Την εφαρμογή κριτηρίων ESG ως στρατηγική επιλογή και εντός διεθνούς ενιαίου κανονιστικού πλαισίου, αντί μεμονωμένης πρακτικής για λόγους εντυπωσιασμού ή engagement, οφείλουν να επιτύχουν οι εταιρείες παγκοσμίως, προκειμένου να καταφέρουν το μεγάλο βήμα προς τη βιωσιμότητά τους. Και ενώ τα case studies είναι πολλά και ενδιαφέροντα, γνώστες του αντικειμένου επισημαίνουν ότι τα brands θα καταστούν πραγματικά βιώσιμα, όταν θα καταφέρουν να ενεργοποιούν τα ίδια το κοινό τους για την επίτευξη σημαντικών στόχων.
Η βιώσιμη χρηματοδότηση, η ενέργεια και το περιβάλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου Sustainability Forum, το οποίο διοργάνωσε, για μια ακόμη χρονιά, η Global Sustain, προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση για όλα τα νεότερα σχετικά με την εταιρική υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Η εκδήλωση, με τίτλο «Sustainability Forum 2021 – A training, networking and professional development event», πραγματοποιήθηκε phygitally, στις 8 Οκτωβρίου, στo NJV Athens Plaza στην Αθήνα, με περιορισμένη φυσική παρουσία, καθώς και συμμετοχή μέσω live streaming. Στο Forum συμμετείχαν 12 ομιλητές και ειδικοί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης από διεθνείς οργανισμούς. Τα sessions παρακολούθησαν, μέσω live streaming, περισσότερα από 90 άτομα με δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους ομιλητές, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από την ειδική πλατφόρμα της LiveOn.
Gold Χορηγοί του Forum υπήρξαν οι The Coca-Cola Company, Eurobank, Motor Oil, Schneider Electric και Trillium Asset Management. Silver Χορηγοί ήταν οι Alpha Bank, Gilead και Icap Group και Supporters οι Bausch Health, ΔΕΣΦΑ, Εύρηκα, Volterra, Interamerican, Logistics Way και όμιλος Υγεία. Digital Partner υπήρξε η Generation Y, Covid Shield Partner η TÜV Austria Hellas, Health and Safety Partner η Gep SA, Production Partner η Ομάδα Σύμπραξις και Institutional Partners οι Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics, Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), Συμμαχία για την Ελλάδα, Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας και CEO Clubs Greece. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι CSR&ESG Review, CSR&ESG Week, CSRnews.gr, Boussias, MarketingWeek, DailyFax, Industry, Ethos Media (Χρήμα, banks.com.gr), ESG Stories.
Βιώσιμη χρηματοδότηση και ψηφιοποίηση των ESG
Το συνέδριο «άνοιξε» ο Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, με την παρουσίαση «Update on the EU Sustainable Finance Framework», επισημαίνοντας ότι τo 2021 αποτέλεσε μια χρονιά εξαιρετικών κανονιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν στόχο να δώσουν μορφή στον ευρύ χώρο του sustainability. Συγκεκριμένα, μίλησε για το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης στην ΕΕ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην ανανεωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στον κανονισμό Taxonomy, ο οποίος παρέχει καθοδήγηση για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες είναι βιώσιμες και συνεισφέρουν στην κλιματική ουδετερότητα, στην πρόταση για European Green Bond Standard, καθώς και στην ψηφιοποίηση των στοιχείων ESG, τάση η οποία θα επιφέρει μικρότερα κόστη αναφοράς για τις εταιρείες και μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκρισης πληροφοριών για τους επενδυτές. Σημείωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το μέλλον των δεδομένων ESG βρίσκεται στο digital περιβάλλον και αναμένει ραγδαία ψηφιοποίησή τους. Μάλιστα, η τάση αυτή ενέχει τη δυνατότητα, με το πέρασμα του χρόνου, χαμηλότερου κόστους στο reporting για τις εταιρείες και ριζοσπαστικές βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές και άλλοι stakeholders συγκρίνουν και αξιοποιούν την πληροφορία που μεταδίδεται.
Στρατηγική ESG με αρωγό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Τη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ σε σχέση με τα ESG παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλός του, Maria Rita Galli, στην παρουσίασή της «Delivering an ESG/Sustainability Strategy», κάνοντας αναφορά στη δέσμευση για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, μέσα από την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας στις δραστηριότητες του οργανισμού μέχρι το 2050. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο ΔΕΣΦΑ πραγματοποιεί εντατικά προσπάθειες να ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στην business στρατηγική του και στο σύνολο του value chain του, με αφετηρία πρωτοβουλίες σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το engagement των κοινοτήτων και την ενίσχυση του governance.
