Θετικά απαντούν τα snacking brands, τα οποία καλούνται να ικανοποιήσουν ένα καταναλωτικό κοινό που αποζητά απροσδόκητες γεύσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλίνει από ένα lifestyle με «οδηγό» την ευεξία.

Επιστροφή στην κοινωνικότητα, διάθεση για πειραματισμό, αναζήτηση αυθεντικότητας, στροφή στην υγιεινή διατροφή: Οι τάσεις αυτές φαίνεται να οδηγούν την κατηγορία των snacks διεθνώς, τροφοδοτώντας την ανοδική τροχιά για αλμυρές και γλυκές επιλογές. Σύμφωνα με στοιχεία της Statista, η παγκόσμια αγορά αλμυρών snacks έφτασε σε αξία τα 250,5 δισ. δολάρια το 2021 και εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,4 τρισ. μέχρι το 2030. Τα πατατάκια κυριαρχούν στις καταναλωτικές επιλογές, ωστόσο, το segment που αναμένεται να καταγράψει την ταχύτερη άνοδο είναι αυτό των ξηρών καρπών και σπόρων, λόγω της διάχυσης της πληροφορίας γύρω από τη θρεπτική τους αξία. Αντίστοιχα, η αγορά των γλυκών snacks υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,09% μέχρι το 2027, με τα brands να εστιάζουν και εδώ στη μείωση της ζάχαρης στα προϊόντα τους και την ενσωμάτωση «good-for-you» συστατικών.
Millennials and Gen-Xers «πεινούν» για πειραματισμό και πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, ενώ ο απαιτητικός σύγχρονος τρόπος ζωής μετασχηματίζει τις διατροφικές συνήθειες, επιτάσσοντας μικρά και θρεπτικά γεύματα, με βάση την πρωτεΐνη και τις φυσικές πρώτες ύλες.

Η δυναμική στην Ελλάδα
Καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στις κοινωνικές τους δραστηριότητες, στο σχολείο και στην εργασία, το μοτίβο κατανάλωσης snacks εξελίσσεται, σύμφωνα με έρευνα της Euromonitor International για την Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η κατανάλωση εν κινήσει και οι αυθόρμητες αγορές αυξάνονται, σε αντίθεση με την οικιακή κατανάλωση που δείχνει να περιορίζεται. Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις προβληματίζουν τις εταιρείες λόγω αύξησης του κόστους σε κάθε επίπεδο, με τα μικρότερα τοπικά brands και τις ιδιωτικές ετικέτες να ενισχύουν την απήχησή τους σε έναν ολοένα και περισσότερο price-sensitive καταναλωτή. Την εικόνα της εγχώριας αγοράς μεταφέρει η Σοφία Παΐζη, Marketing Manager της Agrino: «H αγορά του snacking στην Ελλάδα ήταν θετική τα τελευταία χρόνια, ευνοούμενη από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Παράλληλα, παρατηρούμε μία διαχρονική στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές επιλογές. Ποιότητα, διατροφικότητα, καινοτομία και ελληνικότητα βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των κριτηρίων επιλογής snack», σημειώνει η ίδια και προσθέτει: «Όσο υποχωρεί η πανδημία και επιστρέφουμε στην καθημερινότητα, οι καταναλωτές θα αυξάνουν σταδιακά τα γεύματα εκτός σπιτιού, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητούν ποιοτικότερες λύσεις κάλυψης των on-the-go διατροφικών αναγκών τους».

Οι κυρίαρχες τάσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor, βασικός μοχλός ανάπτυξης της κατηγορίας και στη χώρα μας, είναι η τάση των καταναλωτών για πειραματισμό, που οδηγεί στο λανσάρισμα απρόσμενων γεύσεων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση περισσότερο ισορροπημένων διατροφικών μοντέλων, χωρίς ωστόσο «συμβιβασμούς» στην απόλαυση. Τις τάσεις αυτές εντοπίζουν και οι Ιωάννα Στρουμπή, Snacks Business Manager και Αθηνά Σιαματά, Brand Manager Snacks της Coca-Cola Τρία Έψιλον, οι οποίες εξηγούν σχετικά: «Δύο είναι οι βασικές τάσεις που βλέπουμε να επικρατούν στην κατηγορία: α. Experimentation: Οι καταναλωτές θέλουν να πειραματίζονται, να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Είναι σημείο των καιρών η ανάγκη για pampering και rewarding moments, ειδικά λόγω της πανδημίας του Covid-19.

