Την Τρίτη 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των 16ων Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), στην κατάμεστη αίθουσα της κεντρικής σκηνής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Με παρουσιαστή τον stand-up comedian Γιώργο Χατζηπαύλου, ο οποίος πλαισίωσε με χιούμορ όλη τη βραδιά, και απονεμητές εκπροσώπους από τον χώρο των τεχνών και των επιχειρήσεων, τα EΒΓΕ για άλλη μια χρονιά βράβευσαν τα καλύτερα δείγματα της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας. Το στίγμα των βραβείων, του επιπέδου των συμμετοχών, αλλά και της ελληνικής σκηνής του σχεδιασμού της επικοινωνίας εν γένει, δόθηκε αρχικά με το εξαιρετικό οπτικό ΙD της βραδιάς που σχεδίασαν οι περσινοί νικητές Beetroot design group και από τα απολαυστικά filler videos των ενοτήτων από διάφορους έλληνες δημιουργούς.

ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ
Τρεις κριτικές επιτροπές ανέδειξαν νικητές σε 35 συνολικά κατηγορίες, ανάμεσα σε 1300 περίπου υποβληθέντα έργα. «Μακάρι να βλέπαμε τόσες πολλές καλές δουλειές και στη χώρα μου» είπε χαρακτηριστικά το μέλος της κριτικής επιτροπής και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Design «ico-D», Tyra von Zweigberg,  που ως πρόεδρος της Ένωσης Σουηδών Γραφιστών επιβλέπει τον αντίστοιχο διαγωνισμό στη χώρα της. Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το γραφείο Typical Organization, αφού κέρδισε το Μέγα ΕΒΓΕ για το 2017, αποσπώντας συνολικά τέσσερα βραβεία και τρεις επαίνους.

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΕΒΓΕ
Το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία της Γραφιστικής έλαβε ο Δημήτρης Παπάζογλου για το σύνολο των εφαρμογών της ταυτότητας του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία της Εικονογράφησης απονεμήθηκε στην Fivebluewishes για τη δουλειά «Milko Φράουλα, έρωτας από την πρώτη γουλιά!», ενώ το Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία Ψηφιακών Εφαρμογών κέρδισε η Beloved για το «Nasa Space Apps Greece».

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΒΓΕ
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο ΕΒΓΕ 2017, το οποίο ψηφίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας (ΕΓΕ). Φέτος, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, το βραβείο απονεμήθηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στα Χανιά, για την πολιτιστική του προσφορά. Όπως ανέφερε ο Τζανέτος Πετροπουλέας, Πρόεδρος της ΕΓΕ, «Πρόκειται για ένα μουσείο ζωντανό που εξελίσσεται και αλλάζει, προσωπικό μεράκι του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, και της συζύγου του».

Ανάμεσα σε άλλα project που ξεχώρισαν ήταν ο σχεδιασμός της Red Design Consultants για τη σειρά καλλυντικών Tatoi Club Cosmetics Line στην κατηγορία Γενική Συσκευασίας, το ημερολόγιο 2017 της Pressious Arvanitidis από την K2 Design στην κατηγορία Αυτοπροβολή και η δουλειά της Another Circus Digital Agency για το Forky, στην κατηγορία Ηλεκτρονικά καταστήματα κ.α. Τα βραβεία ΕΒΓΕ είναι μια διοργάνωση της Graphopress και του Δημήτρη Φακίνου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Typical. Organization for standards & order:
Κέλλυ Μπατσή, Joshua Olsthoorn, Κώστας Βλαχάκης
«Με χαρά θέλουμε να σημειώσουμε αναφορικά με τις εργασίες που παρουσιάστηκαν, ξεχώρισαν και ξεχωρίσαμε στα φετινά ΕΒΓΕ, το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο στη χρήση της Τυπογραφίας. Όπως υπαγορεύει το όνομα του γραφείου μας, θεωρούμε το Γράμμα τον ακρογωνιαίο λίθο της σχεδιαστικής διαδικασίας και αποτελέσματος, οπότε εργασίες όπως αυτή του Δημήτρη Παπάζογλου για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελούν για εμάς αναμφισβήτητο πειστήριο του επιπέδου και των προοπτικών του Design που αναπτύσσεται μεν στο εδώ, αλλά αποτελεί ζωντανό μέλος μιας πανανθρώπινης παράδοσης οπτικής επικοινωνίας. Οι όποιες διακρίσεις στα πλαίσια των Βραβείων, είναι για εμάς μια ακόμη απόδειξη και υπενθύμιση ότι με πραγματικά λίγα τυπικά μέσα — εικαστικά, επικοινωνιακά, τεχνικά και οικονομικά — είναι απολύτως εφικτό στον καθένα να υπερβεί τα οποιαδήποτε προδιαγεγραμμένα στεγανά και περιορισμούς• είναι ίσως ο καιρός των μικρών ευέλικτων οργανισμών και της αναθεώρησης των δεδομένων σταθερών και τάξης»

