Τις τάσεις που θα καθορίσουν τη συμπεριφορά των χρηστών απέναντι στα media το 2020 καταγράφει το Global Media Intelligence Report 2020 του eMarketer, το οποίο βασίστηκε στην έρευνα 42 αγορών με τη συνεργασία της Starcom και του GlobalWebIndex. Όπως αναφέρεται, αν και, μέχρι στιγμής, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ριζοσπαστικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών απέναντι στα media, οι εξελίξεις στον κλάδο παραμένουν σημαντικές και αφορούν στην ιδιοκτησία των συσκευών, τις επιλογές ψηφιακής διασκέδασης, τον χρόνο χρήσης και το είδος των media που προτιμά το κοινό.

Μείωση της κατοχής PC και tablets

Με τα smartphones να κερδίζουν την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των καταναλωτών διεθνώς, σε σύγκριση με τα PC και τα tablets, η εμφάνιση συσκευών με μεγαλύτερη οθόνη είναι θέμα χρόνου, προκειμένου να αναλάβουν συμπληρωματικό ρόλο. Ειδικότερα, μεταξύ του πρώτου εξαμήνου 2019 και του αντίστοιχου του 2020, η κατοχή desktops, laptops και/ή tablets μειώθηκε, κυρίως στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως στη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και την Αίγυπτο, αλλά και στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Σουηδία.

Στη χρήση PC και tablet επιμένουν, κυρίως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και εύποροι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι αποτελούν top κοινό για τους marketers. Μάλιστα, πολλοί καταναλωτές πέρασαν περισσότερο χρόνο στo PC τους από την έναρξη της πανδημίας, καθώς, για παράδειγμα, το 43% των Αμερικανών, που συμμετείχαν, παραδέχτηκαν ότι αύξησαν τον χρόνο χρήσης του laptop τους και το 24% ότι πέρασαν περισσότερο χρόνο στο desktop. Ως εκ τούτου, η διαφήμιση σε desktops και laptops θα συνεχίσει να συμβάλλει σημαντικά στο digital ad spend -σε αντίθεση με τα παραδοσιακά media-, το οποίο αναμένεται και φέτος να αυξηθεί, παρά την επίδραση της πανδημίας, με το eMarketer να εκτιμά ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 2,4% στα 332,84 δισ. δολάρια και θα αντιπροσωπεύει το 54,1% του συνολικού media ad spending.
Το digital video κλείνει την ψαλίδα με την τηλεόραση
Σε πολλές χώρες, η παρακολούθηση digital videos, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή, είναι ίση ή ακόμα και ξεπερνά την παρακολούθηση τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, το GlobalWebIndex παρατήρησε σημαντική αύξηση στη διείσδυση του subscription video-on-demand (SVOD) σε πολλές αγορές, η οποία αποδίδεται στις εκτεταμένες προσφορές του Netflix και άλλων παρόχων, καθώς και στην επιθυμία των καταναλωτών για ποιοτική διασκέδαση, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του eMarketer για σταθερή ανάπτυξη του συνδρομητικού video viewing, καθώς, για παράδειγμα, εκτιμά ότι στη Δυτική Ευρώπη οι συνδρομητές υπηρεσιών video OTT θα αυξηθούν φέτος κατά 15,6%, με την Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία να σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση -19,1%, 17,7%, 16,7% και 16,3%, αντίστοιχα.

«Παρακμάζει» το print (και) ελέω πανδημίας

Αν και τα έντυπα media διατηρούν το κοινό τους σε κάποιες χώρες, οι εφημερίδες και τα περιοδικά που τυπώνονται έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες μειώσεις στο engagement του καταναλωτικού κοινού φέτος. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική το μερίδιο των χρηστών του διαδικτύου που διάβαζαν εφημερίδες, μόλις έναν μήνα πριν από την έρευνα, μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η διείσδυση του περιοδικού τύπου έκανε «βουτιά» 17%. Σημαντική μείωση ανάγνωσης έντυπου τύπου παρατηρήθηκε και στην Κολομβία, το Χονγκ Κονγκ, τη Ρουμανία και αλλού.