β. “Healthonism”: Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα που καταναλώνουν, όπως επίσης και για τον τρόπο παραγωγής τους. Ακόμα και σε μια κατηγορία που το κατεξοχήν ζητούμενο είναι η απόλαυση, βλέπουμε ότι αναζητούν πιο ποιοτικές και υγιεινές επιλογές, χωρίς βέβαια να θυσιάζουν τη γεύση. Θέλουν λοιπόν να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή, απολαμβάνοντας τα αγαπημένα τους snacks, χωρίς “ενοχές”».

Γεύση και ευεξία
Τις τάσεις αυτές ακολουθούν και τα τελευταία λανσαρίσματα των εταιρειών της κατηγορίας, που συνδυάζουν γευστικούς συνδυασμούς με ανώτερα διατροφικά claims.

Σε αυτήν τη λογική, η Agrino επέκτεινε τη σειρά των φυσικών tower ρυζογκοφρετών της και κυκλοφόρησε μια σειρά mini ρυζογκοφρετών σε 4 γεύσεις (Ρίγανη, Τυρί, Barbeque και Pizza). Παράγονται στο εργοστάσιο της Agrino στη Θεσσαλονίκη από 100% ελληνικό καστανό ρύζι και ελληνικό καλαμπόκι, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, περιέχουν λιγότερες από 100 θερμίδες/μερίδα και όχι γλουτένη.

Η εταιρεία Παπαδοπούλου σύστησε στο κοινό τις νέες μπάρες δημητριακών Granola Bars σε 3 γεύσεις. Οι τραγανές Granola Bars Παπαδοπούλου είναι φτιαγμένες από νιφάδες βρώμης 100% ολικής άλεσης που αναμειγνύονται με θρεπτικά συστατικά και ψήνονται στον φούρνο, ενώ δεν περιέχουν χρωστικές και συντηρητικά. Η νέα σειρά περιλαμβάνει τις Granola Bars Παπαδοπούλου με μέλι, Granola Bars Παπαδοπούλου με κομματάκια μαύρης σοκολάτας & κακάο και Granola Bars Παπαδοπούλου με κομματάκια μαύρης σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Από την πλευρά της, η Elgen, μετά από τις συνεργασίες με τις Danvita και Biscuit International, καλωσορίζει στην «οικογένειά» της την Bicentury και λανσάρει στην ελληνική αγορά τις γκοφρέτες καλαμποκιού Crisp Corn με την υπογραφή του Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου. Διατίθενται σε τρεις γεύσεις, Crisp Corn Gluten Free, Crisp Corn Jamon Iberiko και Crisp Corn Cheese & Basil.

Αναγνώριση των passion points
Συνδέσεις με όλα εκείνα που παθιάζουν και συναρπάζουν το κοινό τους επιχειρούν τα snacking brands, τα οποία αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα στους χώρους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Επιζητώντας να συναντήσει τους φίλους της εκεί οπού επιθυμούν πραγματικά να βρίσκονται, η Pepsico Hellas προχώρησε στην επέκταση της χορηγικής συνεργασίας της και για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, η Pepsico Hellas θα αποτελεί επίσημο υποστηρικτή της ομάδας και οι φίλαθλοι θα μπορούν να καταναλώνουν τα αναψυκτικά και τα αλμυρά snacks της εταιρείας στη νέα αγωνιστική έδρα της ΑΕΚ, OPAP Arena. Παράλληλα, η Pepsico Hellas, μέσα από τα προϊόντα της, προσέφερε τη στήριξή της στο EKO Rally Acropolis 2022, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν τις διαδρομές με συντροφιά μάρκες όπως Lays, Cheetos κ.ά.

Από την πλευρά τους, οι Ήπειρος Ζεμύθα Protein Bars είχαν παρουσία σε δύο συναυλίες του φετινού Release Athens Festival 2022 με δικό τους περίπτερο και «εκπλήξεις» για τους επισκέπτες. Ύστερα από διαγωνισμό που έτρεξε στη σελίδα της Ήπειρος, οκτώ τυχεροί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν συναυλίες. Επίσης, όλοι όσοι βρέθηκαν στο Release Athens Festival συγκεκριμένες ημερομηνίες, είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε online διαγωνισμό για δύο smartwatches, καθώς και να δοκιμάσουν τις μπάρες Ζεμύθα.


