Έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου για φορολογικό και ασφαλιστικό

Με εκτεταμένη ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων προχώρησε πρόσφατα σε έντονη διαμαρτυρία, αναφορικά με το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που όπως επισημαίνει, «πνίγει» τις περιφερειακές εφημερίδες, διεκδικώντας συγκεκριμένες λύσεις.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε σε πολλές περιφερειακές εφημερίδες, με τον Σύνδεσμο να εκφράζει την ικανοποίησή του για τις διαστάσεις που πήρε η διαμαρτυρία και να τονίζει ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε εγρήγορση, «ως τη δικαίωση». Αναλυτικότερα, τα ζητήματα που θέτει ο ΣΗΠΕ είναι τα παρακάτω:

Εξοντωτικά νέα βάρη
Οι περιφερειακές εφημερίδες καλούνται να ανταπεξέλθουν α) σε εισφορά 2% επί του ετήσιου τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ενός Ταμείου που ποτέ δεν αφορούσε στον Επαρχιακό Τύπο, β) στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών σε διψήφιο ποσοστό και υποχρεωτική υπαγωγή όλου του προσωπικού στον ΕΔΟΕΑΠ.

Σύμφωνα με τον ΣΗΠΕ, οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν υπέρογκα οικονομικά βάρη, ενώ, η υποχρεωτική υπαγωγή όλων των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς στις πόλεις της Περιφέρειας δεν υπάρχουν αρκετοί συμβεβλημένοι γιατροί και διαγνωστικά κέντρα.

Απουσία διαλόγου και καθυστερήσεις
Στις 17/4/2019 κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία που αφορά στη μελλοντική κατάρτιση προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Ο γενικός χαρακτήρας, η κοινοβουλευτική μέθοδος που επιλέχθηκε για την προώθησή της και η έλλειψη διαλόγου, σε συνδυασμό με την επίμονη διατήρηση όλων των επαχθών ρυθμίσεων που απειλούν τον Τύπο, προκαλούν την αντίδραση του Περιφερειακού Τύπου.

Οι Ενώσεις ΣΗΠΕ-ΕΙΕΤ-ΕΔΙΠΤ έχουν επανειλημμένα καταθέσει σειρά προτάσεων για την υποστήριξη του Τύπου στην ελληνική περιφέρεια και έχουν επιμείνει στην ανάγκη να συναντηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία για τη διαμόρφωση των μέτρων.

Παράλληλα, ο ΣΗΠΕ τονίζει ότι ενώ για τον Περιφερειακό Τύπο δίνεται μια υπόσχεση με καθυστέρηση μηνών, η κυβέρνηση ευνοεί νομοθετικά σε άλλες περιπτώσεις όπως των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών (εξάμηνη παράταση αποπληρωμής της δόσης για την άδεια εκπομπής, μείωση του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων από 20% σε 5% κλπ).

Οι προτάσεις του ΣΗΠΕ
Ο ΣΗΠΕ ζητά άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες που να ικανοποιούν τα εξής αιτήματα:
• Άμεση απεμπλοκή όλων των μελών από τον ΕΔΟΕΑΠ: Κατάργηση του μέτρου που αλλάζει το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων και υποχρεώνει σε υπαγωγή στον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς αντίστοιχη αναβάθμιση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Κατάργηση της εισφοράς του 2% επί του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.
• Άμεση εκκίνηση διαλόγου για την ενίσχυση του κλάδου.
• Λειτουργία του Μητρώου με μέριμνα για την διασφάλιση της εργασίας, των πνευματικών δικαιωμάτων και την προστασία της επιχειρηματικότητας έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αυθαιρεσίας.
• Σύσταση κεφαλαίου (fund) για τον περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό Τύπο στα πρότυπα καλών πρακτικών της ΕΕ.
• Ίδρυση επιμελητηρίου Τύπου για την ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου και την οχύρωση της δεοντολογίας.
• Διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρίσεων και μετά το 2021, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας.
• Εφαρμογή της κατανομής της κρατικής διαφήμισης στην πράξη, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών. Θέσπιση μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου.
• Όχι στην εξοντωτική φορολόγηση και ασφαλιστική επιβάρυνση.