Τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, η ταχύτατη ανάπτυξη των ΜΜΕ κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη τέτοιων εργαλείων μέτρησης, ώστε να μπορούν διαφημιζόμενοι και διαφημιστές να αξιολογούν τη διαφημιστική τους επένδυση σε αυτά. Έτσι αναπτύχθηκαν από εξειδικευμένες εταιρείες, ερευνητικές μέθοδοι για την τηλεόραση (AGB παλαιότερα, Nielsen Audience Measurement σήμερα), για το ραδιόφωνο (ΑΕΜΑΡ-Bari/Focus ακροαματικότητας, Κάπα Research πρόσφατα), για τα έντυπα (Bari/Focus αναγνωσιμότητας), ενώ τους τελευταίους μήνες η ανάγκη αυτή εμφανίζεται και στο διαδίκτυο.

Ανάγκη την οποία προσπαθούν να καλύψουν σημαντικές σχετικές πρωτοβουλίες της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου και του IAB Hellas. Δεν ήταν όλα ρόδινα ωστόσο στην πορεία δημιουργίας αυτών των «νομισμάτων». Κι αυτό διότι δεν ήταν λίγες οι φορές που αυτά αμφισβητήθηκαν, λοιδορήθηκαν και απαξιώθηκαν, από εταιρείες και στελέχη της αγοράς. Προφανώς και δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε εάν αυτή η αμφισβήτηση ήταν σωστή ή όχι, αφού κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική και οι σκοπιμότητες των «εγκαλούντων», πολλές φορές υπαρκτές.

Αυτό που πρέπει ωστόσο να τονιστεί είναι πως δεν είναι δυνατόν μια αγορά να λειτουργήσει αξιόπιστα και ορθολογικά εάν σε αυτή υπάρχουν πολλά «νομίσματα». Διότι, πολλά «νομίσματα» σημαίνουν πολλές «πολιτικές» και διαφορετικές πρακτικές, οι οποίες προκαλούν σύγχυση σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους και εν τέλει πλήττουν το μέσο και την αξιοπιστία του.

Αντί λοιπόν να επενδύουμε στη δημιουργία νέων «νομισμάτων», πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα όλοι να βοηθήσουν, o καθένας από την πλευρά του και τις γνώσεις του, μέσα από καλόπιστο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να βελτιωθούν αυτά που ήδη υπάρχουν, εάν και εφόσον βέβαια συμφωνήσουν όλοι ότι αυτό χρειάζεται. Εάν πάμε στη λύση των πολλών «νομισμάτων», χαμένοι θα είναι όλοι.