Παράλληλα, επικροτεί την απελευθέρωση της δημοσιοποίησής τους
Δύο σημαντικές ανακοινώσεις εξέδωσε ο ΣΕΔΕΑ τις τελευταίες ώρες. Η πλέον πρόσφατη αφορά σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, περί αμφιλεγόμενης κατά τον ίδιο αξιοπιστίας των μετρήσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ο ΣΕΔΕΑ επισημαίνει πως η γενική απαξίωση των δημοσκοπήσεων δεν συμβάλει στο δημοκρατικό διάλογο. Εφόσον αμφισβητείται συγκεκριμένη δημοσκόπηση οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων προκειμένου να την ελέγξει κατά νόμον». Χθες το απόγευμα εξάλλου, ο ΣΕΔΕΑ εξέδωσε άλλη ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει για λογαριασμό του ίδιου και των εταιρειών-μελών του τις θερμές ευχαριστίες στους πολίτες που ανιδιοτελώς αφιερώνουν χρόνο για να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια των κοινωνικοπολιτικών ερευνών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η συμμετοχή τους, αφενός επιτρέπει στις εταιρείες που διενεργούν πολιτικές δημοσκοπήσεις να επιτελούν το έργο τους, αφετέρου συμβάλει στο δημοκρατικό διάλογο, μεταφέροντας με οργανωμένο τρόπο στα κομματικά επιτελεία τις απόψεις και θέσεις των πολιτών, διευκολύνοντας τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων και το σημαντικότερο όλων, προασπίζοντας το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ίση πρόσβαση στην πληροφόρηση».