Γεμάτο καμπάνιες, διαγωνισμούς, συνεργασίες, εξαγορές και ενέργειες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ήταν το προηγούμενο διάστημα για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες φαίνεται πως βγήκαν σχετικά «αλώβητες» από την οικονομική αστάθεια.

Δυνατό «χαρτί» της ελληνικής οικονομίας, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ απέδειξε, για άλλη μία φορά, την ανθεκτικότητά του, παρά τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αναμένεται να ελαττωθούν ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα, η έκθεση της Capgemini για τις καταναλωτικές τάσεις του 2023, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί (44%) καταναλωτές θα μειώσουν τις συνολικές δαπάνες τους, ενώ το 61% ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση. Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού και, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι απίθανο να σταθεροποιηθούν μέχρι το 2024. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια αγορά σούπερ μάρκετ αυξήθηκε από 3.138,21 δισ. δολάρια το 2022 σε 3.373,9 δισ. δολάρια το 2023, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7,5%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στα 4.346,14 δισ. δολάρια το 2027, με CAGR 6,5%.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η αξία των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) στα εγχώρια σούπερ μάρκετ στο σύνολο του 2022, παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 6,2%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI. Πρόκειται για σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το 2021, η συγκεκριμένη αγορά είχε αυξηθεί μόλις 0,8%. Επιπλέον, η αξία ανήλθε σε 8,56 δισ. ευρώ από 8,059 δισ. ευρώ το 2021 και 7,999 δισ. ευρώ το 2020.

Το «κυνήγι» των προσφορών και PL προϊόντων
«Σύμμαχοι» των καταναλωτών στην οικονομική αστάθεια είναι τα private label (PL) προϊόντα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη της Capgemini, στην οποία αναφέρεται πως το 64% των αγοραστών επιλέγει προϊόντα από σούπερ μάρκετ και εκπτωτικά καταστήματα και όχι, για παράδειγμα, από convenience stores, ενώ πάνω από το 65% προτιμά φθηνότερα private label ή budget-friendly προϊόντα για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, με το 67% των καταναλωτών να δηλώνει ότι οι μάρκες και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα που χρειάζονται οι οικογένειές τους. Εξετάζοντας το «τοπίο» στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τη «Market View March 2023 – Trends for the Greek FMCG environment» της Circana, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις των private label προϊόντων αυξήθηκαν κατά 19% μέσα σε έναν χρόνο και το μερίδιό τους διαμορφώθηκε στο 17,7%, έναντι 16,3% το 2022. Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ στην ελληνική αγορά είχε καταγραφεί το 2014, όταν το μερίδιο των συγκεκριμένων προϊόντων είχε φτάσει το 19%.

Ερωτώμενη για το βασικό insight που είδε να κυριαρχεί στον κλάδο των σούπερ μάρκετ τη χρονιά που πέρασε, η Ελένη Κεφερλή, Διευθύντρια Στρατηγικής & Marketing, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, τονίζει πως η επιστροφή του κοινού στην αγορά «postcovid» δεν σημαίνει επιστροφή σε μια «κανονικότητα» του παρελθόντος. «Η αβεβαιότητα των συνεχόμενων κρίσεων (πληθωριστική κρίση, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ευρώπη) έχει διαφοροποιήσει, πρακτικά, τον τρόπο που επιλέγουμε και που καταναλώνουμε».

Επιπλέον, και η ίδια εντοπίζει την τάση των καταναλωτών να αναζητούν προσφορές. «Μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις και η χρηματική δαπάνη αποτελεί, πλέον, το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, ενώ, υπάρχει αύξηση της προτίμησης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας», προσθέτει. Παράλληλα, η ίδια επισημαίνει πως οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία, με νέους τρόπους λειτουργίας και νέα κανάλια δημιουργίας «σχέσης» που προσφέρουν επιλογές και εντείνουν τον ανταγωνισμό.

