Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για το πιλοτικό πρόγραμμα αναγεννητικής καλλιέργειας από τον καπνό στη στέβια, «Νέα Γη», παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, προχώρησαν η Παπαστράτος και η Stevia Hellas, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα. Το πρόγραμμα αφορά την υποστήριξη, με πόρους και τεχνογνωσία, της μετάβασης καπνοπαραγωγών στη Ροδόπη και την Ξάνθη στην καλλιέργεια της στέβιας.

«Πριν από πέντε χρόνια αποφασίσαμε να στραφούμε σε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και να γίνουμε μια εταιρεία τεχνολογίας, με τη παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού. Ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο, σημαίνει μικρότερη ζήτηση για καπνό. Πριν, λοιπόν, αυτό γίνει πρόβλημα για τους καπνοκαλλιεργητές που μας στήριξαν για 90 ολόκληρα χρόνια, αναζητήσαμε τρόπους μετάβασης σε μια βιώσιμη καλλιέργεια», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε συνολική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και βασίζεται στις αρχές της αναγεννητικής καλλιέργειας, η οποία είναι πιο φιλική τόσο προς τον άνθρωπο, όσο και προς το περιβάλλον.

Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Σταμάτης, CEO της Stevia Hellas Cooperative, η επιλογή της μετάβασης στη στέβια έγινε λόγω των ομοιοτήτων σε εξοπλισμό και πρακτικές με την καλλιέργεια του καπνού. Αξιολογήθηκε, λοιπόν, ως μια βιώσιμη επιλογή και τα πρώτα αποτελέσματα του τριετούς πιλοτικού προγράμματος είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον ίδιο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε την πρότασή του για τη δημιουργία μιας ομάδας monitoring σε συνεργασία με το Υπουργείο, η οποία θα αξιολογεί τα αποτελέσματα του προγράμματος τα επόμενα χρόνια.