Σοφία Παΐζη, Marketing Manager, Agrino

Relevant επικοινωνία και λανσαρίσματα
«Η προωθητική στρατηγική της Agrino περιλαμβάνει σημαντική επένδυση σε 360ο campaigns που περιλαμβάνουν συνδυαστικά ATL και BTL ενέργειες. Στόχος είναι να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες καταναλωτικές τάσεις όπως ευκολία, εντοπιότητα και βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα να αντανακλά τη φιλοσοφία της Agrino που εδράζεται στη διατροφικότητα, την υπεροχή στη γεύση και την πρωτοπορία. Η Agrino, ως ηγέτιδα εταιρεία στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να επενδύει στην ποιότητα και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που συμβαδίζουν με τις νέες διατροφικές τάσεις και συνήθειες των καταναλωτών, ενώ παράλληλα προσδίδουν αξία και οφέλη σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα».


Ιωάννα Στρουμπή, Snacks Business Manager, Coca-Cola Τρία Έψιλον
Αθηνά Σιαματά, Brand Manager Snacks, Coca-Cola Τρία Έψιλον

Αυθεντικότητα και καινοτομία
«Η επικοινωνία μας βασίζεται σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που πρεσβεύουν τα Tsakiris Chips. Στην αυθεντικότητα, στην κληρονομιά μας, στην ελληνικότητα και στην παραγωγή από επιλεγμένες πρώτες ύλες και 100% φυσικές πατάτες, για τα οποία και μας επιλέγουν διαχρονικά οι Έλληνες καταναλωτές. Μένουμε πιστοί στο όραμά μας να προσφέρουμε αυθεντική γεύση και ποιοτικά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και με το βλέμμα μας στραμμένο στις μελλοντικές τάσεις, ώστε να εξελισσόμαστε και να παραμένουμε επίκαιροι».


Fun επικοινωνία με 360º στρατηγική
Βιολάντα Digestive:
Την «υπογραφή» της Magiq Doorz φέρει η νέα ταινία για τα μπισκότα Digestive και Digestive Γεμιστά της Βιολάντα. Η αυθόρμητη απορία του πρωταγωνιστή γιατί τα μπισκότα Βιολάντα αναγράφουν «Ντι-γκε-στάιβ», τον οδηγεί σε ένα ονειρικό περιβάλλον, στο οποίο δεν μένει για πολύ, καθώς οι εξηγήσεις που του δίνει η σύντροφός του για τις αξίες και τα οφέλη των μπισκότων Βιολάντα Digestive τον βγάζουν απότομα έξω από αυτό. Η σκηνοθεσία και η παραγωγή της ταινίας είναι του Γιάννη Παπαδάκου.

Γεμιστά Παπαδοπούλου: Τη συνέχεια της καμπάνιας «Γεμιστά από Χαρά» της Soho Square παρουσίασαν τα Γεμιστά Παπαδοπούλου. Οι ταινίες της καμπάνιας βασίζονται στα happy rituals των ανθρώπων όταν καταναλώνουν τα Γεμιστά Παπαδοπούλου. Άλλος τα ανοίγει στα δύο, άλλη τρώει πρώτα την κρέμα, άλλος τα βουτάει στο τσάι. Με κάθε Γεμιστό να ζωντανεύει και μια άλλη περίπτωση καθημερινής χαράς. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Picky Productions με σκηνοθέτη τον Θάνο Μήτσιο, ενώ η καμπάνια διαθέτει και digital υλικά.

El Sabor: Σε έναν σύγχρονο γευστικό κόσμο επιχειρεί να εισάγει το κοινό της η El Sabor, στο πλαίσιο της νέας της τηλεοπτικής καμπάνιας, όπου, κάθε στιγμή της ημέρας, τα nacho chips και dips El Sabor αποτελούν την πιο γευστική, όπως επισημαίνει το concept της καμπάνιας, επιλογή. Πρωταγωνιστές της είναι τρεις διαφορετικοί τύποι κοινού, μια drummer, ένα ζευγάρι και ένας πατέρας με τον γιο του, οι οποίοι συνοδεύουν με nachos τις δικές τους στιγμές. Η παραγωγή της ταινίας ανήκει στη Feel Me Films.

