Παραδόξως, το κείμενο εκείνο προκάλεσε, περίπου, τη μήνιν κάποιων αναγνωστριών (που τυγχάνουν και φίλες) οι οποίες υποστήριξαν με βροντερή φωνή ότι ο διαχωρισμός του Ίντερνετ (για την ακρίβεια, του περιεχομένου του) σε «αντρικό» και «γυναικείο» είναι εσφαλμένος και ότι το Δίκτυο είναι πιο unisex από όσο νόμιζα.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, με σχεδόν καθολική την επικράτηση των SNS και βέβαιος ότι οι φίλες μου θα… λυσσάξουν, μπορώ να πω ότι η ιστορία με δικαίωσε, αν και όχι από την πλευρά που περίμενα, δηλαδή από την πλευρά της απαίτησης για site γυναικείου περιεχομένου και την αντίστοιχη δημιουργία τέτοιων site, αλλά από τη σχεδόν ολοκληρωτική μεταστροφή των SNS σε γυναικεία site. Ναι, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα κοινωνικά δίκτυα γυναικοκρατούνται!

Δεν εννοώ βεβαίως ότι η παρουσία των αντρών στα δίκτυα αυτά είναι μικρή -κάθε άλλο. Όμως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό βλέπει κανείς ότι η γυναικεία παρουσία στα συγκεκριμένα περιβάλλοντα είναι στη χειρότερη περίπτωση εξίσου δυναμική με την αντρική και στην καλύτερη (και συνηθέστερη), ακόμα πιο δυναμική. Και αυτό δεν μπορεί παρά να επιβάλλει και νέους κανόνες στον τρόπο που αξιοποιούνται τα Μέσα αυτά από την ευρύτερη αγορά.

Η καλύτερη απόδειξη; Το Pinterest, το τελευταίο trend στα SNS. Ένα site που φέρνει την έννοια του social bookmarking ξανά στην επικαιρότητα, ελπίζοντας ότι θα πετύχει εκεί που απέτυχαν τα Delicious, Reddit και DIGG. Και φαίνεται ότι το πετυχαίνει αφού προβάλλεται όλο και περισσότερο και η χρήση του εξαπλώνεται με ρυθμούς που θα τους ζήλευε ακόμα και το ίδιο το Facebook. Και που ο πληθυσμός του αποτελείται κατά πλειονότητα (από 60 έως 80%, αναλόγως της πηγής) από γυναίκες.

Πολλοί έχουμε πει κατά καιρούς ότι τα Social Media δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι αλλιώτικο από το Ίντερνετ που ξέραμε, αλλά μια διαφορετική υλοποίηση. Ίσως μια από τις σημαντικότερες διαφορές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την αγορά να είναι και αυτή -και όσοι το καταλάβουν θα καρπωθούν και τις ωφέλειες.

ΥΓ.: Ναι το ξέρω πως ήδη το Pinterest έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο παράδειγμα για αυτό που ονομάζεται «Curated Web». Αλλά αυτό το θέμα έχει μεγάλη κουβέντα και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι η εποχή για την ανοίξουμε. Αν πάλι θέλετε, εδώ είμαι.