Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την έρευνα Consumer Confidence της Nielsen

Η άνοδος ήταν στις 3 μονάδες και ο δείκτης έφτασε πλέον στις 99 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Στην Ελλάδα, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός (53) σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά μειωμένος κατά τρεις μονάδες έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ειδικότερα για την Ευρώπη, παρατηρήθηκε βελτίωση της αισιοδοξίας των καταναλωτών στις περισσότερες χώρες, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εντοπίζεται στην Ολλανδία (97 έναντι 90), την Τσεχία (95 έναντι 88), την Πολωνία (80 έναντι 70), την Πορτογαλία (66 έναντι 57) και την Ουγγαρία (61 έναντι 54).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, 8 στους 10 ερωτώμενους ανησυχούν για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που διαφαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά όσων δεν  τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (28% έναντι 38%) αλλά και όσων διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν για την αποπληρωμή χρεών, πιστωτικών καρτών και δανείων (33% έναντι 26%). Τέλος, 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους.

Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων εντοπίζονται στην αγορά φθηνότερων τροφίμων, στη μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού και στα έξοδα για ρουχισμό και παραγγελία έτοιμων γευμάτων στο σπίτι. Η Nielsen εκτιμά δε ότι η μείωση των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο σπίτι και η αγορά φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μόνιμη συνήθεια για μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, ακόμα και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.