Επιπλέον, το κοινό έχει υψηλές απαιτήσεις από μάρκες που προσαρμόζονται στους καιρούς, στις τιμές, στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη, με την εντοπιότητα να παραμένει για τον Έλληνα καταναλωτή σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές του. «Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να είναι σχολαστικοί σε αυτά που ξοδεύουν, θα κάνουν έρευνα και θα δοκιμάζουν διαφορετικές μάρκες, αρά, θα είναι πιο ευέλικτοι και λιγότερο πιστοί σε μάρκες προϊόντων και σουπερμάρκετ. Φαίνεται, ωστόσο, ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς και τα μικρά καταστήματα που συνεργάζονται μαζί τους και αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις», τονίζει η Διευθύντρια Στρατηγικής & Marketing της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Τελικός στόχος το customer engagement
Με στόχο τη διευκόλυνση και επιβράβευση του καταναλωτή που οδηγεί, εν τέλει, στην αύξηση του customer engagement, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν σε νέα λανσαρίσματα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Ε. Κεφερλή, τα κυριότερα λανσαρίσματα και οι επικοινωνιακές ενέργειες της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αυτή τη σεζόν ήταν η νέα Ψηφιακή κάρτα Κρητικός Club Card, το νέο Mobile Application Κρητικός, καμπάνια για τη Μεσογειακή Διατροφή και τους Θησαυρούς της Ελλάδας, καθώς και η νέα συνεργασία της με την online πλατφόρμα Wolt.

Όσον αφορά στις νέες συνεργασίες, οι αλυσίδες εστίασαν στη διεύρυνση του προïοντικού τους μίγματος, στο on demand delivery, στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στη δημιουργία περιεχομένου στα digital κανάλια τους. Με στόχο να διευρύνει την γκάμα συνεργασιών της, λοιπόν, η Lidl στηρίζει Έλληνες προμηθευτές στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Agrocreta, Kreta Food και αρτοποιία Τσατσάκης, όπου παρασκευάζονται παξιμάδια, κριθαροκουλουρίτσες και κριτσίνια, τα οποία διατίθενται στα καταστήματα της Lidl Ελλάς με την ιδιωτική ετικέτα «Χρυσός Μύλος» και «Νώμα». Παράλληλα, τον Δεκέμβριο, η εταιρεία προχώρησε σε νέα συνεργασία με την Digital Minds, η οποία αφορούσε στη δημιουργία περιεχομένου και τη διαχείριση του καναλιού στην πλατφόρμα του YouTube, με βασικό στόχο την ψυχαγωγία των θεατών.

Παράλληλα, Wolt και Μασούτης εγκαινίασαν τον Μάρτιο τη νέα τους συνεργασία, φέρνοντας στην πόρτα των χρηστών της online πλατφόρμας delivery, μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, «μέσα σε λίγα λεπτά». Ήδη 8 καταστήματα Μασούτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνολικά 4 καταστήματα σε Βόλο, Λάρισα, Πάτρα και Κοζάνη, είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή της Wolt.

Επιπλέον, τη συνεργασία της με την αλυσίδα super market Μασούτης παρουσίασε τον Σεπτέμβριο η Nrg, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο εταίροι δημιουργούν 150 θέσεις φόρτισης σε 70 συνολικά καταστήματα. Μελλοντικά, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν επιπλέον θέσεις φόρτισης και τοποθέτησης ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου.

Νέες κινήσεις στη «σκακιέρα»
Τον Μάρτιο, «κλείδωσε» νέα εξαγορά για τον όμιλο Σκλαβενίτη, καθώς υπεγράφη προσύμφωνο με την αλυσίδα Σανίδας Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ με έδρα τη Λάρισα, η οποία φέρει την ταμπέλα «AS Αγορά». Νωρίτερα, ο Σκλαβενίτης απέκτησε 9 από τα 11 καταστήματα της αλυσίδας SEP Παπαδόπουλος στα Ιωάννινα και προχώρησε σε συμφωνία με την αλυσίδα «Γέγος» για την εξαγορά 4 από τα 6 καταστήματά της σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη και Λούτσα.

