Την απόρριψη του πολυνομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, ανακοίνωσε και επίσημα η ΕΙΤΗΣΕΕ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι ενστάσεις της Ένωσης εστιάζονται κυρίως στον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγοραπωλησίας διαφημιστικού χρόνου, αλλά και στον τρόπο που η κυβέρνηση σκέφτεται να εξελίξει τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Την ΕΙΤΗΣΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης, Πάνος Κυριακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Στρατής Λιαρέλης και το Μέλος, Γιώργος Ζώης.

Ξεκινώντας την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Πάνος Κυριακόπουλος ανέφερε την συζήτηση που είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα στην Βουλή μεταξύ του Προεδρείου της ΕΙΤΗΣΕΕ και του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, για το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου. πως είπε, κοινή θέση όλων των μελών της Ένωσης είναι ότι το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ΕΙΤΗΣΕΕ. Η Ένωση εκτιμά ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, δεδομένου ότι με αυτό το κράτος παρεμβαίνει στην ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών στο χώρο της διαφήμισης, ενώ με την παρούσα μορφή του δεν συμφωνεί ούτε το ΕΣΡ.

Παράλληλα αντίκειται και στην ευρωπαϊκή οδηγία για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. «Υπάρχουν πολλά παράδοξα σε αυτό, όπως το γεγονός ότι το κράτος επιλέγει τον ανάδοχο για την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο οποίος όμως θα πληρώνεται από τρίτους, από τα κανάλια, όχι από το ίδιο το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Κυριακόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι κανένα έργο τέτοιου βεληνεκούς δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα όταν το αναλάμβανε το κράτος, οπότε εκτίμησε ότι και το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός ενός χρόνου. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνει αυτό, τουλάχιστον τρία χρόνια» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφερε ακόμα ότι η Ένωση κατέθεσε παράλληλα και τις δικές της προτάσεις για το έργο αυτό, «τις οποίες ο Υπουργός έκρινε ενδιαφέρουσες και υποσχέθηκε να τις μελετήσει». Οι προτάσεις αυτές αφορούν δύο βασικούς άξονες:
1. Την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ευθύνη των ΜΜΕ, με ελεύθερη διαχείριση των εμπορικών συμφωνιών, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.
2. ο κράτος δεν μπορεί να είναι ο κύριος ενός τέτοιου έργου, που αφορά στην διαφημιστική αγορά. Το κράτος θέτει τους κανόνες, αλλά το σύστημα το αναπτύσσουν οι φορείς της αγοράς.

Καθοριστικός ο ρόλος του ΕΣΡ στο νέο διαγωνισμό
Ο Πάνος Κυριακόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αναφερόμενος σε 4 άξονες που πρέπει να κινηθεί η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ.
1. Η διαφημιστική αγορά είναι ενιαία, οπότε η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική, ίδια για όλα τα κανάλια, ανεξαρτήτως είδους, μεγέθους, εμβέλειας.
2. Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει εξ αρχής να γνωρίζει το σύνολο των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην τηλεοπτική αγορά, οπότε ο αριθμός των αδειών, ανεξαρτήτως μορφής καναλιού που αφορούν (πανελλήνιας ή περιφερειακής εμβέλειας, θεματικών καναλιών κ.α.) θα πρέπει εξ αρχής να είναι γνωστός. «Θέλουμε να γνωρίζουμε επακριβώς τον αριθμό των αδειών σε κάθε κατηγορία, αλλά και τη χρονική διάρκεια της άδειας» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
3. Η τιμή εκκίνησης των αδειών πρέπει να οριστεί από το ΕΣΡ, μετά από επιστημονική μελέτη όλων των δεδομένων. Ο ακυρωθέν διαγωνισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ποσό της κάθε άδειας, ενώ όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ ανασταλτικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει σχετική μελέτη, οπότε δεν υπάρχει διεθνής εμπειρία για να βοηθήσει. Πάνος Κυριακόπουλος σχολιάζοντας δε τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε ο ακυρωθέν διαγωνισμός τις χαρακτήρισε απάνθρωπες και τριτοκοσμικές, ενώ όπως είπε η Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες αυτές.
4. Η προκήρυξη πρέπει να είναι νομικά ορθή, αφού η υπάρχουσα έχει πολλά προβλήματα, όπως π.χ. τις προϋποθέσεις του πόθεν έσχες που θέτει. «Η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού θα πρέπει να μελετηθεί εις βάθος από το ΕΣΡ ξανά και ξανά, να είναι σίγουρα συμβατή με το ελληνικό σύνταγμα και να φτιαχτεί εξ αρχής» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφερε ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα (χθες, Τετάρτη 26 Ιουλίου) το Προεδρείο της Ένωσης είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ και μέλη του και είχε θέσει όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Στρατής Λιαρέλης: Ναι στις άδειες, ναι στην πάταξη της διαπλοκής»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΙΤΗΣΕΕ, Στρατής Λιαρέλης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να αποδραματοποιηθεί η δημόσια συζήτηση για το αν θέλει η Ένωση να μπει τέλος στο θέμα της μη νομιμοποίησης των τηλεοπτικών καναλιών. «Από το 1993 τα κανάλια λειτουργούσαν με νόμιμες άδειες που έδινε το κράτος, οι οποίες ανανεώνονταν αυτόματα στη λήξη τους. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα ανομίας. Οι δύο προσπάθειες προκήρυξης διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν ολοκληρώθηκαν, χωρίς όμως εδώ ευθύνη να έχει η ΕΙΤΗΣΕΕ.Ως Ένωση λέμε ναι στις τηλεοπτικές άδειες και ναι στο χτύπημα της διαπλοκής. Για να χτυπηθεί όμως η διαπλοκή απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: να υπάρχουν υγιείς και ρεαλιστικοί κανόνες, αλλά και υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις. Αν δεν καθορίσουμε εξ αρχής και ξεκάθαρα τον αριθμό των συνολικών αδειών που θα δωθούν, τους όρους του διαγωνισμού, καθώς και την διάρκεια και την δεσμευτικότητα των αδειών, χτίζουμε στην άμμο» ανέφερε ο ίδιος.

«Πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους όρους του διαγωνισμού ala carte».  Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης τόνισε ακόμα ότι στους όρους του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να υπάρχουν και ποιοτικές παράμετροι, όχι μόνο οικονομικοί. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την τιμή εκκίνησης των αδειών που θα ήθελε η ΕΙΤΗΣΕΕ, ο Πάνος Κυριακόπουλος απάντησε ότι δεν έχουν στο μυαλό τους κάποια τιμή, διότι αυτό θα πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ, μετά από σχετικές επιστημονικές μελέτες, αλλά και συγκριτικά στοιχεία άλλων κρατών. «Ωστόσο θα πρέπει το τίμημα να λαμβάνει υπόψη του και τις ανάγκες του ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να λάβει μέρος των χρημάτων αυτών, ώστε να μπορεί να είναι αυτόνομο, βιώσιμο και λειτουργικό στο έργο του» σημείωσε.