Με απόλυτη επιτυχία και ιστορικά υψηλή επισκεψιμότητα στέφθηκε το τρίτο κατά σειρά The Architect Show (11-12 Δεκεμβρίου 2021), η εκδήλωση που διοργανώνεται από την MEDEXPO, σε Creative Direction & Production Design του Βασίλη Μπαρτζώκα της Design Ambassador και σχεδιασμό περιεχομένου από το archisearch.gr.
Η διήμερη εκδήλωση βρέθηκε στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής αγοράς, προσελκύοντας 110 εκθέτες, 60 ομιλητές, 4.000 επισκέπτες και γεφυρώνοντας τις εταιρείες που προάγουν την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο των υλικών και της κατασκευής με αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μηχανικούς και επιχειρηματίες real estate.
Με την είσοδό του στον χώρο της έκθεσης, ο επισκέπτης γοητευόταν από την πρωτοποριακή διάταξή της. Με τίτλο «Project Εκθεσιακό Γενόσωμα», η Ελένη Μπρασίνικα, Διευθύντρια Σχεδίασης & Έρευνας / Συνιδρυτής του BllendDesign & Research Office, σχεδίασε έτσι την tAS 3 ώστε το έργο να προσεγγίσει τον σχεδιασμό της εκθεσιακής διοργάνωσης ως έναν οργανισμό που προσαρμόζεται και εξελίσσεται, προκειμένου να προσφέρει κατανόηση και βαθύτερη γνώση των απαιτήσεων μιας έκθεσης και να προσδιορίσει την «ακολουθία» του DNA της έκθεσης και των γονιδίων που περιέχουν.
Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, η προσοχή των επισκεπτών επικεντρώθηκε στη σκηνή του «Architects Talk», όπου εκπρόσωποι κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων τοποθετήθηκαν για τα θέματα όπως οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, κατέγραψαν τις τάσεις που επικρατούν στον ξενοδοχειακό κλάδο με αφορμή την αύξηση των τουριστικών επενδύσεων, αλλά και τις phygital προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές κατοικίες στην εποχή της ψηφιοποίησης των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νέες σχεδιαστικές τάσεις και αρχιτεκτονικές νοοτροπίες που κυριαρχούν στο design των γραφειακών-επαγγελματικών χώρων εξαιτίας της πανδημίας. Από την ατζέντα των συζητήσεων της ημέρας δεν απουσίασε η παρουσίαση εμπορικών concept και στιλιζαρισμέων κατασκευών που ακολουθούν το λεγόμενο «εφήμερο design».
Η δεύτερη ημέρα των Αρχιτεκτονικών Συζητήσεων, η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, αφιερώθηκε σε δύο υλικά στα οποία η Ελλάδα έχει σημαντική και μεγάλη εξαγωγική δύναμη. Το αλουμίνιο, αφενός, εξετάστηκε και μελετήθηκε στο πλαίσιο των τεχνολογικών λύσεων, του καινοτόμου σχεδιασμού και της ψηφιοποίησης. Την προσοχή του κοινού προσέλκυσαν οι εφαρμογές και τεχνοτροπίες του αλουμινίου, το πώς συνδυάζονται με τον σύγχρονο σχεδιασμό για να αποδώσουν το «sense of place», καθώς και τα νέα προϊόντα που υποστηρίζουν κάθε σύγχρονο διεθνές στυλ, με αρχιτεκτονικές εφαρμογές αλλά και product design. Το μάρμαρο, αφετέρου, εξετάστηκε υπό το πρίσμα των ιδιοτήτων και της ποιητικής του δύναμης στον σχεδιασμό, της βιωσιμότητας και της επανάχρησης των λατομείων απ’ όπου γεννιέται. Η συζήτηση για την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων, θέμα που συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ της αρχιτεκτονικής κοινότητας και των επιχειρήσεων του μαρμάρου, ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση εκτάσεων και την επανάχρησή τους. Τον δρόμο αυτό φαίνεται να κλείνει εν μέρει η απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και τα λατομεία από τη στιγμή που θα λήξει ο χρόνος εκμετάλλευσής τους.
Στο πλαίσιο του tAS 3, τέλος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν σύγχρονα και καινοτόμα προϊόντα, όπως φωτιστικά και έπιπλα από κεραμικό ή με την υφή του μωσαϊκού, αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου με θερμική και ακουστική απόδοση, θερμαντικά σώματα με design «πινελιές», προϊόντα ξύλου και γυψοσανίδας, καθώς και ειδικούς τύπους σκυροδεμάτος για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μεταξύ άλλων.