Ακόμα, τον Αύγουστο, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός εξαγόρασε τον όμιλο σούπερ μάρκετ «Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ», ενώ τον Μάρτιο, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά των supermarket Katerina’s Market. Πρόκειται για μία ενέργεια που σηματοδοτεί την είσοδο του δικτύου των supermarket Κρητικός στη Μεσσηνιακή Μάνη, με την εξαγορά να περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων, σε Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο. Όπως αναφέρει η Ε. Κεφερλή, η στρατηγική της εταιρείας, το επόμενο διάστημα θα εστιάσει στην επέκταση του δικτύου σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη, στην ενίσχυση της digital επικοινωνίας, στην ανάδειξη του Value for money μέσω του προïοντικού μίγματος σε national και private brands σε ανταγωνιστικές τιμές, στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ικανοποίησης του πελάτη μέσω της βελτίωσης ποικιλίας, καθώς και στη βελτίωση εμπειρίας επίσκεψης. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση της νέας εταιρικής εικόνας στα καταστήματα, καθώς και σε δράσεις που ενισχύουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Από την πλευρά της, η αλυσίδα Μασούτης προχώρησε σε τρεις εξαγορές μέσα στο 2022, της κρητικής αλυσίδας SYNKA, της αλυσίδας «Αφοί Ιωάννου Δεναξά», ενώ προέβη σε συμφωνία με τη Family Supermarket για την εξαγορά 10 από τα συνολικά 15 καταστήματά της στη βόρεια Ελλάδα.

Επέκταση σε κάθε γειτονιά
Με στόχο να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνεχίζουν τη διεύρυνση του δικτύου τους. Φέτος, η ΑΒ Βασιλόπουλος γιορτάζει τη συμπλήρωση των 150 καταστημάτων ΑΒ Shop & Go, επεκτείνοντας περαιτέρω την παρουσία της στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να εξυπηρετεί καθημερινά ακόμη περισσότερους πελάτες. Η εταιρεία επενδύει σταθερά στην επέκταση του δικτύου, επιδιώκοντας να φτάσει τα 200 καταστήματα Shop & Go έως το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα, διευρύνεται και το δίκτυο των εταιρικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, άνοιξε νέο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στο Χαλάνδρι, με χώρο πώλησης 1.400 τ.μ.

Στον επιχειρηματικό χώρο των καταστημάτων της γειτονιάς εισήλθαν και τα My market, μέσω του μοντέλου franchising, με την ονομασία «My Μarket Local». Η απόφαση της εταιρείας είναι μία στρατηγική κίνηση επέκτασης του δικτύου της, η οποία στοχεύει σε ανάπτυξη 280 σημείων σε όλη την Ελλάδα σε βάθος 10ετίας, ενώ για το πρώτο διάστημα, επικεντρώνεται στην Αττική.

Επέκταση και για την οικογένεια της OK! Anytime Markets AE, η οποία πρόσθεσε τρία νέα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το κατάστημα OK! Grocery στη λεωφόρο Καλλιθέας 49, το OK! Grocery στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη 8, στους Αμπελόκηπους και το OK! Grocery στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στην οδό Εμμανουήλ Φίλη 15.

Στρατηγική επέκτασης στον αστικό ιστό ακολουθεί και η Lidl Ελλάς. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2023, άνοιξε τις πόρτες του το νέο κατάστημα της αλυσίδας στην Πλατεία Αττικής, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευέλικτο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αειφόρο τεχνολογική προσέγγιση.

Στο πλευρό ευπαθών ομάδων
Οι αλυσίδες του κλάδου επιβεβαιώνουν έμπρακτα πως νοιάζονται για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΒ Βασιλόπουλος, φέτος το Πάσχα, προχώρησε σε δωρεά 780 συσκευασιών τροφίμων στο Γηροκομείο Αθηνών, για το νηστίσιμο και πασχαλινό τραπέζι των 125 ανθρώπων που φιλοξενούνται εντός της δομής. Επιπλέον, η εταιρεία προσέφερε το ποσό των 40.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε από την πώληση των «Δώρων Αγάπης» στα καταστήματά της, στο «Μαζί για το Παιδί», το οποίο στηρίζει περισσότερα από 30.000 παιδιά.

