«Είναι εργαλεία, να τα χρησιμοποιούμε στον πραγματικό τους ρόλο» αναφέρει η Χριστίνα Καράμπελα

Με σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου, Χριστίνα Καράμπελα, ο ΣΕΔΕΑ αναφέρει ότι χθες το πρωί παρέλαβε αίτημα από τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, για τη διερεύνηση της μεθοδολογίας διεξαγωγής του exit poll της 18ης Μαΐου. «Ανταποκριθήκαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη την διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR)»,  επισημαίνει.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης».

Ο ΣΕΔΕΑ τονίζει ότι τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος. «Ως τέτοια είναι άλλωστε πολύτιμα και αναντικατάστατα. Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες», αναφέρει. Και η ανακοίνωση της Προέδρου του ΣΕΔΕΑ καταλήγει: «Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».