Κατά καιρούς, η φωτογραφία μιας μελαχρινής κοπέλας που παρουσιάζει τον καιρό στο BBC, κάνει την εμφάνισή της στα social media. Η ιδιαιτερότητα που την φέρνει στην επικαιρότητα, είναι η αναπηρία της. Η Lucy Martin γεννήθηκε χωρίς το ένα της χέρι και το 2015 ήταν από τους πρώτους ανθρώπους με αναπηρία που ξεκίνησε να δουλεύει στην τηλεόραση, σε ρόλο παρουσιάστριας. Καθώς οι συζητήσεις γύρω από τη διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες εντείνονται, η Lucy βλέπει συχνά τη φωτογραφία της να επιστρέφει στη δημοσιότητα.

Η περίπτωση σηματοδότησε τα πρώτα βήματα που έκανε το BBC για να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα. Το 2017, ο οργανισμός ξεκίνησε το 50:50 Project, με σκοπό τη βελτίωση της εκπροσώπησης των γυναικών στο πρόγραμμά του. Το συγκεκριμένο project δεν αποτελεί μεμονωμένη προσπάθεια ενός τμήματος HR. Κινητοποιεί και εμπλέκει όλες τις -πολυπληθείς- ομάδες του οργανισμού στο να καταγράφουν το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στη ροή προγράμματος και να αναλαμβάνουν δράση, με στόχο το «50:50».

Πρόσφατα, το BBC ανακοίνωσε τη διεύρυνση του project ώστε να συμπεριλάβει την εκπροσώπηση ανθρώπων με αναπηρίες και μελών της ομάδας BAME (Black, Asian, Minority Ethnic). Σημείωση: Στις βασικές αρχές του project είναι να επιλέγεται πάντα ο καλύτερος παρουσιαστής, ανεξάρτητα από την επίδραση που η επιλογή θα έχει στα νούμερα 50:50 της ομάδας.

Το «50:50 Project» επιχειρεί να κάνει πράξη το «diversity» με μια οργανωμένη, μακρόπνοη προσπάθεια, βασισμένη σε νούμερα και χωρίς να συμβιβάζει την ποιότητα. Μιλώντας πάντα με στοιχεία, το BBC υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με έρευνες που διεξάγει, ένας στους δύο θεατές -σε σχέση με έναν στους τρεις πριν ένα χρόνο- παρατηρεί την παρουσία περισσότερων γυναικών στο πρόγραμμα.

Όπως λέει η Nina Goswami, δημοσιογράφος και creative diversity lead του οργανισμού, «προφανώς, όταν πια το κοινό δεν θα παρατηρεί την αλλαγή αλλά θα μοιάζει ως κάτι φυσικό, θα έχουμε πετύχει το στόχο μας». Ποιος άλλος αλήθεια, αν όχι ένα Μέσο, που καθημερινά μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων, είναι καταλληλότερο για να προωθήσει την αλλαγή;