Πασχαλινές δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας και για τη Lidl Ελλάς, η οποία προσέφερε πλήρη πασχαλινά γεύματα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η εταιρεία συμμετείχε στο Πασχαλινό Γεύμα Αγάπης για φιλοξενούμενους στις δομές του Δήμου Αθηναίων και άστεγους ανθρώπους, σε συνεργασία με το ΚΥΑΔΑ ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στο Δημοτικό Στάδιο Ρουφ. Επιπλέον, στήριξε τη διανομή γευμάτων και στις υπόλοιπες δομές του Δήμου, προσφέροντας 1.400 γεύματα, ενώ, σε συνεργασία με το γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, στήριξε τις διανομές γευμάτων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, προσφέροντας 300 εορταστικά γεύματα για την Κυριακή του Πάσχα. Επιπλέον, η Lidl Ελλάς προχώρησε σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί), με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των παιδιών στη χώρα. Συγκεκριμένα, από τις 3 έως και τις 15 Απριλίου με κάθε σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας Lidl Plus, η Lidl Ελλάς προσέφερε 0,10 ευρώ στη UNICEF για τη στήριξη του προγράμματος «Μαζί ενάντια στη βία κατά των παιδιών».

Παράλληλα, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρίσκεται κάθε μέρα δίπλα στους ανθρώπους και τις οικογένειες που το έχουν περισσότερο ανάγκη, παρέχει σε όλες τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες 10% έκπτωση για τις αγορές τους από τα καταστήματά της, με τη χρήση της κάρτας Club.

Ακόμα, Coca-Cola Τρία Έψιλον και Σκλαβενίτης στήριξαν, για 5η χρονιά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εξασφαλίζοντας το κόστος γευμάτων 900 παιδιών του οργανισμού, ενέργεια που διήρκησε από 30 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου, με επιλεγμένα προϊόντα των brands: Coca-Cola, Schweppes και Costa Coffee. Στο ίδιο πλαίσιο, Μασούτης και Septona στήριξαν τον Δεκέμβριο, το έργο του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης «Μέλισσα», καλύπτοντας τις ανάγκες ένδυσης και υπόδησης του ιδρύματος.

Βάζοντας τα «θεμέλια» μιας καλύτερης κοινωνίας
Πέρα από τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, οι αλυσίδες του κλάδου βάζουν το δικό τους «λιθαράκι» στην οικοδόμηση μίας καλύτερης κοινωνίας, γενικότερα. Μετά από δύο δράσεις ανοιχτής καινοτομίας, η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης προχώρησαν στην έναρξη του τρίτου Social Hackathon, που πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy. Αυτήν τη φορά, στόχος του μαραθωνίου καινοτομίας ήταν η ενεργοποίηση φορέων και επιχειρήσεων αλλά και του συνόλου της κοινωνίας για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας το έργο της Urban Act και της «Δομής Εις το Όνομα του Άλκη», η OK! Anytime Markets AE και τα OK! Grocery, με όραμα το «Για να είμαστε όλοι ΟΚ!», χορήγησαν το πρόγραμμα για την υλοποίηση της τοιχογραφίας στο 4ο και 11ο Δημοτικό σχολείο Συκεών, με θέμα «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει!». Σημειώνεται πως η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη» δημιουργήθηκε με στόχο να μην ξεχαστεί η δολοφονία του Άλκη, να αποτελέσει σύμβολο αλλαγής, να υποστηρίξει τα θύματα της οπαδικής βίας και να αλλάξει η οπαδική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, σε πέντε δρομικές διοργανώσεις συμμετείχε, μέσα στο 2022, η Metro ΑΕΒΕ με τη Metro Running Team της, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Χιλιόμετρα Προσφοράς», τα οποία μετατρέπονται σε δωρεές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε επιλεγμένους φορείς, στις πόλεις διεξαγωγής των αγώνων. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1.870 εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών τους διένυσαν 6.800 Χιλιόμετρα Προσφοράς στους αγώνες: Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα-Τρίκαλα, με 90 συμμετοχές, Διεθνής Ημιμαραθώνιος Δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη, με 230 συμμετοχές, Race for the Cure στην Αθήνα, με 900 συμμετοχές, Run Greece Πάτρας, με 290 συμμετοχές και Run Greece Ιωαννίνων, με 360 συμμετοχές. Μέσω, λοιπόν, αυτών, συγκέντρωσε 374 κιβώτια, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 τεμάχια προϊόντων, τα οποία διέθεσε στους φορείς Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Τρικάλων, Άσυλο του Παιδιού Θεσσαλονίκης, Άλμα Ζωής, Φωτεινό Αστέρι Πάτρας και Μονάδα Προστασίας του Παιδιού Ιωαννίνων.

Στηριζόμενη στην Planetary Health Diet που ανέπτυξαν επιστήμονες της Επιτροπής EAT-Lancet ώστε να απαντήσουν στο πώς μπορούν περίπου 10 δισ. άνθρωποι να τρέφονται υγιεινά το 2050, χωρίς να καταστρέψουν τον πλανήτη, η Lidl προσφέρει στους πελάτες της την καλύτερη γκάμα προϊόντων για έναν συνειδητό και βιώσιμο τρόπο ζωής μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως επέκταση της γκάμας φυτικών προϊόντων, περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης στα PL προϊόντα της και νέα πρότυπα σε ενέργειες marketing που απευθύνονται στα παιδιά.


H γνώμη των followers μετράει
SYNKA Super Markets: Διατηρώντας ενεργή την επικοινωνία με το πελατειακό κοινό, τα SYNKA Super Markets ζητούν τη γνώμη των followers για την ανάδειξη του νικητήριας συνταγής στο #κυριακατικοτραπέζι, στο Instagram. Έτσι, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του content creator, είναι εκείνοι που επιλέγουν το πιάτο που πρωταγωνιστή κάθε φορά στα Instagram Stories, αξιοποιώντας τη στρατηγική content marketing.


Καμπάνιες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τον Μάρτιο, η Wunderman Thompson δημιούργησε καμπάνια με τίτλο «Εδώ, το καλό είναι για όλους», η οποία αποτελεί ένα «μανιφέστο» της ΑΒ Βασιλόπουλος σχετικά με το καλό φαγητό. Στο μεταξύ, την Καθαρή Δευτέρα βγήκε στον «αέρα» και δεύτερο σποτ με θέμα τον «κουμπαρά των μεγάλων», το οποίο έχει σκοπό να χτίσει επάνω στο value και τις προσφορές στις οποίες προχωρά σε εβδομαδιαία βάση η εταιρεία αλλά και στις επιβραβεύσεις μέσω του ΑΒ Plus. Την παραγωγή επιμελήθηκε η Parasol, σε σκηνοθεσία Στάθη Μουρδουκούτα.

My Market: Την καμπάνια των My Market για τον διαγωνισμό «Οδήγησε την τύχη σου» υλοποίησε η MullenLowe, τον Απρίλιο. Η ταινία παρουσιάζει το «ταξίδι» ενός καλαθιού σούπερ μάρκετ μέσα σε ένα κατάστημα My Market, ακολουθώντας τις οδηγίες πλοήγησης, με προορισμό τις αγορές και τη συμμετοχή στην κλήρωση για ένα Suzuki Vitara Hybrid και άλλα δώρα. Η καμπάνια αναπτύσσεται σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και print. Το 3D animation της ταινίας αποτελεί έργο της Bezier, ενώ την παραγωγή ανέλαβε η Stefi Productions.

Lidl Ελλάς: Τη νέα της καμπάνια -αποτελούμενη από τέσσερις ταινίες- με τίτλο «Η φρεσκάδα δεν είναι απλό πράγμα», παρουσίασε τον Μάιο η Lidl Ελλάς, με στόχο να υπενθυμίσει στους καταναλωτές ότι η φρεσκάδα είναι ο «καθρέφτης» της ποιότητας, έχει προέλευση, χρώμα και γεύση και βρίσκεται πίσω από κάθε προϊόν για να κάνει τη ζωή καλύτερη.

Μασούτης: Καμπάνια Rich Media First για τη Μασούτης πραγματοποίησε η BGM OMD σε συνεργασία με την ομάδα της Madinad, τον περασμένο Νοέμβριο. Η εν λόγω ενέργεια με την ονομασία Matching Game, «έτρεξε» στο πλαίσιο λανσαρίσματος της νέας digital καμπάνιας της Μασούτης για την επικοινωνία του e-shop της, «ούτε παραγγελία να το ‘κανες».