Από την πλευρά της, η Έλενα Αθουσάκη, Head of ESG, Sustainability & Climate Change του ομίλου Motor Oil, στην παρουσίασή της με τίτλο «The Role of Fossil Fuels in Sustainable Energy Transition», αναφέρθηκε στον ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην ενεργειακή μετάβαση και τη στρατηγική της εταιρείας σχετικά με την επίτευξη της βιωσιμότητας (net zero future). Παρατήρησε ότι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών θα επιτευχθεί μόνο εάν αλλάξει η κεντρική πολιτική, ενώ οι επενδύσεις στις εταιρείες oil & gas θα συμβάλλουν σημαντικά στη δίκαιη, όπως τη χαρακτήρισε, ενεργειακή μετάβαση. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να είναι μακροχρόνιοι συνεργάτες για τις εταιρείες, οι οποίες μεταβαίνουν στη low carbon οικονομία, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από εκείνες οι οποίες δεν δείχνουν πρόθυμες να συμβάλλουν στους κλιματικούς στόχους.
Ο τραπεζικός κλάδος στην «εποχή των ESGS»
Στις προκλήσεις της τραπεζικής στην εποχή των ESG αναφέρθηκε ο Simon Thompson, Διευθύνων Σύμβουλος του Chartered Banker Institute, στην παρουσίασή του «The Banking Profession in the ESG Era», σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι η «πράσινη» και βιώσιμη τραπεζική ενισχύονται, ο κλάδος έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προκειμένου να φτάσει αυτό που ο ίδιος ονομάζει την «Εποχή των ESG». Όσον αφορά στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι, ενδεικτικά, η αντιμετώπιση των ζητημάτων με παγκοσμίως ενιαίους κανονισμούς, η ρεαλιστική παγκόσμια τιμολόγηση του άνθρακα, η απόκτηση αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων για την υποστήριξη του capital allocation κ.ά. Τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος και την πρωτοβουλία της Eurobank στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίλυσή του περιέγραψε, στην παρουσίασή του με τίτλο «Initiative for the demographic issue», ο Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε τόσο στις συνέργειες της τράπεζας με οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις, όσο και στα κοινωνικού προσανατολισμού προϊόντα της τράπεζας. Επίσης, μίλησε για τις παροχές και τα προνόμια τα οποία προσφέρει η Eurobank προς τους ανθρώπους της.
Κυκλική οικονομία, βιωσιμότητα και κυβερνοασφάλεια
Τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες τους με γνώμονα και κατεύθυνση τη βιωσιμότητα παρουσίασαν, επίσης, μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η Χριστίνα Αντωνίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Daikin Ελλάδας, παρουσίασε το «Environment Vision 2050», τις ανθρακικά ουδέτερες λύσεις μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας που απαιτείται, καθώς και τις πρωτοβουλίες της εταιρείας για την κυκλική οικονομία. Στην παρουσίασή της με τίτλο «Environmental Vision 2050. From Clean Air to Circular Economy», σημείωσε ότι η στρατηγική βιωσιμότητας της Dailkin εκτυλίσσεται σε 5 άξονες και, συγκεκριμένα: οικονομικές επιδόσεις και governance, αγορά, χώρος εργασίας, περιβάλλον και κοινωνία. Στον πλανήτη και στη βιωσιμότητά του επιλέγει να επενδύσει η The Coca-Cola Company, μέσω της πρωτοβουλίας της για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία «Zero Waste Future». Στην ομώνυμη παρουσίασή της, η Εύα Χιώτη, Public Affairs Manager της The Coca-Cola Company, περιέγραψε πώς η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτύχει την αλλαγή της καθημερινής πρακτικής των καταναλωτών με άξονα την επίτευξη μηδενικών απορριμμάτων μέσα από τους πυλώνες: παρέμβαση, εκπαίδευση, αλλαγή συμπεριφοράς.
Η βιωσιμότητα σε καιρό πανδημίας και η προσέγγιση της Bausch Health ήταν το θέμα της ομιλίας του Ιάκωβου Μιχαλίτση, Γενικού Διευθυντή της Bausch Health Ελλάς, με τίτλο «Pandemic vs Sustainability». Μεταξύ άλλων, ο Ι. Μιχαλίτσης αναφέρθηκε στην ευελιξία της εταιρείας για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, την ανεμπόδιστη προμήθεια των φαρμάκων και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όσον αφορά στον Δρ. Λέανδρο Μαγκλάρα, στην παρουσίασή του με τίτλο «Cybersecurity and Sustainability», ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνοασφάλεια υποστηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, εξηγώντας πώς η ενσωμάτωση στοιχείων διαχείρισης βιωσιμότητας μπορεί να βελτιώσει την κυβερνοασφάλεια ενός οργανισμού. Περιέγραψε δε το πλαίσιο για τη βιωσιμότητα της κυβερνοασφάλειας των οργανισμών, εντάσσοντας σε αυτό ζωτικής σημασίας βήματα, όπως τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, την αξιολόγηση, τόσο εσωτερική, όσο και εξωτερική, καθώς και την εφαρμογή των απαιτούμενων διορθώσεων ή διευκρινίσεων.
