Ήδη βέβαια οι mobile εφαρμογές και η web TV που αναπτύσσουν, στηρίζονται στις τάσεις αυτές, ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται ταχύτατα. Στην κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πρόσφατη έκθεση της Ericsson, η οποία αποτυπώνει τις νέες τάσεις του κοινού απέναντι στην τηλεθέαση. Ανάμεσα στα νέα ευρήματα, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να παρακολουθήσουν βίντεο τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση και το 42% εξ αυτών το κάνουν εκτός σπιτιού.

Επίσης, το 75% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί παράλληλα και κινητές συσκευές ενώ παρακολουθεί τηλεόραση. Μια άλλη νέα τάση είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν την παρακολούθηση συγκεκριμένου περιεχομένου σε διάφορα μέρη και διάφορες χρονικές στιγμές. Το Ericsson ConsumerLab αποκαλεί αυτή τη νέα συνήθεια “place-shifted viewing”. Επιπλέον, το 41% των ερωτηθέντων ηλικίας 65-69 ετών παρακολουθούν on-demand ή αποθηκευμένα-εγγεγραμμένα βίντεο περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, οι καταναλωτές κατατάσσουν την «à la carte» προσβασιμότητα του περιεχομένου ως ένα από τα πέντε κορυφαία χαρακτηριστικά της εμπειρίας θέασης.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το ήμισυ των ατόμων που απάντησαν, δήλωσαν ότι ο υπολογιστής τους και η σύνδεση στο διαδίκτυο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των τηλεοπτικών τους συνηθειών και της κατανάλωσης βίντεο. Όλοι οι τρόποι παρακολούθησης πολυμέσων είναι σημαντικοί και κανένας δεν διαφαίνεται ξεκάθαρος νικητής μεταξύ των καταναλωτών. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η ταχεία ανάπτυξη της προβολής on-demand εξασθενεί ελαφρώς. Παραμένει ωστόσο ιδιαίτερα αυξητική μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55-59 ετών, με μια αύξηση 18% σε on-demand εβδομαδιαίες προβολές σε σχέση με το 2011. Ως γενικό συμπέρασμα, η έρευνα διαπιστώνει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή να αποχαιρετήσουμε την κλασική τηλεθέαση.

Η παραδοσιακή τηλεόραση εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό ρόλο στις συνήθειες των καταναλωτών και δεν παρατηρείται καμία μείωση στη συχνότητα χρήσης της. Για παράδειγμα, το 36% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών γεγονότων είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος των τηλεοπτικών τους συνηθειών. Η έρευνα διεξήχθη στη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ταϊβάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Σε κάθε χώρα, πραγματοποιήθηκαν 30 οικιακές συνεντεύξεις σε τέσσερις μεγάλες πόλεις και 15.000 online συνεντεύξεις σε χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων. Περισσότερα στο www.ericsson.com/consumerlab

Over The Top video content
Διερευνώντας το ζήτημα των νέων τάσεων στην τηλεόραση, ο Βαγγέλης Τσάρας, Corporate Development Director της Vermantia, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι διεθνώς εδραιώνεται η τάση προς τις over the top (ΟΤΤ) υπηρεσίες. Η premium διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον και θα αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα για την ανάπτυξη του online video στον κόσμο των multiscreen συσκευών, αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι οι καταναλωτές πλέον επιθυμούν να παρακολουθούν live ή catch-up video on the go.

«Σε πολύ λίγα χρόνια θα μιλάμε στην ελληνική αγορά για τη μετάβαση από τη διασκέδαση στο σπίτι σ’ έναν multi-screen περιβάλλον που θα βασίζεται στις προσωπικές επιλογές τηλεοπτικού περιεχομένου. Τα ευρήματα μελέτης που έγινε από τη Streamingmedia.com σε στελέχη της τηλεοπτικής βιομηχανίας (πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης, εταιρείες τεχνολογίας και εκμετάλλευσης τηλεοπτικού περιεχομένου) στο εξωτερικό, κατέδειξαν πως η διάχυση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών δικτύων θα βασίζεται στο πρότυπο των ΟΤΤ υπηρεσιών». Ο Βαγγέλης Τσάρας θεωρεί ότι οι εταιρείες που θα επενδύσουν σε ΟΤΤ τεχνολογίες θα διπλασιαστούν στα επόμενα 3 χρόνια, παρέχοντας περιεχόμενο στους συνδρομητές μέσω διαδικτύου.


«Η τάση θα δημιουργηθεί από το monetizing OTT video που σε συνδυασμό με την εξέλιξη των multiple devices, θα οδηγήσει τους καταναλωτές να δαπανούν περισσότερη ώρα από ότι στην παραδοσιακή οικιακή τηλεόραση, ως μέσο ψυχαγωγίας. Η παραπάνω εξέλιξη θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην διαφημιστική αγορά όπου τα media shops θα μπορούν να επικοινωνούν διαφημιστικά μηνύματα με βάση τα στοιχεία που θα τους παρέχει η τεχνολογία. Στην ευρωπαϊκή αγορά ήδη η Orange, η Telefonica και η Vodafone παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες ΟΤΤ στους συνδρομητές τους. Η ελληνική αγορά, παρά τις δυσκολίες της κρίσης, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει παρόμοια μοντέλα όπου οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, θα προσφέρουν στον Έλληνα καταναλωτή πρόσβαση περιεχομένου από διαφορετικές συσκευές όπου και αν βρίσκονται».

Μερίδια τηλεθέασης (%) – σύνολο κοινού
Κανάλια Τηλεοπτική περίοδος  2011-2012 Τηλεοπτική περίοδος 2010-2011
Mega 22,1 19,8
ANT1 17,1 16,7
Alpha 11,9 12,9
Star 10,6 10,3
NET 7,9 7,7
Σκάι 7,2 4,9
Αlter 5,5 8,9
ET-3 3,6 3,4
ET-1 3,0 2,5
Λοιποί 11,1 12,9
Μερίδια τηλεθέασης (%) – κοινό 15-44
Κανάλια Τηλεοπτική περίοδος  2011-2012 Τηλεοπτική περίοδος 2010-2011
Mega 20,9 19,1
ANT1 17,5 17,6
Star 14,1 13,1
Alpha 13,0 14,6
Σκάι 7,0 5,7
NET 5,2 5,3
Αlter 4,4 6,4
ET-1 2,6 1,9
ET-3 2,0 2,0
Λοιποί 13,3 14,3