«Κόβουν» από όπου μπορούν τα κανάλια για να μειώσουν την επένδυση στο off-peak πρόγραμμα και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από το ασαφές πλαίσιο επιδότησης του ΕΚΟΜΕ. Ήδη περισσότερες από 20 σειρές κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν επιχορήγηση, ωστόσο, ουδείς γνωρίζει αν θα πάρουν όλες το «πράσινο φως» για κρατική ενίσχυση. Αλλαγές στρατηγικής, ανατροπές στην prime time και σκέψεις για απενεργοποίηση της μεσημεριανής ζώνης και κατάργηση ζωντανών εκπομπών.

Μέσα σε θολό τοπίο σχετικά με τη χρηματοδότηση και με βασικό στόχο τη σημαντική μείωση των μπάτζετ σε σχέση με τη φετινή σεζόν, τα κανάλια οδεύουν στην τελική ευθεία των αποφάσεων για το πρόγραμμα της νέας σεζόν με μεγάλη αγωνία και με καθυστερήσεις. Οι αλλαγές που επέβαλε το ΕΚΟΜΕ στο πλαίσιο επιδοτήσεων σε συνδυασμό με τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες παραγωγής και τους συντελεστές μεγάλων πρότζεκτ για να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του κόστους, «ροκάνισαν» τον χρόνο της προετοιμασίας με αποτέλεσμα πλέον τα κανάλια να τρέχουν και να μην φτάνουν. Λίγους μήνες πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν, σχεδόν καμία από τις νέες παραγωγές δεν έχει ξεκινήσει γυρίσματα, ενώ προσπαθώντας να ισορροπήσουν σε ένα λεπτό σχοινί ανάμεσα στην ανάγκη περιστολής εξόδων και δυναμική παρουσίας στην prime time, τα κανάλια οδηγούνται σε ανατροπές της τελευταίας στιγμής καθώς και σε σκέψεις για κατάργηση ζωνών στο off-peak πρόγραμμα με στόχο να στηριχθούν οι αναγκαστικά μεγάλες επενδύσεις της βραδινής ζώνης.

Γρίφος το πόσες σειρές θα επιδοτηθούν
Και όλα αυτά, ενώ το πόσες και ποιες σειρές θα επιδοτήσει το ΕΚΟΜΕ παραμένει ο μεγάλος γρίφος, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την επιχορήγηση των σειρών της προσεχούς σεζόν. Κανάλια και εταιρείες παραγωγής έκαναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την τελική προθεσμία του ΕΚΟΜΕ στις 10 Μαΐου, περισσότερες από 20 σειρές φέρονται να έχουν ήδη καταθέσει αίτηση επιχορήγησης με το καθεστώς που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα προχωρήσουν κανονικά οι υπαγωγές των σειρών στο επενδυτικό σχέδιο. Οι κρατικοί ιθύνοντες φέρονται να δίνουν διαβεβαιώσεις για την κανονική λειτουργία του συστήματος επιδοτήσεων, ωστόσο, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή σειρών ακόμα και πριν από δυο σεζόν, συσσωρεύουν οφειλές εκατομμυρίων καθιστώντας αβέβαιο αν και πότε θα πάρουν… σειρά στο ταμείο οι νέες σειρές. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος καναλιού, «κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα υπάρχουν στο ΕΚΟΜΕ, ούτε αν αυτά που υπάρχουν θα φτάσουν για όλους, όλα αυτά μας είναι άγνωστα». Κάποιοι κάνουν λόγο ουσιαστικά για «πάγωμα» της χρηματοδότησης από το κράτος ενώ ακόμα και οι πιο… αισιόδοξοι αναφέρουν ότι είναι απίθανο να μπορέσουν να λάβουν επιδότηση όλες οι σειρές, προβλέποντας ότι κάποιες παραγωγές θα μείνουν εκτός ΕΚΟΜΕ.

