αναμένεται να ζητήσει την αντικατάσταση του Τζ. Καλημέρη, που τοποθετήθηκε στη θέση ως συνεργάτης Κοκλώνη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η πλευρά Κοκλώνη θα προχωρήσει άμεσα σε αντικατάσταση των «δικών» της μελών του ΔΣ με άλλους «υπηρεσιακούς», ώστε να προλάβει το «ξήλωμα» από πλευράς Σαββίδη.

Παραβίαση όρων της συμφωνίας
Το επικείμενο «σπάσιμο» της συμφωνίας άρχισε να διαφαίνεται όταν στην πορεία της σεζόν αλλοιώθηκαν βασικοί όροι. Στο αρχικό deal ανάμεσα στον Ιβάν Σαββίδη και τον Νίκο Κοκλώνη γινόταν σαφές ότι η πλευρά της Barking Well μέσω της θυγατρικής εταιρείας Red smile θα χρηματοδοτούσε η ίδια τις ψυχαγωγικές παραγωγές –χωρίς να συμμετέχει στην χρηματοδότηση της ψυχαγωγίας η πλευρά Σαββίδη- και θα εισέπραττε έσοδα από τη διαφήμιση. Ο όρος φέρεται να παραβιάστηκε στην πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Barking Well αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας λόγω της δέσμευσης σε λογαριασμούς του Ν. Κοκλώνη, γεγονός που ανάγκασε την πλευρά Σαββίδη να βάλει το χέρι στην τσέπη για να μην τιναχτεί το πρόγραμμα στον αέρα, κάτι που δεν προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.

Κοινός λογαριασμός και οι αλληλοκατηγορίες
Πληροφορίες, επίσης, κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός κοινού (για το Open και την πλευρά Κοκλώνη) λογαριασμού για το οποίον και οι δυο πλευρές έχουν κάτι να προσάψουν η μία στην άλλη. Η πλευρά του Ν. Κοκλώνη κατηγορεί το Open ότι δεν κατέθεσε στον εν λόγω λογαριασμό χρηματικά ποσά για τα οποία είχε δεσμευτεί, ενώ αντιστρόφως, η πλευρά Σαββίδη αφήνει αιχμές κατά της Barking Well ότι εκταμίευσε από τον κοινό λογαριασμό χρηματικά ποσά χωρίς αυτό να προβλέπεται από την αρχική συμφωνία. Εν μέσω αλληκατηγοριών, διαπιστώνεται από αμφότερες τις πλευρές ότι ο πυρήνας του αρχικού deal απεδείχθη στην πράξη εξαιρετικά προβληματικός, εγκλωβίζοντας και τους δυο εμπλεκόμενους σε μία αδιέξοδη συνθήκη.

Ο όρος που οδηγεί στη ρήξη
Οι διαπραγματεύσεις Open- Κοκλώνη βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το θέμα της χρηματοδότησης. Για να συνεχιστεί η συμφωνία θα πρέπει να αλλάξουν βασικοί της όροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Κοκλώνη δηλώνει αδυναμία να σηκώσει μόνης της όλο το κόστος του ψυχαγωγικού προγράμματος, ενώ ζητά από το Open να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης. Στο στρατόπεδο του Ιβάν Σαββίδη, παράλληλα, φέρεται να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη συνεργασία με τη Barking Well, χρεώνοντας στην εταιρεία του Ν. Κοκλώνη κακές επιλογές προγράμματος που λειτούργησαν αρνητικά τόσο για την εικόνα του καναλιού όσο και για τις επιδόσεις σε τηλεθέαση και έσοδα. Οι τόνοι της δυσαρέσκειας Σαββίδη ανέβηκαν με αντικείμενο το ριάλιτι TV Queen το οποίο ολοκληρώθηκε άρον αρόν –σχεδόν ενάμιση μήνα πριν το καθορισμένο τέλος- λόγω σφοδρής αντίδρασης της ιδιοκτησίας του Open κατ’ απαίτηση της ιδιοκτησίας του σταθμού. Την ίδια στιγμή, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή πληρωμών προς τους εργαζόμενους στα ψυχαγωγικά πρότζεκτ από την εταιρεία του Ν. Κοκλώνη, που ιδρύθηκε ειδικά για τις παραγωγές του Open, Red Smile. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εκπομπές στις οποίες οφείλονταν δεδουλευμένα από τον Απρίλιο, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε μερική πληρωμή για τις καθημερινές εκπομπές. Το καζάνι της ψυχαγωγίας στο Open βράζει, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται εξαιρετικά αμφίβολο. Μετά από «πάγωμα» ολίγων ημερών στις διαπραγματεύσεις, το μεγάλο παζάρι που θα κρίνει την τύχη του Open αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα. Η πλευρά Σαββίδη φέρεται αποφασισμένη να λήξει τη συνεργασία με τον Ν. Κοκλώνη, καθώς επουδενί δεν δέχεται τον όρο να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ψυχαγωγικού προγράμματος. Άλλωστε, η απόφαση του Ι. Σαββίδη τον Μάιο του 2023 να σταματήσει να επενδύει πόρους στην ψυχαγωγία ήταν αυτή που οδήγησε στην «υβριδική» αυτή συμφωνία. Η διαφαινόμενη ρήξη προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους στο κανάλι και στην εταιρεία παραγωγής.

Η επόμενη ημέρα Open
Σε περίπτωση ρήξης και μη ανανέωσης της συμφωνίας Open –Κοκλώνη, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κλείσιμο της εταιρείας Red Smile που ιδρύθηκε πριν έναν χρόνο, ειδικά για τις ανάγκες των ψυχαγωγικών εκπομπών του Open. Σε ό,τι αφορά το κανάλι, εκτιμάται ότι η πλευρά Σαββίδη θα «στρίψει» οριστικά το… καράβι του προγράμματος προς την ενημέρωση καθώς δεν επιθυμεί να επενδύσει πόρους στην ψυχαγωγία. Τυχόν στροφή του Open –σχεδόν- αποκλειστικά στην ενημέρωση θα παραλλάξει τη φυσιογνωμία του σταθμού, θα φέρει μεν μείωση του κόστους προγράμματος αλλά και ραγδαία μείωση των εσόδων. «Μπορεί να μειωθεί η επένδυση σε κόστος προγράμματος αλλά η αναλογία της ζημίας λόγω της μείωσης της διαφήμισης, θα είναι ίδια» αναφέρει υψηλόβαθμό τηλεοπτικό στέλεχος.

Βοήθεια green pixel
Τα απόνερα της ρήξης ενδέχεται να επηρεάσουν και την Barking Well. Η εταιρεία συνεχίζει τη συνεργασία με το Mega για την εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», με το Star για τη σειρά «IQ 160» και με τον Alpha για την εκπομπή «Super Κατερίνα» και το σόου «Secret song», ενώ λόγω χαμηλής τηλεθέασης και υψηλού κόστους δεν θα συνεχιστεί την επόμενη σεζόν το «Just the 2 of us». Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μέρος της εκπομπής «Super Κατερίνα» να περάσει από την Barking Well (Κοκλώνη) στην Green Pixel. Συγκεκριμένα, η Κ. Καινούργιου και οι άνθρωποι που βγαίνουν μπροστά στις κάμερες, θα συνεχίσουν να υπάγονται και να αμείβονται από τη Barking Well ενώ οι υπόλοιποι συνεργάτες της εκπομπής θα ενταχθούν στην εταιρεία παραγωγής Alpha και Star, Green Pixel.