Εννέα σειρές που θα διαδραματίζονται τον προηγούμενο αιώνα παίρνουν το «πράσινο φως» για τον τηλεοπτικό αέρα. ANT1, Alpha, Open και ΕΡΤ γυρνούν τον χρόνο πίσω, ενώ σε trend εξελίσσονται οι καθημερινές σειρές εποχής.

Μάχη από… άλλη εποχή θα θυμίζει η αναμέτρηση της prime time την προσεχή σεζόν με τα κανάλια να στρέφονται μαζικά στα λεγόμενα period drama που γυρίζουν τον χρόνο πίσω, ενώ αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Μετά τον ΑΝΤ1 που άνοιξε τον δρόμο τρία χρόνια πριν με τις «Άγριες Μέλισσες» οι οποίες ολοκληρώνονται τον Ιούνιο, η πλειοψηφία των σταθμών ελεύθερης λήψης καβαλούν τη… μηχανή του χρόνου και ετοιμάζουν προτάσεις μυθοπλασίας από άλλη εποχή. Ήδη έχουν πάρει «πράσινο φως» συνολικά 9 σειρές που θα διαδραματίζονται τον προηγούμενο αιώνα, ενώ σε trend εξελίσσονται οι καθημερινές σειρές εποχής.

O ANT1 που πρώτος γύρισε τον χρόνο πίσω, θα συνεχίσει στον δρόμο αυτό, κάνοντας «στάση» αυτή τη φορά στη δεκαετία του ’80 και στην ατμόσφαιρα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης της εποχής με το «Ντέρτι» που θα μεταδίδεται τρεις φορές την εβδομάδα. Η μάχη εξελίσσεται σε… λουλουδοπόλεμο, καθώς ο Alpha για να απαντήσει στο «Ντέρτι», σχεδιάζει σειρά που επίσης θα διαδραματίζεται σε λαϊκά κέντρα διασκέδασης της επαρχίας της δεκαετίας του ’90, μετατρέποντας σε σειρά την ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» με τρία επεισόδια την εβδομάδα. Η κίνηση του Alpha να ανταγωνιστεί με το «ίδιο νόμισμα», ενεργοποιεί τον ΑΝΤ1 ο οποίος αναγκάζεται σε αλλαγή σχεδίων. Αρχικά, ο ΑΝΤ1 σχεδίαζε να βγάλει το «Ντέρτι» στον αέρα στις αρχές του 2023, δηλαδή μετά το τέλος του Μουντιάλ που θα ανατρέψει την prime time του για έναν μήνα από τα μέσα Νοεμβρίου. Μετά την απόφαση του Alpha να βγάλει στον αέρα τη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» στις αρχές της σεζόν, ο ΑΝΤ1 επισπεύδει το «Ντέρτι», το οποίο αναμένεται τελικά να βγει στον αέρα τον Οκτώβριο για να μη χάσει το μομέντουμ από το αντίπαλο κανάλι.

Την ίδια στιγμή, με καθημερινές σειρές εποχής θα βγουν στη μάχη της prime time τόσο ο Alpha όσο και το Open, που επιστρέφει με αξιώσεις στη μάχη της μυθοπλασίας. Ο Alpha στήνει ένα πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας τη δεκαετία του ’60 και σχεδιάζει τη νέα του καθημερινή σειρά για τη ζώνη των 20.00. Πρόκειται για τον «Παράδεισο των κυριών» που βασίζεται στο ιταλικό φορμάτ της RAI «Il paradise delle signore». Την ίδια στιγμή το Open εξασφάλισε τα δικαιώματα της τουρκικής σειράς «Κάποτε στην Τζουκόροβα» (με αγγλικό τίτλο Bitter lands) την οποία θα ελληνοποιήσει.

Η ελληνική εκδοχή θα διαδραματίζεται σε πόλη της επαρχίας τη δεκαετία του ’50, ενώ στόχος είναι η καθημερινή σειρά να πάρει θέση στην prime time είτε στις 20.00 είτε στις 21.00. Παράλληλα, το Open επαναφέρει το «Κόκκινο ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη με τον δεύτερο κύκλο που θα αφηγηθεί τα γεγονότα από το 1919 έως το 1923. Με μια πρωτότυπη σειρά τριών επεισοδίων την εβδομάδα που θα μας μεταφέρει στα Μάταλα και στην εποχή των χίπηδων σχεδιάζει να «χτυπήσει» και η ΕΡΤ. Η σειρά «Παραλία» έχει προταθεί στη δημόσια τηλεόραση και βρίσκεται σε τελική φάση συζητήσεων. Στο μενού της ΕΡΤ εντάσσονται άλλα τρία σενάρια εποχής βασισμένα σε μυθιστορήματα, το «Φλόγα και άνεμος», το «Βραχιόλι της φωτιάς» αλλά και το «Μια νύχτα του Αυγούστου» της Βικτόρια Χίσλοπ που αποτελεί τη συνέχεια του «Νησιού».