Δεν υπογράφει παράταση της σύμβασης με τη Nielsen η ΕΡΤ αν δεν δοθούν εγγυήσεις ότι θα ισχύσει το flat fee για όλα τα κανάλια. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΡΤ μπαίνει στην περίοδο μετάδοσης κορυφαίας διοργάνωσης, το Euro, χωρίς να έχει ενεργή σύμβαση με τη Nielsen, καθώς η προηγούμενη έληξε στις 7 Ιουνίου. Από τους έξι πανελλαδικούς σταθμούς, μόνο ο ΑΝΤ1 και το Mega έχουν υπογράψει νέα σύμβαση με τη Nielsen. Εξώδικα για «καταχρηστική» αύξηση των τιμών στέλνει ο Σκάι, ενώ ο Alpha και το Star ζητούν να μπει νέος όρος στη σύμβαση με τη Nielsen για χαμηλότερη τιμή αν αποδώσουν οι πιέσεις του Σκάι.

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η συμφωνία των καναλιών με τη Nielsen για την εφαρμογή ενιαίας τιμής χρέωσης για τις μετρήσεις τηλεθέασης. Η ΕΡΤ αρνείται να υπογράψει παράταση αν δεν κλειδώσει το κόστος των υπηρεσιών της Nielsen με όλα τα ιδιωτικά κανάλια ενώ ο Σκάι επιμένει σε χαμηλότερο κόστος κλιμακώνοντας την αντίδραση απέναντι στη Nielsen με αποστολή εξωδίκων. Ενόψει της έναρξης του Euro την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ενώ η σύμβασή της με την εταιρεία μετρήσεων έληξε στις 7 Ιουνίου, η ΕΡΤ εισέρχεται στο έντονα αθλητικό καλοκαίρι χωρίς να έχει -για την ώρα- ενεργή συμφωνία με τη Nielsen ενώ ασκεί πιέσεις για μια συνολική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΡΤ διαμήνυσε στη Nielsen ότι δεν θα υπογράψει καμία παράταση -τρίμηνη ή εξάμηνη- αν δεν λάβει πρώτα επίσημη ενημέρωση από τη Nielsen για την τιμή χρέωσης που έχουν συμφωνήσει να καταβάλλουν τα ιδιωτικά κανάλια χωρίς εξαιρέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο εξάμηνη σύμβαση με τη Nielsen συνολικού κόστους 160.000 ευρώ, πόσο που αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων και για τα ιδιωτικά κανάλια που «κλείδωσαν» τελικά το ύψος του flat fee στις 320.000 ευρώ για ετήσια σύμβαση. Με βάση αυτή την προφορική συμφωνία με 4 ιδιωτικά κανάλια (Mega, ANT1, Alpha, Star), η εταιρεία μετρήσεων «έταξε» στην ΕΡΤ ότι θα εφαρμοστεί flat fee σε όλους τους σταθμούς, κάτι που στην πράξη όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί αλλά απέχει μακράν από την τελική επίλυση.

Εξώδικό ΣΚΑΙ κατά της Nielsen: Καταχρηστική η αύξηση των τιμών – μόνο Mega και ΑΝΤ1 έχουν υπογράψει νέα σύμβαση
Από τα συνολικά έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια, μόνο δύο, το Mega και το ΑΝΤ1 φέρονται να έχουν ήδη υπογράψει τη νέα σύμβαση με τη Nielsen όπου καταγράφεται η συμφωνία για flat fee σε όλα τα κανάλια.

Ο Σκάι που εξαρχής έθεσε εαυτόν εκτός των συνεννοήσεων για ενιαία τιμή χρέωσης, παραμένει αταλάντευτος στην πολιτική άρνησης της αυξημένης χρέωσης που επιβάλει η Nielsen. Η διαμάχη ανάμεσα στον Σκάι και την εταιρεία μετρήσεων κλιμακώνεται καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το κανάλι του Φαλήρου προχώρησε σε αποστολή εξωδίκων κατά της Nielsen στα οποία χαρακτηρίζει «καταχρηστική» την αύξηση της τιμής χρέωσης για τις υπηρεσίες της εταιρείας μετρήσεων, ενώ αναφέρεται ότι λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην εγχώρια μιντιακή αγορά, δεν μπορεί να πετάξει τον Σκάι εκτός των μετρήσεων.

Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σκάι έχει ήδη «κλειδώσει» χαμηλότερη τιμή για όλο το 2024! Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του τηλεοπτικού χώρου, το κανάλι του Φαλήρου είναι το μόνο που είχε κάνει διετή και όχι ετήσια σύμβαση, όπερ σημαίνει ότι και το τρέχον έτος «τρέχει» με τις μειωμένες τιμές χρέωσης της Nielsen για το 2023 που κυμαίνονται από 200.000 έως 250.000 ευρώ. Η Nielsen, μάλιστα, φέρεται να διαμηνύει ότι το κόστος των υπηρεσιών της για τον Σκάι θα «εξορθολογιστεί» την επόμενη χρονιά, ώστε να έρθει σε ισορροπία με τα άλλα ιδιωτικά κανάλια που έχουν δεχθεί το ετήσιο πόσο των 320.000 ευρώ για το 2024.

Νέο όρο ζητούν Alpha και Star για να υπογράψουν με τη Nielsen –εκτός και το Open
Και ενώ το ανελέητο μπρα-ντε-φερ μηνών ανάμεσα στο κανάλι του Φαλήρου και τη Nielsen λαμβάνει πλέον νομικές προεκτάσεις, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση τελούν άλλα τρία κανάλια. Ο Alpha και το Star που είχαν συμφωνήσει μαζί με Mega και ΑΝΤ1 για το flat fee, κάνουν ένα βήμα πίσω και ζητούν νέους αστερίσκους λόγω… Σκάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κανάλια του ομίλου Βαρδινογιάννη δεν έχουν ακόμα υπογράψει τη νέα σύμβαση με τη Nielsen καθώς ζητούν να προστεθεί νέος όρος σύμφωνα με τον οποίο αν ο Σκάι «καταφέρει» τελικά να πετύχει χαμηλότερη τιμή, αυτή θα ισχύσει και για το Star και τον Alpha.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο σταθμούς και την εταιρεία μετρήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το «αγκάθι» είναι η ακριβής διατύπωση στον όρο που ζητούν Alpha και Star καθώς αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το σύνολο των σταθμών. Χωρίς ανανεωμένη σύμβαση με τη Nielsen τελεί και το Open που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος της χρέωσης.

ΕΡΤ: «Υπογράψτε πρώτα με όλους και μετά με εμάς»
Με τον στόχο του flat fee να βρίσκεται στον αέρα, η ΕΡΤ κλιμακώνει από την πλευρά της τις πιέσεις στη Nielsen αρνούμενη να υπογράψει και μπαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην περίοδο μετάδοσης του Euro χωρίς να έχει επίσημη συμφωνία καταγραφής των ποσοστών της από τη Nielsen. «Υπογράψτε πρώτα με όλους τους ιδιωτικούς σταθμούς και μετά με εμάς» είναι το μήνυμα που μετέφερε προφορικά η διοίκηση της ΕΡΤ στους ιθύνοντες της Nielsen θέτοντας ως απαράβατη προϋπόθεση το flat fee να ισχύσει για όλους τους ιδιωτικούς σταθμούς ανεξαιρέτως. Πηγές από την ΕΡΤ αναφέρουν ότι αν έστω και ένα ιδιωτικό κανάλι, καταφέρει να «κλείσει» χαμηλότερη τιμή με τη Nielsen, η διοίκηση του Ραδιομεγάρου κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία. Χωρίς επίσημα ανανεωμένη σύμβαση με τη Nielsen, η ΕΡΤ ρισκάρει να βρεθεί εκτός μετρήσεων, ή για την ακρίβεια να διακοπεί η αποστολή των μετρήσεων τηλεθέασης στο Ραδιομέγαρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο του 2023 όταν η ΕΡΤ για λίγες ημέρες δεν είχε υπογεγραμμένη σύμβαση με τη Nielsen, η εταιρεία μετρήσεων συνέχισε μεν να μετράει την τηλεθέαση της δημόσιας τηλεόρασης, χωρίς όμως να της στέλνει το «ραβασάκι».

Με δεδομένο ότι εδώ και έξι μήνες, τα περισσότερα κανάλια δεν έχουν ανανεωμένη σύμβαση ωστόσο συνεχίζουν να λαμβάνουν μετρήσεις, η διοίκηση της ΕΡΤ ευελπιστεί ότι το ίδιο θα πράξει η Nielsen και με τη δημόσια τηλεόραση, μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση.