Το λιανεμπόριο γίνεται πλέον πιο σημαντικό αλλά και πολύπλοκο σε παγκόσμιο επίπεδο, με ποικιλία καναλιών (φυσικό δίκτυο, ηλεκτρονικό, omnichannel), νέα μοντέλα, πρόσθετους ενδιάμεσους (πλατφόρμες και marketplaces) και διαφοροποιημένους τρόπους παράδοσης να δημιουργούν πρόσθετες έννοιες σε λιανεμπόρους και προμηθευτές. Σε μία πρωτοβουλία ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας, οι λιανέμποροι ΑΒ Βασιλόπουλος και My Μarket αποφάσισαν να δώσουν πρόσβαση στα συναλλακτικά δεδομένα των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους στους προμηθευτές τους, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους καταναλωτές και τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, οι προμηθευτές θα έχουν πλέον πρόσβαση στις παρακάτω πληροφορίες: Πωλήσεις, Μετρικές Ηλ. Εμπορίου (όπως Δείκτης Μετατροπής Ενδιαφέροντος -pageview- σε Αγορά), Μετρικές Ηλ. Καλαθιού, Στατιστικά Ημέρας / Ώρας, Μετρικές Customer Journeys και Μετρικές Διαφημιστικών Ενεργειών (τι απόδοση έχει η κάθε διαφημιστική ενέργεια των προμηθευτών στα e-shops των λιανεμπόρων). Τα παραπάνω δεδομένα είναι διαθέσιμα από σήμερα προς όλους τους προμηθευτές των παραπάνω αλυσίδων μέσω εμπορικής συμφωνίας. Στην πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι λιανέμποροι της χώρας.

Σημειώνεται ότι κανένα προσωπικό δεδομένο ή στοιχεία από το σχήμα πιστότητας δεν διαμοιράζεται καθότι η πρωτοβουλία αφορά συναλλακτικά δεδομένα και όχι δεδομένα καταναλωτών. Την τεχνολογική υποδομή, επεξεργασία, οπτικοποίηση και εμπορική διάθεση των δεδομένων έχει αναλάβει η Convert Group. Αψηφώντας τον πληθωρισμό, η ζήτηση από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των λιανεμπόρων στη χώρα μας αυξάνεται, καθότι το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος του 2022 υπήρξε τεμαχιακή αύξηση 8% στις online παραγγελίες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με έκθεση της Convert Group που θα δημοσιευθεί αυτήν την εβδομάδα.