Αύξηση του τζίρου κατά 9% και online πωλήσεις 146 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα οnline φαρμακεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι καταναλωτές φαίνεται να τα εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για τις αγορές τους, αφού οι online παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.

Τα στοιχεία αυτά μαζί με άλλα ευρήματα περιλαμβάνονται στο εξαμηνιαίο report που δημοσίευσε η Convert Group μέσω της πλατφόρμας της eRetail Audit. Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών σε επίπεδο εξαμήνου αναδεικνύονται οι εξής: +10% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, +5% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες και +1% σε βρεφικά και παιδικά είδη.

Μείωση στις πωλήσεις γνώρισαν τα προϊόντα υγείας κατά 23%. Στα marketing κανάλια, σε επίπεδο τριμήνου, οι διαφημίσεις Google εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση, επιφέροντας το 46% των συνολικών συναλλαγών και σημειώνοντας αύξηση 6 μονάδων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Τα Οργανικά Αποτελέσματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με 14%.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι Πλατφόρμες Σύγκρισης Τιμών γνώρισαν μείωση της τάξης του 5%, έχοντας ποσοστό 13% από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμηση τους προς τις mobile και tablet συσκευές για την πραγματοποίηση των online αγορών τους με ποσοστό 68% έναντι των desktop και laptops (32%).