Tο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου δείκτη ESG εξετάζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές στο να εντοπίζουν εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία πλατφόρμας για την καταχώρηση ESG πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμα του Χ.Α. Να μια εξέλιξη ενδεικτική του τι θα επακολουθήσει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο δείκτης ESG (Environmental, Social and Governance) καταγράφει τις επιδόσεις των εισηγμένων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Ουσιαστικά αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα παραπάνω κριτήρια απασχολούν ήδη τις εισηγμένες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η υιοθέτησή τους αποτελεί κριτήριο επιλογής από πολλά διεθνή funds ώστε να επενδύσουν σε μια εισηγμένη επιχείρηση. Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, τα εν λόγω funds εστιάζουν πλέον στο κατά πόσο μια εταιρεία συνδυάζει επιχειρηματικές δράσεις και οικονομικά δεδομένα με την στάση της έναντι του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, του ανθρώπινου δυναμικού της, της «διάφανης» εσωτερικής διακυβέρνησης. Στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι όμιλοι που μέσα από ανακοινώσεις τους ενημερώνουν για σχετικές κινήσεις που κάνουν ώστε να ανταποκριθούν στα κριτήρια ESG. Όμιλοι όπως οι Μυτιληναίος, Τιτάνας, Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, 3Ε κ.α.

Μια προσεκτική μελέτη των μέχρι στιγμής δεδομένων δείχνει ότι οι όμιλοι που εντείνουν την παρουσία τους στο ESG δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της βιομηχανίας, των μετάλλων, της ενέργειας, των υποδομών, του εμπορίου και των τροφίμων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εταιρείες από άλλους κλάδους. Προς το παρόν όμως φαίνεται ότι το ESG προκαλεί το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων κλάδων. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κλάδων αυτών είναι το ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο μεγάλων διεθνών επενδυτικών funds, τα οποία προσπαθούν να εντοπίσουν επενδυτικές ευκαιρίες για λογαριασμό πελατών τους.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία και η αειφορία αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Δεν είναι τυχαίο ακόμα το γεγονός ότι και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην ενθάρρυνση τέτοιου είδους επενδύσεων, αλλά – κυρίως – μεταρρυθμίσεων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.  Έτσι, οι επιχειρήσεις που εστιάζουν σε αυτές έχουν σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και ως εκ τούτου έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν τα κέρδη τους και να προσφέρουν υπεραξίες για τους μετόχους τους.

Η παραπάνω εξέλιξη ουσιαστικά δείχνει μια ριζική αλλαγή της επενδυτικής κουλτούρας, κυρίως από την πλευρά συγκεκριμένων ξένων funds, που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια. Τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς αρκετά δημοσιεύματα που μιλούν για ESG assets που έφτασαν παγκοσμίωςστο ποσό των 1,7 τρισ. δολαρίων περίπου, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία ESG να ξεπεράσουν τα 53 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Σύμφωνα δε με άλλα δημοσιεύματα, το 2020 η Ευρώπη δέχθηκε εισροές προς ESG assets αξίας από 110 έως 180 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά η προσήλωση ενός επιχειρηματικού ομίλου στα κριτήρια ESG αποτυπώνει το πόσο ανθεκτικός και έτοιμος είναι ο όμιλος αυτός να διαχειριστεί τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Κάτι που προφανώς τον καθιστά ελκυστικό και ως επενδυτικό «προορισμό». Ένα είναι σίγουρο: Το ESG μόλις τώρα ξεκίνησε να μας απασχολεί…