Transformative leadership στην post-purpose εποχή
Στην post-purpose εποχή για τα brands αναφέρθηκε ο Thomas Kolster, συγγραφέας και ακτιβιστής marketing. Με βάση στοιχεία από μελέτες του κλάδου και συνεντεύξεις στελεχών, ο Thomas Kolster απέδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν πραγματικά κίνητρα να ενεργήσουν σε όφελος των brands, όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη ζωή και την ευτυχία τους. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι καταναλωτές δεν εντυπωσιάζονται και δεν εμπιστεύονται πλέον τις μεγαλόστομες υποσχέσεις των brands. Αντιθέτως, επικαλούμενος μελέτες, υποστήριξε ότι, όσο αυξάνονται οι υποσχέσεις αυτές, μειώνεται η εμπιστοσύνη στα brands. Παρατήρησε δε μια επείγουσα ανάγκη για τα brands να ανακαλύψουν τρόπους για να δημιουργήσουν τα ίδια την αλλαγή. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο transformative leadership, το οποίο αφορά στην υποστήριξη που οφείλουν να παρέχουν οι ηγεσίες των brands προς το κοινό τους -και ειδικά το νεανικό, το οποίο επιθυμεί διακαώς να επιτύχει ένα βιώσιμο τρόπο ζωής- για την επίτευξη της αλλαγής αυτής. Αυτό δε χαρακτήρισε, ως πραγματική ηγεσία, την ικανότητα των ηγετών να βοηθούν τους ανθρώπους να επιτυγχάνουν σημαντικά για τους ίδιους πράγματα.
Βελτίωση επιδόσεων και βιώσιμος μετασχηματισμός
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του με τίτλο «ESG Integration in Investing», ο Matthew Patsky, Διευθύνων Σύμβουλος and Portfolio Manager της Trillium Asset Management, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των εταιρειών να πραγματοποιήσουν αλλαγές και να εξελιχθούν σε θέματα ESG, βοηθώντας στη βελτίωση των πολιτικών, των επιδόσεων και του αντίκτυπού τους. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η ενσωμάτωση παραγόντων ESG στη βασική οικονομική ανάλυση μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό των επιχειρήσεων οι οποίες εμφανίζονται ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, ώστε να προσφέρουν σταθμισμένου κινδύνου μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιδόσεις. Επιπλέον, σημείωσε ότι η εταιρεία επιδιώκει να επενδύει σε στρατηγικούς ηγέτες με fundamentals άνω του μέσου όρου και ευκαιρίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και stakeholder-aware προσανατολισμό. Από την πλευρά του, ο Σπύρος Ράπτης, Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric για την Ελλάδα και την Κύπρο, στην παρουσίασή του με τίτλο «Sustainability in Practice», μίλησε για τον βιώσιμο μετασχηματισμό και τον ρόλο της εταιρείας, εστιάζοντας στους τομείς των κτιρίων και της βιομηχανίας, στις μεταφορές και στην παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ψηφιακή σύγκλιση σε συνδυασμό με την ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία θα φέρουν τη νέα εποχή Electricity 4.0 στην ενέργεια, είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον.
Η ανανεωμένη στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ
Την 6η Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε την τελευταία ενημέρωση της στρατηγικής για βιώσιμη χρηματοδότηση την οποία ακολουθεί, εστιάζοντας σε 6 δέσμες δράσεων:
- Επέκταση της υφιστάμενης «εργαλειοθήκης» βιώσιμης χρηματοδότησης με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μετάβασης.
- Βελτίωση της ένταξης των ΜμΕ και των καταναλωτών, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα για πρόσβαση στη χρηματοδότηση μετάβασης.
- Βελτίωση της ανθεκτικότητας του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη συγκράτηση των ability risks.
- Αύξηση τη συνεισφοράς του χρηματοοικονομικού τομέα στη βιωσιμότητα.
- Εξασφάλιση της ακεραιότητας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και παρακολούθηση της ομαλής μετάβασής του στη βιωσιμότητα.
- Ανάπτυξη διεθνών πρωτοβουλιών και προτύπων βιώσιμης χρηματοδότησης και υποστήριξη των χωρών εταιρών της ΕΕ.
Από την παρουσίαση του Μιχάλη Σπανού
Πηγή: europarl.europa.eu