Ήπειρος Ζεμύθα Protein Bars: Την υπογραφή της MullenLowe Athens φέρει η νέα καμπάνια των Ήπειρος Ζεμύθα Protein Bars. Με το σλόγκαν «Φυσικά Γλυκές», η καμπάνια παρουσιάζει τις Ζεμύθα Protein Bars μέσα στη φύση, όπου αναδεικνύονται τα συστατικά τους. Ζεμύθα, βρώμη, χαρούπι και φιστίκια, φτιάχνουν τη μία από τις δύο γεύσεις, και Ζεμύθα, βρώμη, σοκολάτα και μπανάνα φτιάχνουν την άλλη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και στις δύο περιπτώσεις. Την παραγωγή της καμπάνιας επιμελήθηκε η Bezier Animation Studio.

Fitness: Η καμπάνια λανσαρίσματος των snacks Nestlé Fitness Multigrain, με την υπογραφή της McCann Athens, αναπτύχθηκε γύρω από το concept ότι τα Fitness Multigrain αποτελούν το θρεπτικό και απολαυστικό snack για μια απαιτητική και γεμάτη καθημερινότητα, το οποίο μπορεί να έχει μαζί του ο καταναλωτής όπου κι αν βρίσκεται. Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικά και digital υλικά. Την επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε η Magikon σε σκηνοθεσία Χρήστου Κανάκη.

Granola Bars Παπαδοπούλου: Με την καμπάνια λανσαρίσματος για τις μπάρες δημητριακών Granola Bars εγκαινιάζεται η συνεργασία της εταιρείας Παπαδοπούλου με την Job Athens, η οποία προέκυψε κατόπιν απευθείας ανάθεσης. Μέσα στη φύση, σε ένα «φανταστικό» εργοστάσιο, η εταιρεία συνδυάζει υλικά «με υψηλή διατροφική αξία αλλά και πλούσια γεύση», ώστε να δημιουργήσει τις νέες Granola Bars. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η Stefi. Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικά και digital υλικά.

Jannis: Τη νέα της καμπάνια παρουσίασε η Jannis AE, για τη σειρά High Protein Nut bars, επικοινωνώντας και τη συνεργασία της με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στο πλαίσιο της καμπάνιας, οι δύο κουκουβάγιες που απεικονίζονται και στις συσκευασίες των προϊόντων συζητούν για τον επιπλέον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν «τη μία μπάρα πίσω από την άλλη», πέρα από «τα ζουμερά φρούτα και τους τραγανούς ξηρούς καρπούς» ή την ενέργεια και τις πρωτεΐνες που παρέχουν. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τηλεοπτικής καμπάνιας η ανέλαβε η Kitchen.was. Τα εφέ και την ψηφιακή επεξεργασία επιμελήθηκε η Macine.

Mondelez Hellas: H Publicis, creative communication brand του Publicis Groupe Greece, δημιούργησε και επιμελήθηκε τη νέα digital-first, integrated καμπάνια «Goal στα 90’’» που «συνυπογράφουν» τα brands Merenda και Oreo της Mondelez Hellas. Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Publicis σχεδίασε ένα digital activation που παρακινεί τους καταναλωτές να «βάλουν γκολ στα 90’’» στο goalsta90.gr. επιλέγοντας προϊόντα Merenda και Oreo.

Ruffles: H Pepsico Hellas, μετά από δημιουργικό spec στα τέλη του 2021, ανέθεσε στην Tribe τη νέα επικοινωνία των Ruffles στην ελληνική αγορά. Η τηλεοπτική καμπάνια με κύριο μήνυμα «Ruffles, Ζήσ’ το all the wave» έχει επιλεγεί για την επικοινωνία των Ruffles και σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τα Ruffles έρχονται, μέσα από την καμπάνια, να συμβολίσουν μία -χωρίς ηλικιακά όρια- νεανική στάση ζωής, όπου οι στιγμές απόλαυσης βιώνονται στο maximum. Η προτροπή «Ζήσ’ το all the wave» στο τηλεοπτικό σποτ, σε παραγωγή της Stefi, «υπογράφει» σκηνές γεμάτες ενέργεια, ρυθμό, φωτεινά χρώματα, ανατροπές και τολμηρές υπερβάσεις.