«Όλοι μπαίνουν σε λογική εξοικονόμησης»
Τα δεδομένα που διαμορφώνονται για την προσεχή σεζόν εκτός από την μεγάλη ανασφάλεια φέρνουν και σχεδιασμό περικοπών. «Όλοι μπαίνουν σε λογική εξοικονόμησης χρημάτων» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος πανελλαδικού σταθμού και επεξηγεί: «Η κεντρική ιδέα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε την προσεχή σεζόν να ξοδέψουμε τα ίδια με φέτος. Το θέμα είναι από πού θα επιλέξει να κόψει ο καθένας. Κατά κανόνα οι περικοπές γίνονται από εκεί που δεν σου πάνε καλά τα νούμερα τηλεθέασης». Στο πλαίσιο αυτό, φουντώνουν οι πληροφορίες για πιθανή κατάργηση των ζωντανών εκπομπών στη μεσημεριανή ζώνη για δυο κανάλια.

Επαναλήψεις τα μεσημέρια σε Alpha και Mega;
Στον Alpha ήδη ανακοινώθηκε στην Τατιάνα Στεφανίδου ότι δεν θα συνεχίσει την προσεχή σεζόν την εκπομπή «T-live», ενώ εκκρεμούν τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα που θα την αντικαταστήσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην ενταχθεί κάποια άλλη ζωντανή εκπομπή ενημερωτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά τη θέση του «T-live» να πάρουν επαναλήψεις της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» που ολοκληρώνει τελικά φέτος τον κύκλο της στην 11η σεζόν και έχοντας ήδη περισσότερα από 770 επεισόδια. Ανάλογες εισηγήσεις φέρονται να γίνονται και στο Mega που αναζητά την μετά-Μενεγάκη διάρθρωση της μεσημεριανής ζώνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μεγάλο Κανάλι έχει γίνει ήδη «άσκηση» για διατήρηση μόνο μίας ζωντανής ψυχαγωγικής εκπομπής –στην πρωινή ζώνη από τις 9 έως τις 12- και κατάργηση της μεσημεριανής εκπομπής. Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι της Συγγρού έχει ήδη αποφασίσει να καταργήσει το slot 8-10 όπου μεταδιδόταν η εκπομπή «Mega καλημέρα» η οποία ολοκληρώθηκε πρόωρα στα τέλη Απριλίου. Θα μειώσει το Mega τις καθημερινές ψυχαγωγικές εκπομπές από τρεις σε μία; Πηγές αναφέρουν ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση και οι πιθανότητες για κατάργηση και του μεσημεριανού slot από τη 1 έως τις 4 είναι 50-50. Αν τελικά δεν προχωρήσει η σκέψη για κατάργηση της ζώνης, τη θέση αυτή θα πάρει η Δανάη Μπάρκα καθώς στην πρωινή ζώνη του Mega αναμένεται να αναλάβει τρίωρο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο η Φαίη Σκορδά η οποία θα μετακινηθεί από τον Σκάι.

Αλλαγή στάσης στον Alpha
Και ενώ εξετάζονται αλλαγές στο off-peak πρόγραμμα, το τεράστιο οικονομικό ρίσκο που καλούνται να πάρουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής και ανατροπές και στην prime time. Το «καμπανάκι» ηχεί δυνατά στον Alpha που αλλάζει στρατηγική και μετακυλύει το ρίσκο στις εταιρείες παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Alpha διεμήνυσε στις εταιρείες παραγωγής ότι το κόστος των σειρών που θα αναλάβει να πληρώσει θα είναι μειωμένο κατά 35% -όσο είναι η επιδότηση του ΕΚΟΜΕ-, όπερ σημαίνει οι παραγωγοί θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι το ρίσκο του αν θα λάβουν ή όχι επιδότηση. Μέχρι τώρα μέρος της συμφωνίας ήταν ότι αν το ΕΚΟΜΕ δεν πληρώσει σε εύλογο διάστημα την επιδότηση, το κόστος το αναλάμβανε το κανάλι. Πλέον ο Alpha απεμπλέκεται πλήρως από το αν θα πληρώσει ή όχι το ΕΚΟΜΕ και αρνείται να αναλάβει δέσμευση κάλυψης του ποσού έναντι των εταιρειών παραγωγής. Η αλλαγή της στάσης του Alpha προκάλεσε αντιδράσεις από συγκεκριμένες εταιρείες παραγωγής ενώ έφερε και ανατροπές στον σχεδιασμό του για τη νέα σεζόν και πιο συγκεκριμένα στην καθημερινή σειρά που θα αναλάβει το βαρύ φορτίο να αντικαταστήσει τον «Σασμό».

