Έναν ιστορικό διακανονισμό ενέκρινε η Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), επιβάλλοντας στο Facebook να καταβάλλει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων για να κλείσει την έρευνα που ακολούθησε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο για ζητήματα ιδιωτικότητας στην ιστορία του και σηματοδοτεί την πλέον ηχηρή ενέργεια εναντίον του Facebook, με αντικείμενο τη μακρά σειρά πρακτικών έλλειψης σεβασμού στα δεδομένα των χρηστών. Οι ενέργειες αυτές έχουν πυροδοτήσει πρωτοβουλίες στην Ουάσιγκτον για δημιουργία και εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου που θα εγγυάται μεγαλύτερη προστασία για τα προσωπικά δεδομένα απέναντι στις εταιρείες τεχνολογίας, πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αν και ο πρόεδρος της FTC Joe Simons δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τις αρχές για την πρόταση αυστηρής συμφωνίας με στόχο την προάσπιση της ιδιωτικότητας, η συμφωνία δεν κρίνεται επαρκής από πολλούς επικριτές της πλατφόρμας. Το Facebook δεν δέχθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Παρόλο που ο εν λόγω συμβιβασμός «ανακουφίζει» σε κάποιο βαθμό την εταιρεία, οι έρευνες εναντίον της συνεχίζονται, τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και στη Μ. Βρετανία, ενώ και το FTC αναμένεται να συνεχίσει να εξετάζει τις δραστηριότητές του.
(Πηγή: AdAge)