Fivebluewishes: Κωστής Παπαθεοδώρου, illustrator, founder
«Οι εικονογράφοι έχουμε αγκαλιάσει τα ΕΒΓΕ και αυτό φαίνεται από τον όγκο και την ποιότητα των έργων που υποβάλλονται. Είναι ο μοναδικός θεσμός στην χώρα μας που ασχολείται με την εικονογράφηση και τον σημαντικό ρόλο της στη διαφήμιση, τα ΜΜΕ και την τελική παραγωγή ενός προϊόντος (βιβλίου, δίσκου, συσκευασίας κ.λπ.). Προσωπικά, συμμετέχω στα ΕΒΓΕ από το 2007. Πέρα από τη χαρά για την επιβράβευση όταν κάποιο έργο μου διακρίνεται, νιώθω πως δικαιώνεται και ο πελάτης που με επέλεξε και με εμπιστεύτηκε. Γιατί κάθε βράβευση “φωνάζει” προς την ελληνική αγορά: αναγνωρίστε τη σημασία, εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της εικονογράφησης στην Οπτική σας Επικοινωνία»

Beloved: Χάρης Τσιβόπουλος
«Ο απώτατος σκοπός ενός designer δεν είναι η επιτυχία. Είναι μάλλον η επίπονη διαδικασία της δημιουργίας μίας προσωπικής ταυτότητας, η οποία ιδανικά θα τύχει αναγνώρισης και αποδοχής. Τα ΕΒΓΕ ως θεσμός, αντιλαμβάνονται το design ως κάτι μεγαλύτερο της εμπορικότητας. Ως κάτι συγγενές της εικαστικότητας και φέρον δυναμικής. Και για φέτος, ένα μεγάλο εύγε στους έλληνες σχεδιαστές που με πίστη ακολουθούν τον δρόμο της δημιουργίας. Ένα μεγάλο εύγε στα ΕΒΓΕ που επιτελούν τούτο το σημαντικό έργο, να υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα στον τόπο μας»

Δημήτρης Φακίνος, Διοργανωτής EBΓΕ
«Τα ΕΒΓΕ έχουν μια παράδοση στην ανάδειξη νέων ονομάτων. Κι αυτό συμβαίνει με συνέπεια κάθε χρόνο από τότε που ξεκινήσαμε πριν από 15 χρόνια. Κάθε χρόνο τα νέα ονόματα που παρουσιάζονται και διακρίνονται είναι πολλά, τις περισσότερες φορές μάλιστα, αποτελούν την πλειοψηφία. Και αυτό είναι ένα δείγμα της υγείας του κλάδου του σχεδιασμού της οπτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα. Αποτελεί υγεία το να μην μένουν στάσιμα τα πράγματα. Σαφώς υπάρχουν και οι σταθερές αξίες, αλλά δίπλα τους συνεχώς αναβλύζουν νέα ταλέντα και νέα σχήματα. Σε αυτό το πνεύμα, φέτος είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα πολύ νέο γραφείο, με ελάχιστα χρόνια στην πλάτη του, κατόρθωσε να ξεπεράσει σε επιτυχίες κάθε άλλον και να κερδίσει το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ. Συγχαρητήρια στην Typical λοιπόν, και συγχαρητήρια σε όλους όσους έλαβαν μέρος και στα φετινά ΕΒΓΕ. Πρόκειται για ένα θεσμό που αναδεικνύει και προβάλει τους καλύτερους στο κατάλληλο κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Και αυτό είναι κάτι που καταγράφηκε έντονα και στην φετινή τελετή απονομής»