«Άγιος έρωτας» αντί για «Παναγία της φωτιάς»
Αρχικά το κανάλι σχεδίαζε να επενδύσει στη σειρά «Παναγία της φωτιάς» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη (συγγραφέα του «Σασμού») σε παραγωγή της JK Productions. Οι καθυστερήσεις στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις για το κόστος αλλά και τα πολύ απαιτητικά γυρίσματα της σειράς σε Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο οδήγησαν τον Alpha στην απόφαση να προχωρήσει με άλλη σειρά στο νευραλγικό slot των 21.00. Πρόκειται για την καθημερινή σειρά εποχής «Άγιος έρωτας» με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό παπά σε παραγωγής της εταιρείας Primavisione του Διονύση Παναγιωτάκη, που θα μεταδίδεται από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο Alpha προχωρά με τις υπόλοιπες σειρές: ο «γιατρός» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ο «Τιμωρός» με το Δημήτρη Λάλο, η «Διάφανη αγάπη» με τον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη, «Η κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. Η «Παναγία της φωτιάς» παίρνει αναβολή για το 2025 –πιθανότατα την επόμενη σεζόν- ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τελικά η σειρά του Γιάννη Καραγιάννη να διεκδικήσει τηλεοπτική στέγη σε άλλο κανάλι εκτός Alpha.

Αντ1: Νέα κωμωδία και ψυχολογικό θρίλερ
Χωρίς σημαντικές ανατροπές αλλά με νέες προσθήκες προχωρά τον σχεδιασμό ο ΑΝΤ1. Αιχμή του δόρατος παραμένει η «Μάγισσα: Φλεγόμενη καρδιά» με την Μαρία Κίτσου, που αναμένεται να μπει στις αρχές Ιουνίου για γυρίσματα, ενώ το καθημερινό slot των 21.00 θα καλύψει η σειρά εποχής «Gran Hotel» βασισμένη στην ομώνυμη ισπανική σειρά ενώ έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους αναμένεται να αναλάβει ο Νίκος Ψαρράς. Στο «μενού» του ΑΝΤ1 μπαίνει και μία νέα κωμική σειρά σε σενάριο του Μάκη Πιτταρά και της Γωγώ Φώτου, ενώ σε τελική ευθεία βρίσκονται διεργασίες για adaptation της σειράς ψυχολογικού θρίλερ «Dr Foster» του BBC.

Non-stop ο Σκάι – αντεπίθεση Ατζούν
Σε άμεση ενεργοποίηση του deal παραχώρησης της prime time ζώνης στον Ατζούν Ιλιτζαλί προχωρά μέσα στο καλοκαίρι ο Σκάι. Η βραδινή ζώνη στο κανάλι του Φαλήρου δεν θα κλείσει για διακοπές, αντιθέτως, θα προχωρήσει σε νέες παραγωγές δια χειρός Ατζούν εν μέσω θέρους. Αμέσως μετά το τέλος του Survivor στις αρχές Ιουλίου, ο Σκάι σχεδιάζει να βγάλει στον αέρα το μαγειρικό ριάλιτι «Cash kitchen» με καθημερινή μετάδοση στη βραδινή ζώνη ενώ θα ακολουθεί το «Power of love» με παρουσιάστρια την Κατερίνα Καραβάτου. Και τα δύο ριάλιτι θα γυρίζονται σε εγκαταστάσεις της AcunMedya στην Κωνσταντινούπολη. Από τις αρχές Ιουλίου ενεργοποιείται το deal του Σκάι με τον Τούρκο παραγωγό για την ανάληψη της prime time με αποκλειστικά δικές του παραγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές περιλαμβάνει συγκεκριμένο ετήσιο κόστος ενώ έχει δικλείδες ασφαλείας με ρήτρα τηλεθέασης που αν πέσει κάτω από ένα επίπεδο, μειώνει το κόστος που θα καταβάλει ο Σκάι στην AcunMedya. Την ίδια στιγμή, το κανάλι του Φαλήρου καταργεί τις ζωντανές ψυχαγωγικές εκπομπές επενδύοντας μόνο σε μαγνητοσκοπημένα ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια και αυξάνει τη δοσολογία της ενημέρωσης με εκπομπές back to back από το κεντρικό πλατό στις εγκαταστάσεις του Φαλήρου.