Τόσο όσον αφορά στον αριθμό συμμετοχών- που ήταν μεγαλύτερος από την προηγούμενη διοργάνωση -, όσο και από πλευράς δημιουργικότητας και ποιότητας έργων. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε μια εποχή που η δημιουργικότητα, φαινομενικά τουλάχιστον, έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, η μεγάλη πλειοψηφία των έργων που διαγωνίστηκαν ήταν άκρως δημιουργικά.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κλάδος έχει αντιπαρέλθει το σοκ της κρίσης και των μειωμένων budgets και πέρασε στο επόμενο στάδιο, σε αυτό που λέμε «επόμενη μέρα». Aυτό από μόνο του είναι μια θετική εξέλιξη. Πολύ θετικό επίσης ήταν το γεγονός ότι κυριάρχησε στην τελετή η θετική διάθεση από όλους, αλλά και το ποιοτικό χιούμορ. Χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες, οι άνθρωποι της Επικοινωνίας έδειξαν σαφή δείγματα ωριμότητας, σύνεσης και ρεαλισμού, που προκύπτουν από την βαθιά αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν. Άλλωστε, οι «αεριτζήδες» του κλάδου σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν αποχωρίσει από αυτόν, είτε εκούσια, είτε ακούσια. Σημαντικά προβλήματα και λάθη δεν υπήρξαν. Αυτό που εμείς θα θέλαμε ωστόσο, θα ήταν ακόμα περισσότερες συμμετοχές, από ακόμα περισσότερες εταιρείες.

Αυτό όμως είναι ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους διερεύνησης και δεν είναι της παρούσης. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας μπορείτε να διαβάσετε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Ermis Awards 2013, σχόλια και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, αναλυτικούς πίνακες με τα βραβεία, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ. Θα πρότεινα να δώσετε λίγο μεγαλύτερη έμφαση στα σχόλια και στις συνεντεύξεις. Θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουν σχέση με τις «ξύλινες», τυπικές δηλώσεις παλαιότερων χρόνων, αλλά είναι δηλώσεις ουσίας, ρεαλισμού και συνειδητοποίησης. Ξεκάθαρο δείγμα της ωριμότητας του κλάδου. Αν αυτή η ωριμότητα εξελιχθεί περαιτέρω, ίσως οι θυσίες των τελευταίων χρόνων -και εδώ ας δώσει ο καθένας ότι ερμηνεία θέλει στη λέξη «θυσία» -, να μην πήγαν χαμένες…