Tsakiris Chips: Τα Tsakiris Chips επέστρεψαν με μια καμπάνια από τη 4 Wise Monkeys, η οποία εστιάζει στην ιστορία του προϊόντος, που ξεκινά το 1954, όπως και στη γεύση τους, «από 100% φυσική πατάτα μας και με ελληνική ρίγανη». «Τα Tsakiris Chips έμαθαν στους Έλληνες να “τρώγουν” πατατάκια. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με την ίδια απόλαυση και τον ίδιο ενθουσιασμό προσφέροντας την ξεχωριστή γεύση που όλοι μας έχουμε γευτεί και λατρέψει από το 1954», σύμφωνα με το μήνυμα της επικοινωνίας του brand. Η καμπάνια περιλαμβάνει TVC και digital υλικά. Την παραγωγή του σποτ ανέλαβε η CandyshopVFX Productions και τη σκηνοθεσία ο Ευάγγελος Κουλουκύθας.


Trends-to-watch

  • Προσαρμογή στα υβριδικά lifestyles: Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν αρθεί σχεδόν ολοκληρωτικά διεθνώς και οι άνθρωποι επιστρέφουν στις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Το σπίτι, ωστόσο, παραμένει στο επίκεντρο και η κατανάλωση snacks κατ’ οίκον αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη τάση στο snacking για το 2022. Η υβριδική εργασία ενισχύει το snackification, με τους καταναλωτές να απομακρύνονται από το μοτίβο των σταθερών γευμάτων και να αναζητούν άνεση και ευκολία στο φαγητό.
  • Προσιτή απόλαυση: Καθώς η οικονομική αβεβαιότητα οδηγεί πολλούς καταναλωτές στο να αναθεωρήσουν τις δαπάνες τους, τα snacks αποτελούν αγορά χαμηλού κόστους που, αν και όχι απαραίτητη, μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση. Προσιτές απολαύσεις που προσφέρονται σε μικρότερες μερίδες, περιέχουν συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας και εκπλήσσουν τις αισθήσεις κερδίζουν στη «μάχη στο ράφι».
  • Φυτικές εναλλακτικές στα γλυκά snacks: H διείσδυση των φυτικών εναλλακτικών στα snacks επιταχύνθηκε το 2021 και, στις πιο ώριμες αγορές, τα φυτικά συστατικά έχουν κερδίσει έδαφος ειδικά στο segment της σοκολάτας. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα θεωρούν πιο υγιεινά και περισσότερο φιλικά για το περιβάλλον, αν και ο σκεπτικισμός παραμένει. Τα μελλοντικά λανσαρίσματα θα πρέπει να συνδυάζουν αναβαθμισμένο γευστικό προφίλ και υγιεινά συστατικά για να μη δημιουργηθεί η αίσθηση της «θυσίας της απόλαυσης».
  • Έμφαση σε ενέργεια και πνευματική διαύγεια: Σε πολλές αγορές, τα snacks «θολώνουν» τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αυτών και των συμπληρωμάτων διατροφής, κομίζοντας επιλογές με λειτουργικά πλεονεκτήματα για το σώμα και, όλο και συχνότερα, το πνεύμα, ανταγωνιζόμενα ακόμη και τον καφέ και τα ενεργειακά ποτά.
  • Βιώσιμες προτάσεις και λύσεις: Το 2022, η βιωσιμότητα εξελίσσεται σε ειδοποιό διαφορά για τα brands και αναμένεται να βρεθεί στην «καρδιά» του product proposition την επόμενη πενταετία. Με τα προϊόντα σοκολάτας να βρίσκονται περισσότερο «εκτεθειμένα» λόγω της κοινωνικής υπευθυνότητας στη διαχείριση της εφοδιαστικής της αλυσίδας, όλοι οι «παίκτες» καλούνται να τοποθετηθούν απέναντι στα συσσωρευόμενα κοινωνικά ζητήματα, όπως η φτώχεια, η σπατάλη τροφίμων, η κλιματική αλλαγή. Οι πιστοποιήσεις organic και fair trade έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά το packaging παρουσιάζει τα μεγαλύτερα περιθώρια καινοτομίας.
Πηγή: Euromonitor International