Η απονομή των βραβείων, που διοργανώνουν το περιοδικό «σελφ σέρβις» της BOUSSIAS και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου & Επιχειρείν –ELTRUN– του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, σε μια εντυπωσιακή τελετή στο Balux Prive. Πάνω από 250 σημαντικά στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και ακαδημαϊκοί συμμετείχαν σε μια πραγματική γιορτή του πνεύματος δημιουργίας, καινοτομίας και συνεργασίας. Η μεγάλη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και στην τελετή απονομής των βραβείων, όπως σημειώθηκε από όλους, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, λόγω της δύσκολης περιόδου στην οποία αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων του κλάδου των σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών ταχυκίνητων προϊόντων.

«Η Ελλάδα Μπορεί»
Τον θεσμό που αναδεικνύει τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του κλάδου των σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών ταχυκίνητων προϊόντων χαιρέτισε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, επαινώντας τις επιχειρήσεις που δεν πτοούνται από τις δυσκολίες και επενδύουν στην ανάπτυξη. «Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό», τόνισε, «να βλέπει κανείς επιχειρήσεις, ειδικά του κλάδου των τροφίμων, να αγωνίζονται να επιβιώσουν και να το επιτυγχάνουν». Και συνέχισε προτρέποντας τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, «με τον ίδιο δυναμισμό, αφού οι επενδύσεις είναι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, μετά από μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης, για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάκαμψη».

Ο Υπουργός Οικονομίας απένειμε τα Τιμητικά Βραβεία «Η Ελλάδα Μπορεί», τα οποία δίνονται εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, σε επιχειρήσεις που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, προβάλλοντας τις εταιρείες τους και την Ελλάδα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, τα βραβεία απονεμήθηκαν στις εταιρείες:
• Μαρινόπουλος ΑΕ, για τη διάκριση στους finalists του θεσμού ECR Europe Activation Award του project «Shopping Missions: Data Analytics and Virtual Reality Serving Shopper Needs», που υλοποίησε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
• ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, για τη διάκρισή της ως η μοναδική εταιρεία του κλάδου μεταξύ των 8 που προκρίθηκαν στον τελικό των European Business Awards by RSM, στην κατηγορία «The Award for Environmental & Corporate Sustainability».
• Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, για τη διάκρισή της μεταξύ των 100 εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2015, στον θεσμό «Best Work Places».

Μεγάλοι νικητές – Τιμητικά Βραβεία Συνεισφοράς
Μεγάλοι νικητές των βραβείων ήταν η Metro AEBE με 4 βραβεία (1 Κορυφαίο και 3 Χρυσά), η Μαρινόπουλος ΑΕ με 3 βραβεία (1 Κορυφαίο και 2 Χρυσά), η Ελαΐς-Unilever Hellas με 3 βραβεία (1 Κορυφαίο και 2 Χρυσά), οι εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, Lidl Hellas, Χαλκιαδάκης ΑΕ και Γιώτης ΑΕ, που έλαβαν από 3 Χρυσά, καθώς και οι εταιρείες Ελαΐς-Unilever Hellas ΑΕ και Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ. Οι διοργανωτές και η κριτική επιτροπή αποφάσισαν να τιμήσουν δύο σημαντικούς εκπροσώπους του κλάδου, απονέμοντάς τους το Τιμητικό Βραβείο Συνεισφοράς «Life Achievement Award».

Ο κ. Διαμαντής Μασούτης, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας σούπερ μάρκετ και ο κ. Μιχάλης Φανδρίδης, ιδρυτής της Exceed Consulting και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής ECR, παρέλαβαν τα τιμητικά βραβεία που δίνονται εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, εκ μέρους των διοργανωτών και της κριτικής επιτροπής, καταχειροκροτούμενοι από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναγνώρισαν τη σημαντική τους συμβολή στην ανάπτυξη του οργανωμένου λιανεμπορίου και των ταχυκίνητων προϊόντων. Ο κ. Διαμαντής Μασούτης αφιέρωσε το βραβείο στους 6.500 εργαζόμενους της επιχείρησης, λέγοντας πως όσα έχουν επιτευχθεί στην επιχείρηση, που ο ίδιος δημιούργησε, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς όλων.

Ο κ. Μιχάλης Φανδρίδης αναφέρθηκε στην πορεία που έχει διανύσει ο κλάδος στα χρόνια της πολύχρονης καριέρας του και στις μεγάλες αλλαγές που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από την εποχή της P&G έως και σήμερα.

Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές της βραδιάς οι: Νίκος Χριστοδουλάκης, Υπουργός Οικονομίας, Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος, Ελληνικό Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων  (ΕΣΒΕΠ), Βασίλης Zαφείρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής, Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εµπορίου & Επιχειρείν ELTRUN, Οικονοµικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικός Σύμβουλος, Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Γιώργος Αυλωνίτης, Καθηγητής, Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Φανδρίδης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ, ECR Hellas, Λάμπρος Γιαννούχος, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδας (ΙΠΕ), Στέφανος Κομνηνός, Executive Partner, Exceed Consulting, Θάνος Μαύρος, Partner, Ernst & Young Hellas, Σταμάτης Ανδριανόπουλος, Executive Consultant, Planning, Κατερίνα Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Λευτέρης Κιοσές, Υπεύθυνος Ερευνών ΙΕΛΚΑ. Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την Κατερίνα Μπουσμπουκέα, Υπεύθυνη Διαφήμισης του «σελφ σέρβις».